Пазарът на жилищата през 2016: Бум и лудост!

Надува ли се нов, опасен балон в сектора?
Обновена: 1 яну 2017 23:04 | 1 яну 2017 21:10, Миглена Иванова
58
Пазарът на жилищата през 2016: Бум и лудост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За жилищния пазар 2016 г. вероятно се усещаше като 2005 или 2006 г. Поне за пазара в София и другите големи градове, които превключиха на „пета скорост“. И ако 2015 г. се характеризираше с думата „възстановяване“, асоциациите през 2016 г. са по-скоро за „бум“, а може би дори и за малко „лудост“. Лудост заради бързия ръст на цените, на сделките с имоти в строеж, дори в начална фаза на строителството, заради завишените очаквания на много продавачи на имоти на вторичния пазар.

Допълнителен тласък на пазара продължава да дава политиката на банките за понижаване на лихвите по депозитите и продължаващия спад на лихвите по кредитите. Хората не виждат смисъл да държат пари в банка, защото те не им носят доходност, а напротив – в много случаи може да се окаже, че разходите за обслужването на депозитите са по-големи.

Отделно заради силния ръст на наемите в големите градове в момента дилемата наем или заем определено се решава в полза на кредита, който при достатъчно добро съфинансиране излиза доста по-изгодно, отколкото плащането на наем.

Един от основните въпроси е върви ли пазарът на имоти в големите градове и особено в София към надуването на нов, опасен балон на фона на все по-засилващото се търсене не само заради преимуществото на ипотечните вноски пред размера на наемите. Отговорът се крие в голяма степен в строителната активност и динамиката на вторичния пазар. Вижда се, че новото строителство се усвоява с изключително бързи темпове, а противно на логиката покупката на жилище в сграда в процес на строеж (т.нар. сделки „на зелено“) в повечето случаи излиза по-скъпо, отколкото покупката на готово жилище.

Първият двуцифрен ръст на цените след кризата

За пръв път от 2008 г. отчитаме двуцифрен ръст в цените на имотите в София, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

За цялата 2016 г. увеличението на цените на жилищата в столицата е около 12% - двойно по-голям спрямо миналогодишния, сочат още данните на компанията. Още към средата на годината средната цена на кв.м жилищна площ в София премина психологическата граница от 900 евро, а големите и по-скъпи жилища се радват на все по-засилено търсене.

За пръв път и възходящият цикъл на пазара се движи от местно търсене, подчертава Полина Стойкова. То пък се определя от стабилни фундаментални фактори – ръст на заетостта и доходите в столицата и другите големи градове, спад на безработицата, вътрешната миграция, както и инвестиционният интерес към сектора на имотите заради атрактивния доход от наем.

От Адрес Недвижими имоти коментират, че ръстът в цените се е проявил различно при различното строителство. При старото нивата са се покачили по-осезаемо през първото полугодие, а след това е регистрирано леко задържане. При новото строителство тенденцията е по-скоро обратната – в началото на годината ръстът е по-плавен, а през второто полугодие е започнал по-динамичен ръст.

Занапред обаче от Адрес очакват успокояване на цените заради драмите на политическата сцена.

Продължението на анализа прочете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
jane преди 7 години
Здравейте,Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss***gmail)
41
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в люлин има много построени нови блокове които са безлюдни защото са ипотекираниот банките хората да не дават пари на зелено защото горят
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са *** да пазаруват като луди и да се заробват за цял живот. Ненормално е в най-бедната страна квадрата да струва 1000 и отгоре евро и то за строителство със занижено качество и контрол.
39
0
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Какъв пазар ?Пазар е когато има какво да купиш.След.като няма нищо което да си струва парите ,предлагането е трагично за.какво говорим.В момента имотите са надценени с поне 20 процента.И всичко стана заради банките и тяхното печатане на пари което насила обезценява валутите.С две думи искаме да си изкарате спестяванията и да ги изхарчите.Това е.
38
0
 
7
 
! Отговори
собственик преди 7 години
Продавам имот за сума примерно 100 000 евро ,но брокерите го продава моя имот за 120 000 евро че и за повече !!!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В германия български емигранд е закупил за 25 000 евро къща с 12 стаи отделно сервизни 1 дк място на 5 мин до голям град и в близост до магистрала. Работещ с три деца /бебе/ и ако го мързи може и да не работи достатъчно са му детските за добър живот на цялото семейство. Цените са във връзка с предлагането а скоро в БГ няма да има купувачи.
36
0
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Почти всичко в статията е вярно, освен, че цените на наемите не се вдигат, а падат, който може да си прави сметката, който има фетиш към тухли...ами да си го има и ние хляб ядем !
35
0
 
29
 
! Отговори
гого преди 7 години
статията е брокерска шитня, с цел привличане на баламурници
34
5
 
26
 
! Отговори
Ханс Драголов преди 7 години
В крайните квартали на Дортмунд, Кьолн, Дюселдорф, Дуисбург, Мюнстер...цента на доста качествени жилища-апартаменти е в диапазона 600-800 евро на кв.м., а в селска , провалена и най-бедна и корумпирана БГ са се юрнали към 1000 евро...Е хайде сега нямало балон..???
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще се мамят народа яко от строителството на зелено!
32
0
 
27
 
! Отговори
Мазен шоррош преди 7 години
Годината е 2017...Пенсионерите от соца са на изчезване.Младите се евакуират от БГ само да завършат.Техните бащи и майки блъскатат до смърт на работното си място(ако изобщо имат такова) Гетата врът от шведи !Държавата ги интегрира като им плаща наемите и шведите заживяват в апартаментите.Българите бягат от тези блокове. Цените на жилищата рязко падат по разбираеми причини,След 5 г жилищата приличат на блок 20 в Ямбол.Българите остават без жилища ...ние доволни..
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dali naeme ne mojesh da si platish ili zaema kym bankata si izhvyrlen taka i taka na ulizata.
30
14
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До Анонимен 36аз докато живеех в софия плащах наем 600 лева, въпреки че имах достатъчно кеш да си купя апартамент без никакви заеми, плащам и вземам. смятай - щом ти на заем си готов, аз как съм се набутал, дори заем нямаше нужда да плащам, просто предпочетох да изгарям едни 600 кинта на месец вместо да си купя жилище. няма никаква логика нали? почти всичко което правя е така - няма логика, предполагам затова получавам десет пъти колкото "логичните" като тебе.
29
0
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Нека поскъпват имотите, местя си го в другия крачол :)
28
4
 
33
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
къща с двор далеч от софия струва 4 хиляди лева. балъците си мислят обаче че в софия като им била заплатата с 300 лева повече и щели да живеят по-добре.
27
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всички случаи заем е по-добре от наем. Заема се връща като един ден жилището остава твое и можеш да го продадеш. Колкото и да изгубиш при продажбата няма да е колкото наема. Казвам го от опит. Живях 20 години в чужбина под наем. Като направих сметка парите които платих за наема са точно един апартамент. Липсата на заетост /работа/ и добра заплата може да вкара страх и несигурност при връщане на жилищен заем. Банките са ужасни. 5 години плащаш лихвата и чак след това главницата
26
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само луд би купил безбожно скъпо и без переспектива жилище в гадната, ***, сива и скучна София, за такива пари в много други държави в ЕС може да се вземе по-добро
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаш да кажеш че бащата на твоя приятел е направил поне 100-150 хиляди евро за две години тук в България?! Да бе да не на мен тия.....Трябва да е единствения брокер в България...
24
14
 
12
 
! Отговори
Яко се печели сега преди 7 години
А в момента колко е сладко да си брокер... Бащата на един приятел работи като брокер и за последните 2 години си купиха 2 нови апартаменти и 2 чисто нови Мазди. Така че в действителност пазарът на имоти е в невиждан ръст.
23
1
 
22
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Тъй като сме в ЕС, ще трябва да може да си вземем кредит от която и да е банка в ЕС, ако не ни дадат трябва да ги съдим за расизъм :) С техните ценности по тяхната глава. Така скоро може да имаме под 2% лихва като в белите държави :)

Спонсорирани публикации