Качествената лютеница за износ, евтината у нас – с нишесте

Примесите не са вредни за здравето, а ментето върви по лев - два
72
Качествената лютеница за износ, евтината у нас – с нишесте
Снимка: Булфото, архив

Масово ядем лютеница с картофено нишесте, а качествената без допълнителни примеси се изнася в чужбина. Това съобщи за в. "Монитор“ Павлина Параскова, директор на Института за консервна промишленост в Пловдив. „Консервите, които са за износ са с много високо качество. Това, което обаче остава за вътрешния пазар е съобразено с покупателната способност на българина“, бе категорична тя.

По думите й всички производители се съобразят с финансовите възможности на хората, тъй като евтините лютеници са масово предпочитан продукт сред потребителите.

Лютениците, които съдържат нишесте обикновено са на цени от 1 до 2 лева в разфасовки по 270-375 г, обясни Параскова.

"В нашата лаборатория все по-малко хващаме фирми, които слагат нишесте. Основно това са продукти от ниския клас
фино смляна лютеница. Количествата, които установяваме са в рамките на браншовия стандарт на Съюза на производителите и преработвателите на плодове и зеленчуци“, допълни директорът на института.

Експертът поясни също, че досега са проверени около 12-13 фирми и само в една от пробите е открито нишесте
и то в рамките на допустимите количества, които са в рамките на 1,5-2%.

Параскова обърна внимание, че нишестето не е субстанция, която е вредна за здравето на потребителите.

"Това количество, което поглъщаме, е много по-малко от това на една порция пържени картофи“, каза тя.

Фактически обаче има елемент на измама, тъй като на на опаковката пише едно, а съдържанието се оказва различно.

Основно нишестето се слагало за да се стабилизира продуктът. Другата причина била, че така разрядката се сгъстявала по-бързо и се намалявал разходът на енергия.

"Има и някои производители, които използват и модифицирани скорбяли, но са рядкост“, обясни експертът.

Основно родните производители се снабдявали с подобно нишесте от Разград, но "пазарът е свободен и повечето търсят и по-евтини суровини“. Някои предприятия купували и от Турция.

По отношение на изискванията на Българския държавен стандарт (БДС) Павлина Параскова обясни, че в някои рецептури се допуска да се поставят картофи, но не е директно написано да се използва картофено нишесте.

"БДС не е задължителен за сега. Нашите производители на този етап са се организирани и са направили този стандарт. Хубав или лош, в момента той е валиден“, бе категорична тя.

От бранша казаха, че едросмляната лютеница е напълно натурална, без допълнителни примеси и нишесте. „Продуктът е изключително качествен и го препоръчваме за деца, защото е с много високи биологични показатели“, призна Параскова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: лютеницанишесте
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
ЛЮТЕНИЦА преди 7 години
Моето семейство също си направихме домашна лютеница,стана уникална,вярно доста работа,но си заслужава.А и има много хора,които правят домашно производство на различни продукти и продават,съвестни,отговорни и добри хора,да без лицензи,но истински. Просто трябва да ги откриете.
29
6
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Българина отдавна яде ла*ната на другите държави, а другите държави ядат най-доброто БГ качество ! Ядем 20 годишно телешко от Турция, а изнасяме нашето прясно телешко за Турция .........това се нарича "Герберска икономика" .....бабите по селата си хвърлят доматите на кокошките защото не могат да ги продадат понеже българина е длъжен да купува евтини пластмасови домати от кауфланди и били и лидали !
28
0
 
18
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
ЕХА...СЛЕД 25 ГОДИНИ "ОТКРИХТЕ" ЛЮТЕНИЦАТА... БРАВО!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете и нещо за ба хура.Стига с тая дискриминация.И ьа бабекаИ за създармата.
26
2
 
44
 
! Отговори
Стар лютеничар преди 7 години
Хора, не ревете, а помислете! Кой направи така, че в България да се купуват само ***??! Ние, потребителите! Българинът иска да бъде излъган, с реклама или друго - той предпочита да знае, че купува нещо на "далавера" и така си ляга щастлив..Ще кажете бедни сме, нямаме пари, да но това, което се забелязва е, че и "богатите" предпочитат да пазаруват от евтините магазини-вериги..."МАЛКИ" ХОРА СМЕ, с малки разбирания и далаверски манталитет...и за това ще живеем по този начин и ще ядем ***..
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с водката и ракията е така.
24
0
 
5
 
! Отговори
топ преди 7 години
Глупости! Ако дойдете в Чикаго евтината лютеница си е *** също.. Скъпата като "Царица" и "Велика" са си качествени.. както и тук.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лютеницата в магазините е толкова гадна, че не е за купуване, лично аз не я консумирам от години, а в редките случаи в които опитам, си спомням защо не я купувам. Хубаво си беше едно време на село да бъркам лютеница с баба и май е крайно време да почна и аз да джуркам такава :) :) :)
22
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25Такава лютеница не се продава, прави се в домашни условия.Ние лютеница не купуваме. Два-три дни гърч и после вкусна домашна лютеница. Пръстите да си оближеш.
21
4
 
6
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До АнонименТочно така е, всичко на пазара е мега зле, дори скъпите са най малкото с консерванти - единствената марка на пазара която няма никакви *** е Парилия има я е метро за 4,79лв ако е в промоция е 4,00лв това са големите буркани има и по-малки
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българи "хранят" българи
19
2
 
24
 
! Отговори
Парадокс преди 7 години
Единствената държава в която която хората се само-отравят с *** а всичко качествено изнасят. Това е странна форма на самоубийствено поведение.
18
3
 
16
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Голям майтап но единствената добра лютеница на БГ пазара е гръцка - Парилия и е 4,79 лв в метро и някои други магазини но не във всички, без консерванти без *** пастьоризирана, преди беше дори непастьоризирана и се разваляще за 5 дена след отварянето. Вкусът също й е като качеството - уникален! Всички други са мошенници и лъжцо - например Дерони - скъпата им марка Царица - лютеница за 6лв с консерванти - лъжа и измама
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз пък като им гледам етикетите почти всички имат модифицирани скорбяли или нишесте.Даже и скъпите са същата работа.Ако някой знае лютеница от домати, чушки, моркови и т.н да се продава да пише.
16
0
 
0
 
! Отговори
bxc преди 7 години
Политическите коментари в теми ,като тази са просто един допустим технологичен брак и никой не им обръща внимание.
15
1
 
16
 
! Отговори
saki преди 7 години
Каква е разликата в престъплението ,между превъртян километраж на автомобилите,в автокъщите и неверния етикет ,на "лютеницата" наблъскана с нишесте и Е-та ?
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди '89 технологията на производство беше по-различна, и се ползваха родни продукти. Но качеството от онези времена винаги е под въпрос. Просто продукцията излизаше много евтина и затова правеха малко по-качествени неща. Но за сметка на това вместо да има чушки по магазините отиваха за лютеница.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТехнологАми няй-малкото което му е, е че не е лютеница. В крайна сметка си даваш парите за буркан на който пише "лютеница" и е редно вътре да има лютеница. Ако човек иска да си купи нишесте, си има пакети с надпис "нишесте".
12
12
 
5
 
! Отговори
Технолог преди 7 години
Че какво му е на нишестето бе !!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7, дядото е бил навремето счетоводител на месокомбинат. Ако си мислиш, че много се е спазвал БДС, значи си в свой собствен свят :)

Спонсорирани публикации