Moody's потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Агенцията прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж до 2,8%
15 окт 2016 14:20, Красимир Ангелов
17
Moody's потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива
Снимка: Reuters

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище Baa2 със стабилна перспектива. Това сочи годишния доклад на рейтинговата агенция Moody’s, публикуван в петък.

Според помощник-вицепрезидента на Moody’s Марко Дзанинели, който е единият от авторите на изследването, кредитният рейтинг на страната е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други страни с аналогичен рейтинг, както и от стабилизирането на нейната външна позиция.

От агенцията посочват още, че фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношение на дълговете на страната и нейният брутен вътрешен продукт (БВП), както и заради ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели, без да се вреди на икономическия растеж.

Moody’s прогнозира, че фискалната консолидация ще продължи през 2016 и 2017 г. Агенцията очаква бюджетният дефицит на страната да намалее до 1,3% от БВП през тази година и до 0,9% през следващата.

Съотношението дълг - БВП пък ще се повиши значително през 2016 г., преди да се стабилизира през следващата, а през 2018 г. - да намалява.

Освен това Moody’s прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8% през 2016 и 2017 г. спрямо 3,6% през 2015 г. Почти стабилният или леко благоприятен, но по-малък от предишните прогнози, очакван икономически растеж на търговските партньори на страната от Европейския съюз вероятно ще й помогне да продължи да увеличава своя износ. Но очакванията на агенцията са, че темповете на нарастване на износа могат да са по-ниски от тези на повишаване на вноса.

Правителството на България е ускорило своята програма за структурни реформи и е постигнало напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието, посочва Moody’s. Според нея това сигнализира за връщане към политическата стабилност, което ще подкрепи реалния ръст на БВП.

Moody’s очаква дългът на България да нарасне до малко над 26,5% от БВП през 2016-2017 г., а през 2018 г. да започне да намалява.

Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, допълва агенцията. Тя очаква този резултат да възстанови доверието във финансовата система на страната.

Още икономически новини от Европа и България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: кредитен рейтингMoody’s
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
до 9 ген.Радо Шишарк преди 7 години
Ба, ти за умен ли съ мислиш ?. Ти незнааш колко уши имъш на главъта си.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мене кво мъ грее тоа рейтинг ?.
7
1
 
5
 
! Отговори
ген.Радо Шишарков преди 7 години
Aма толкова сте прооости, че не е за коментиране. Да разбираме ,че Бойко Борисов си е платил на Moodys, за да му дигат рейтинга !?!*?!?..!? Ейй льохмани... ви знаете ли, какво е Moody's вобще? Много ясно че не знаете.Защто по тия форуми 99% сте крайно проСти.
6
0
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Благодарим ти г-н Премиер всичко е благодарение на теб.....благодарим!
5
0
 
0
 
! Отговори
к преди 7 години
Стабилна само всичко скъпо пари няма не знаеш как да изкараш иде и зима това е стабилно
4
2
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 7 години
Внушава ни се, че трябва да гласуваме за Цецка. Аз пък съм на мнение, че ГЕРБ хем взе заеми, хем икономиката става все по-зле. Ама така е зле, че на практика няма никаква икономика. А ГЕРБ са вече два мандата на власт и пак нещата не вървят и няма на кого да се отлъгват. Затова няма да гласувам за Цецка, защото искам на власт да дойдат други, по-кадърни и образовани, хора.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия със стабилна перспектива с тенденция към +.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да и аз ПОТВЪРЖДАВАМ и аз стабилни сте в мизерия и всичките и перспективи с изгледи за дълго запазване на положението!поздрави от ав$$$тралияя сиднееей
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам какво ме грее кредитния рейтинг като заплатите в БГ не мърдат цените растат всеки ден, а някой ми казва че бил съчричастен с нас! Да опитат тези от мудис да живета с пенсия 130 лв да плащат ток, вода, парно и да имат пари за храна и лекрства! ЛИЦЕМЕРИ!