Във МФ доволни: 2016 г. с излишък от 3,4 млрд. лв.

Оптимизъм: Доходите ни ще стигнат по-бързо средноевропейските
23 дек 2016 21:54, Красимир Ангелов
32
Във МФ доволни: 2016 г. с излишък от 3,4 млрд. лв.
Снимка: Булфото, архив

За първи път от 2008 г. насам хазната ще завърши годината с излишък, вместо с планираните 2% дефицит, обявиха от финансовото министерство в отчета си за отиващата си година.

Причините са стабилизиране на публичните финанси, воденето на балансирана политика и по-високите приходи, вкл. и от европейски програми и фондове, посочват финансовите експерти, цитирани от "24 часа".

Така във фискалния резерв има 14,3 млрд. лв., които са достатъчен буфер срещу шокове и затова следващата година няма да бъде теглен нов външен дълг.

От МФ отчитат още, че икономическият растеж се е ускорил в последните 2 години, като за 2016 г. ще се отчете ръст от 3%, а до 2020 г., той ще се удвои - до 6,4%. А това от своя страна ще позволи по-бърза покачване на доходите ни към средноевропейските, категорични са експертите.

От документа става ясно още, че България покрива показателите за членство в еврозоната и планира подготовка за влизането ни в чакалнята й. За целта още в началото на 2017 г. ще бъде изготвен анализ за всички ползи и рискове от приемането на еврото.

Националната агенция за приходите пък ще събере 17,6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Това е с 12% повече, в сравнение с 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: МФизлишък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Крадат МИЛИАРДИ преди 7 години
У НАс приходната част на бюджета се формира само с ОГРАБЕНИ ПАРИ ОТ НАРОДА И Бизнеса..Терористи МЕНКАЩИ НА ВЛАСТ НАРОЧНО СъздАдени ХРУПИРОВки маскирани като ПАРТИИ за следващата година предвиждат прахосване с цел ГРАБЕЖ на над 13 000 000 000 ограбени от народа през бюджета живи лева..
22
0
 
3
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Еее, то бива наглост бива , ама да вземеш 20 милиарда от тях да останат 4 милиарда и да казваш имаме излишък, а народа рови в кофите, това само тия го могат !!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
9689 преди 7 години
Измамници,що бяха 21 милиарда заеми?
20
1
 
9
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Като има излишък не крадете, а върнете заемите!
19
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ
18
5
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Таман да имат сега бесепето, турците и патриотите да харчат.
17
4
 
15
 
! Отговори
veteran преди 7 години
Горановото замяза на скъперника на Молиер. Брои жълтичките в сандъка си, а не ги е грижа че пенсии и заплати от 6 години не са вдигани и има хора, които се чудят как да преживеят. То бива бива ама гражданите на една държава, членка на ЕС, насила да ги държиш на последно място в Европа вече преминава в йезуитщина
16
3
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Я се уточнете първо какво ще ни лъжете.Как така излишък от милиарди, пък същевременно в друга новина се казва че в Здравната Каса имало недостиг от поне един милиард и лекарствата по аптеките преди празниците били свършили? Кое от двете е вярното сега? Или аз не разбирам от икономика най-вероятно? Поне по математика съм бил отличник в училище...
15
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вчера чух,че в ЕС вече няма да лекуват българи защото 200 млн лв не са им платени,а върху тези пари текат и лихви-защо?Чух ,че ЗК дължи около 600 млн на болници,за лекарства-защо?Чух и за още десетки милиони неплатени задължения от държавата -защо?Ами затова да ни кажат колко спестени пари има в края на годината -а които дойде после на власт да се оправя с неплатените им бакии.Така беше и при Борисов 1 -после обаче Орешарски им беше виновен.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хрантутници в това министерство, са по-нагли и от онези дето ги шамариха в кадастъра. Лъжат като дрът неинтегриран.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде гласувайте за герб - демократ - комунистически хибриди.
12
1
 
21
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
тъкмо, догодина да може да се източи още една банка....
11
2
 
25
 
! Отговори
Ура преди 7 години
Ехаааааа, всичко ще е по мед и масло. Само дето това ще важи за една шепа крадци и лъжци.А всеки лев в хазната е добавян с лишаване на Народа от необходимите доходи.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, доходите ни ще стигнат средноевропейските не през 5000, а през 4999г.
9
3
 
47
 
! Отговори
socialen преди 7 години
"Излишъкът" е част от тези 16 милиарда лева, взети на заем от частни западни лица на непосилни лихви. Другата част от т.н. "Излишък" са оразвания на бюджетни разходи в заплати и пенсии. Състоянието на икономиката е от плачевно до трагично - рейтинговите агенции не са променили от 4 години прогнозата ВВ+, което е доказателство, че сме стабилни в бедността, подземните си доходи и безперспективността. Предизборните еквилибристики на Горанов няма да направят гладните сити.
8
5
 
18
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Ще ги стигнете ако не тая може и догодина..като гледам тука баби на 60 -70 години карат нови коли без грам притеснения ,скоро и в кенефинландия..... Абе кво стана с банка КГБ клиентите са ни от дпс и атака?!?от рушнаците ако се отървете цъфътите
7
2
 
29
 
! Отговори
Да действат! преди 7 години
Щом има излишък, а освен това и ще съберат 12% по-голяма сума от данъците, значи могат да вдигнат пенсиите!
6
3
 
14
 
! Отговори
Jej Jej Oko4a преди 7 години
Polzata yok shtom pensiite sa po-niski ot albanskite
5
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите гладни ще ги окрадът!Десните събират,левите и популистите пилеят
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покриха външния дълг или утре са на хаваи а аз ще гледам веско маринов и издиислав ша кърта уиски баси купона