2016-а – чудна за туризма ни, чакат още по-добър сезон

Имаме 11% ръст спрямо 2015 г., връщаме си руските туристи
2 яну 2017 11:07,
16
2016-а – чудна за туризма ни, чакат още по-добър сезон
Снимка: Reuters

От 26 години насам се говори, че 2016 година ще бъде много успешна за българския туризъм. В предаването "България сутрин" Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма потвърди успеха й, като посочи, че имаме 11% ръст спрямо 2015 година. По думите му 2016 г. е била добра, но определено има накъде още да се развиваме.

"Очакваме средна заетост на хотелите в България да бъде 37%, което е изключително малко на фона на това, което може да има българската икономика", коментира Занков в студиото на Лора Инджова.

"Имаме нужда от ясна маркетингова концепция за развитие на туризма и да развиваме бизнеса си в отделните сезони с отделни пазари, а не да разчитаме на едни ски през зимата и едно море лятото", допълни той.

По думите на Константин Занков не само Министерството на туризма, но и бизнесът са важни фактори в разработването на такава маркетингова концепция.

"През 2016 година традиционно българите пътуваха. Между 510-520 000 са се възползвали от туристически услуги за коледните и новогодишни празници, като около 300 000 са били в България, а 110 000 са празнували в чужбина. Лидер отново е Гърция, след това Турция и Сърбия. За самолетни програми - Италия, Испания, Кипър и Малта", посочи още Занков.

Той поясни, че броят на туристите е по-малко от миналата година заради геополитическата ситуация.

"Руските туристи ги възвръщаме постепенно, очаква се повишение на цените в Гърция", допълни Занков. Той каза още, че като дестинация Турция се продава добре. Има спад спрямо предишни години, но и в момента е била в топ три.

Що се отнася до туризма през 2017 г., той сподели, че се очаква развитие на пазара. "Очаква се увеличение за различните пазари за различните сезони - повече чартърни полети, повече нискобюджетни авиокомпании", прогнозира Константин Занков пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години се оплакват че бизнесьт им не вьрви та ако може дьржавна рекламанаи после нещата трьгнаха хаиде да ви видим даньци плащате литова лято бях в курорт паничище смених 3 приватизирани поч станциинито бклука се изхвьрляше нито кьрпите се сменяха нито мокета се прахосмучешехр продукти дьлбоко замразени и едно и сьщо меню през м август и септ
11
1
 
5
 
! Отговори
До убавото Наде преди 7 години
Ти понеже по телевизията си чула за Сен Тропе и се правиш на мъж, а дори в Гърция и Турция има доста по-добри местенца! Много гледаш Луй дьо Финес
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На планината ок ама на кенефското море им се чудя на хората как ходят. То като гьол бре, все едно се къпеш в Балатон, даже едно такова зелено, мътно....Даже цвят на море няма
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си върнем Западните туристи, а не руските танкисти, тогава може да се хвалим !
8
2
 
9
 
! Отговори
Балкантурист преди 7 години
Повече от 30 години работя в туризма и не помня по-слаб сезон от миналогодишния!
7
2
 
7
 
! Отговори
Балкантурист преди 7 години
До kiro: Та те са най-добрите туристи, които посещават нашите курорти!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не пропусна да спомене , че "цените в Гърция ще се повишат"! Евала, запазения аргумент, браво спряхте ни да ходим там
5
3
 
11
 
! Отговори
ViP преди 7 години
Тия луди ли са,какъв ръст,какви 5 лева !?!?Никой и нищо нямаше лятото,само "руснаци" от прибалтиката,скъсани ама скъсани,истински руснаци тук таме и то основно собственици на апартаменти и техни близки,това е !!!Обичайните немски и скандинавски тийн пияни групи и тук таме някой израелец или македонец,Пълна Лъжа е това,че сме имали супер сезон,изгониха класните руснаци,те бяха основното финансово перо за нас !!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве пичове, Ангелкова, всички помним, се хвалеше колко силен бил летния сезон, а сега тоя обяснява, че се очаквал ръст с 11% , НО легловата база е на 37% въпреки това!!! Чудя се тогавашният министър за колко силна година е говорила, като очевидно е била под 37% на заетите места?!
3
1
 
16
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Очаквам скоро да построят летище(около Сънито) за частните самолети и хеликоптери намутрите маскирани като бизнесмени в туризма ни.Със заплати от по 500лв. НЯМА развитие !!
2
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 7 години
Нали ръста щеше да бъде два пъти повече, около 30% ??
1
2
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Няма лошо ,но защо не слезнат на земята те с нищо не са допринесли някой да се върне . Външни събития са в основата на този растеж и не вие сте върнали руснаците ,а те решиха да дойдат тук

Спонсорирани публикации