КЗК не се отказва, картелът за горивата действал от години

Комисията обяви, че има "убедителни доказателства" за нарушенията
13 окт 2016 16:32,
47
КЗК не се отказва, картелът за горивата действал от години
Снимка: архив, БулФото

Шест вериги търговци на горива - "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол", Еко България, OMV България и Shell България, постоянно са съгласували ценовата си политика, поне от 2012 година насам. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има "убедителни доказателства" за това, стана ясно от разясненията на регулатора, направени пред журналисти днес.

Още по темата

"Няма основание да се прекрати процедурата - има достатъчно убедителни доказателства за нарушенията", категорична беше шефката на комисията Юлия Ненкова. Тя отхвърли обвинененията, че процедурата стартира придизборно.

Предявеното в началото на седмицата твърдение за картел е резултат от секторния анализ на пазара на горива, извършен от предишния състав на Комисията. Тогава имаше подозрения, че седем търговци на горива са имали паралелно поведение на пазара, което нарушава свободната конкуренция и ощетява потребителите. Впоследствие обаче "Ромпетрол" отпадна от обвиненията, защото няма доказателства за участие в картел.

Събраните доказателства са писмени, но Ненкова отказа да уточни дали става дума за свидетелски показания или за самите договорки между компаниите. Тя уточни, че компаниите са съгласували цените помежду си непрекъснато и за различни периоди - ежедневно, ежеседмично или ежемесечно.

В следващите дни търговците на горива, за които има предявени твърдения за картел, ще се запознаят със събраните доказателства и след това Комисията ще определи размерите на санкциите.

Според законодателството те могат да бъдат до 10% от реализираните обороти на нарушителите на дадения сегмент на пазара за периода на нарушението.

От регулатора са категорични, че ако някой от уличените сътрудничи и даде доказателства за картела, обвиненията срещу него ще отпаднат. Размерът на санкциите зависи от тежестта на нарушението, дали е първо нарушение или не и други обстоятелства. Санкцията може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС).

В секторния анализ от февруари, извършен от предишния състав на КЗК, беше започнато и още едно производство - срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с господстващо положение на пазара за горива. В момента то е на етап събиране на доказателства, уточни зам.-председателят на Комисията Димитър Куюмджиев. Проверяват се цените, свързани лица и поведението на рафинерията на пазара.

Според европейските правила могат да бъдат завеждани и индивидуални искове за пропуснати ползи от картела. Тази директива обаче все още не е имплемeнтирана в българското законодателство, макар че Ненкова има уверение, че има законопроект, който да бъде разгледан от Министерския съвет и бързо одобрен от Народното събрание.

Ненкова уточни още, че КЗК в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния и банковия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ионко виж кви работи стават а мили кои корумпиран
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ще му пратим кзп за да видим оронване и ощетяване на фирма откъм клиенти ми то в случая са две та коя от двете е ощетил но по вероятни мен сигорно в случая е пълно мекотело горд е иначе на кое че бил системата а ионко спал
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как бе бро тия утаики вирнаха носове уж управия фъфли *** кадърен колко е кадърен дали и 10 дава ама зел парите па и контрола бил корумоиран изпитващ бивш ко го питате що са го изгонили даи ми картел прикрит *** може и шестак да е на тоя принцип работи
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ето от теб картела тръгва *** когато се мъчиш да дразниш има господ явно че дидка спи ама аз не спя и тоя твоя дее бил неска ще иде запас и не си мисли че като клинчиш долъ си нещо уверих се *** си а на мен ми дреме от теб
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България - лъжи и шмекерия !
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,бе да имаме конституция е и какво от това там горе не я спазват ,то и закони имаме ,ама коречето на проблема се крие в алчните политически същества.Оставка за всички!
30
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 7 години
Imate konstituciq
29
0
 
9
 
! Отговори
7+ преди 7 години
А мен какво ме топли, че ще ги глобят?! Искам реални цени, защо няма регулиране от страна на държавата?
28
2
 
8
 
! Отговори
мда преди 7 години
Глоба за 10 години назад и направо да национализират веригите :)
27
0
 
16
 
! Отговори
маймуната преди 7 години
40 години строихме комунизма и не можахме да го построим,сега 30 години го разграждаме и не можем да го разградим.
26
0
 
4
 
! Отговори
до32. преди 7 години
Искаш ,ама няма.
25
1
 
7
 
! Отговори
Dfff преди 7 години
"От регулатора са категорични, че ако някой от уличените сътрудничи и даде доказателства за картела, обвиненията срещу него ще отпаднат."---- Означава ли това, че ако всички сътрудничат срещу другите-санкциите на всички ще отпаднат?!?! Иначе "Браво"! Престъпниците руски заслужават удар през ръцете, а заедно с тях и ОМВ, Шел. Но Лукойл, Петрол и Газпром (пишете ги НИС Петрол, но това е сръбската фирма на ГъЗпром) са най-долни обирджии!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
компаниите са съгласували цените помежду си непрекъснато и за различни периоди - ежедневно, ежеседмично или ежемесечно.А,бе нали ни убеждаваха ,че такава работа няма.Сега какво правим? Кой ще ми върне пропуснатите ползи? Искам си парите,Бойко.
23
2
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
тези все преди избори разбиват картел за горива...след като минат изборите се оказва че картел нямало... боко по *** от теб са единствено избирателите ти
22
2
 
22
 
! Отговори
мамуната преди 7 години
Ако не беше Марешки сега тази новина нямаше да я има,нямаше да има подобно решение от КЗК,нямаше и да се коментира,въобще чудя им се на из.ме.кя.рите как така след толкова години на скубане и дране решиха ,че картела е истински?Ама какво,ли съм се зачудил,като минат изборите,пак ще гледаме как цялата лента се връща наобратно и отново няма виновни за нищоХехехехе да сте чули за осъден от висшите ешелони..?няма и да чуете.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26.Всичко задължително води до изкривяване на пазара. В момента, в които някои държавни данъци и такси трябваше да се внасят само по банков път, цената на банковата услуга в някои случаи надминава цената на таксата. Разбира се, в нашата справедлива държава, за разлика от западната практика ограничиха банките, които вършат услугата до някои "наши банки". Тук пазара е изкривен, и при всичко, което държавата те задължава, червената лампичка за опасност трябва да светва.
20
0
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Факт е,че лихвите по депозитите паднаха твърде рязко на фона на тези по кредитите,но все пак след като искаме ниски лихви,трябва да сме наясно,че това води и до ниски лихви по депозити.А по отношение конкретно на тази наредба-аз лично я подкрепям,защото работя във финансовия сектор с големи суми и съм малко по-наясно от теб какво може да се случи ако тези пари вървят на ръка.Не знам за кои банки говориш,но специално тези,които обслужват нас,не са променили драстично таксите си през последните г
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22. Явно ти липсва способността да разбираш писан текст. Не ме тревожи да си държа парите в банка, нито да си правя транзакциите по банков път. Тревожи ме задължителността на действието - това отваря пътя към банковия произвол. Не забелязваш ли как количеството такси, които се плащат рязко се увеличи, не виждаш ли дисбаланса между лихвите по депозитите и кредитите. Скоро ще има такси и за това, че дишаш въздуха в банките.
18
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Нормално беше след като КТБ поддържаше нереално високи лихви по депозитите(не знам как не се усетиха някои хора,че нещо не е наред),а другите банки обявяваха подобни, за да ги догонят,и пак не успяваха,след като балона се спука да паднат така лихвите.Има и други фактори - с ниски лихви се стимулира икономиката,защото потребителят вижда повече смисъл да купува стоки,отколкото да държи парите си на депозит. И щом искаме лихвите по кредитите да падат, трябва да сме готови и депозитните да паднат.
17
4
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Вие суми над 5000 лв. под възглавницата ли си ги държите? Хем се иска някакъв контрол и борба със сивата икономика, хем се роптае срещу всяка една мярка, без да се даде друго, достатъчно добре функциониращо предложение. Такива сме си ние, критици по природа, но с малко мисъл в главата. А и нали българите са много бедни, така че това не бива да Ви тревожи - едва ли транзакциите за над 5000 лв. са толкова много. Или греша? :)