Сагата АЕЦ "Белене" отново се заплита

Как да получим добра оферта с морално остаряло оборудване
29 дек 2016 10:07, Петя Славова
29
Сагата АЕЦ "Белене" отново се заплита
Снимка: архив, Reuters

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

2016 година донесе развръзка по едно от ключовите дела за българската енергетика - за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", но сагата около втората ядрена централа изглежда се заплита отново. И отново на дневен ред е строителството на втората ядрена. С консервирана от години площадка и морално остаряло оборудване обаче държавата едва ли ще има много шансове да получи добра оферта от потенциални инвеститори.

Проектът беше прекратен с решение на Народното събрание (по препоръка на Министерския съвет) през пролетта на 2012 година. Няколко месеца по-късно руската компания "Атомстройекспорт" вече е с иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) на стойност около 1 млрд. евро.

Първоначално исканията на руската компания в иска пред арбитража, заведен през 2011 година, бяха на стойност 58 млн. евро. Тогава оплакванията бяха свързани единствено със забавянето на проекта. През 2012 година обаче "Атомстройекспорт" вече очаква от българската компания и да изплати поръчаното през 2006 година оборудване.

Четири години по-късно арбитражният съд се произнесе в полза на руската страна, но пък не и в пълния размер на поисканата сума, а за малко над 601 млн. евро. Така на НЕК натежават още над 1,2 млрд. лева задължения, свързани с водената от държавата политика в енергийната сфера. Компанията получи заем от държавния бюджет, за да плати на "Атомстройекспорт".

Решението по иска е факт, но неяснотите около централата остават и са обект на разследване от прокуратурата.
Скоростно, буквално за броени дни, бяха повдигнати няколко обвинения по казуса "Белене".
На първо място - срещу двама бивши директори Любомир Велков и Мардик Папазян. След това дойде ред и на трима бивши министри на енергетиката.

Всичките те са свързани с безстопанственост, от която НЕК е загубила милиони, но не касаят самото оборуднане, за което страната беше осъдена да плати.

Енергийният министър Теменужка Петкова показа и документи, според които Мардик Папазян и Любомир Велков са поръчали ядрените блокове без решение на Управителния съвет на НЕК, без въобще да има сключен договор за строителство и инженеринг на централата.

След арбитражното решение НЕК вече се изплати на руската страна и сега отново на дневен ред е дали България ще има втора ядрена електроцентрала.

Отговорът не е еднозначен. На първо място защото липсва цялостна стратегия за развитието на ядрената енергетика, а и на енергийния ни сектор като цяло. Така е трудно да се даде отговор за икономическата обосновка на проекта, ще има ли нужда страната от нови мощности и кога. А тъй като България вече е част от единен пазар, трябва отговор и на въпроса ще има ли нужда регионът от още енергийни мощности.

Вижте още по темата в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Река ДУнав преди 7 години
В Белене се смята че с е строи АЕц СОФИЯ>>АКо не е вярно Обявете ограбените от народ а първо 1 000 000 000 евро плюс реактор ВВЕР 1000 и друго супер скъпо оборудване по времето на Станишев и таз годишните над 690 000 000 евра за НАЙ НАГЛАТА КРАЖБА след 1292 година
21
0
 
1
 
! Отговори
АМАН КРадци на власт преди 7 години
София е единствената ограбена от американски престъпници през МОсква столица..Не е имало строителство на АЕЦ БЕЛЕНЕ.>Няма как да поръчат оборудване за два реактора в Белене ..Няма одобрен и досега проект . В Белене климата е лечебен лятото е перфектен курорт .>всякакви реклами че има АЕЦ там са Неверни..
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пак продадем старото оборудване и поръчаме ново. Продадохме морално остарелият реактор на руснаците, за да го монтират край столицата си Масква. Сега да осигурим Петербург и Сочи с морално остаряло оборудване.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се сложи край на тая 30годишна сапунка. Мястото на всички свързани с това безумие е в затвора.
18
1
 
9
 
! Отговори
Врачанин преди 7 години
До Анонимен 19 Как не можеш да разбереш нещо толкова елементарно.Тази централа ако се построи трябва да работи на макс,за да се изплати възможно най бързо.Само че нямя пазар за този ток. Дай идея къде ще го вдяваме? А онзи проф.Вучков казва че е добре да си имаме още една централа за резерва.Ей така да си стои.Мал........ици има колкото искаш.
17
4
 
6
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Колко силно земетресение от Вранча трябва да удари Белене ,за да стане ясно че мястото на тази централа не е там?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплита се защото ни поднасятсъчинени статийки да станезаплетено, а то е много просто.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко го спря защото дойдеКери от американския държавендепартамент и му нареди да госпре.А сега плащамеи още колко не е ясно скъп токот американските тецове на които по договор им е гарантирано изкупуване на еленергията.
14
0
 
2
 
! Отговори
ДО 15 от Кеф преди 7 години
Нещо не схванал тона на това което съм написал.Приел си го буквално.Ама на кой както му харесва.............
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"". Не ни трябва "Белене" .За какво ни е? Индустрия не развиваме и няма да развиваваме. ""Ами щом е тъй хайде сегаотиди да изпиеш няколко лосиона за вана.Ако не искаш значи си популист и не трябва да ти се вярва.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, със всичките тея милиарди глоби и лихви, да бяхме платили неустойките на пиявиците ЧЕЗ, Енерго про и тн, и да ги изритаме със 200 от бедната ни страна.ПОсле, да се обяват за изключителни замърсители ТЕЦ МАрица 1,2,3 и те да се закрият.Така вместо да изнасяме ток за жълти стотинки(БУКВАЛНО), а ние да плащаме 10-но по-висок, сега ще плащахме по 50лв/месец вместо 300лв.Погледнете си фактурите,както каза колегата, очевадещо е.
11
5
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Бб беше на власт 10г, всяко оборудване остарява за толкова а той лично го спря!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"". АЕЦ, който има капацитета в момента съвсем спокойно да захранва половин България с най-евтиния възможен ток, дори не е в топ3 на доставчиците на снабдителните дружества. ""Едно ни открехва че нямало нужда от втори аец и между другото казва и една истина, която го опровергава,?
9
3
 
12
 
! Отговори
До №8 преди 7 години
Какво са ни виновни братушките,че ние избираме *** /или тарикати,кой как го разбира/ да ни управляват и после ги избираме отново и отново. АЕЦ Белене досега трябваше да работи и държавата да изнася ток.Централата щеше да докарва доста добра печалба.
8
9
 
4
 
! Отговори
Кеф преди 7 години
Не ни трябва "Белене" .За какво ни е? Индустрия не развиваме и няма да развиваваме.Населението се изнася в чужбина. Пък и защо да продаваме ток,като може да купуваме.След няколко години ще затворим и "Козлодуй" ,а и американските тецове като им изтече договора за преферианциалната ценица,ще затворят. Ама ВЕИ-тата ще стигат за оставащите тук.Пък и свещи има все пак.
7
2
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
7-8% е защото другите се изнасят, а там печалбата е значителна, кой ток да изнасяме, от ВЕИ или ЮС марицата.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е че братушките отново получиха богат коледен подарък от бедния и много търпелив български народец.Заедно с 1млд който всяка година краде и Лукойл , единствената губеща рафинерия в света. Общо 2.5 млд грешни пари, които трябваше да отидат за пенсии, заплати и здраве.Както сам каза ръководителят на Росатом, прихода от България е най големия и значим за компанията. Затова и Медведев поздрави мутрата и пожела общите проекти да продължат. ЧЕСТИТО.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Да беше само един и само спа, да го построим и харижем! Няма да ни е за първи, нито ще ни е за последно. Ама то са "много вожд" все видни разбирачи и комисионери, а индианците ставаме все по-малко...
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПлавникЗащото гоце иска още един спа център!
3
8
 
2
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
ТЕЦ на въглища. Извинете. За какъв ч.еп ни е още един АЕЦ?