Магазини ни удрят здраво в цените, ВКС им нареди: Спрете!

КЗП открила разминаване между обявени цени на щанд и върху разфасовките
9 яну 2017 15:14, Анисия Иванова
88
Магазини ни удрят здраво в цените, ВКС им нареди: Спрете!
Архив: Булфото

Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касат.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП за забрана прилагането от търговеца на цитираните нелоялни практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти.

Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр. маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата. Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.

Ето какви съвети дават от Комисията към потребителите: Сравнявайте цената върху опаковката с тази на щанда. Следете маркирането на продуктите на касата. При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката.

Препоръки към търговците: Не се допускат две различни цени за една и съща стока в търговския обект. Маркираната на касата цена трябва да съвпада с предварително обявената. Цените на предварителните разфасовки се поставят върху опаковките или в непосредствена близост, отнасят се за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както съм чувал биостимулаторите се разграждат при температрури над 280 градуса, а една чорба от пиле се вари при 10о градуса.
От своя страна биостимулаторите за животните влияят и на хората по същия начин. Т.е. както и да готвите пилците (или гледаните с биостимулатори животни) Вие все ще сте дебели и болни!
Честито на печелившите!
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
Ба си простакешите.......................
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно пиле (сега) расте 28 дни от излюпването до заколването му. Пълно е с биостимулатори, а после е напомпано с вода. И ние плащаме БОЛЕСТИТЕ си, за да ги придобием и ВОДА, за да напълним кесиите на мераклиите за милионери. Какво ме бОли това, че някой иска да стане богат. Аз искам да живея здрав и ако някой ме разболява, ЩЕ ГО РАЗБОЛЕЯ И АЗ!
55
0
 
2
 
! Отговори
Евакуиран преди 2 години
В Асда спагети 500 гр-20р,пилешки замразени бутчета 1.60 килото,банани-72р кило.Работя и живея в малък град със седмична заплата 278 паунда.Пожелавам на всички да спрат да се мъчат и на самолета
54
2
 
13
 
! Отговори
T-market преди 2 години
Тази е веригата....
53
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Новината е Фантастична, ако ме разбирате какво искам да кажа.
52
2
 
12
 
! Отговори
без име преди 2 години
Билла е веригата днес го забелязах.Имах добро мнение, но от една седмица съм много разочарован.
51
1
 
13
 
! Отговори
Век21 преди 2 години
До Бобо
Да мошеници са ама в България! Я ела да видиш тук в Германия, дали е така...пазарувам и от други вериги, но Кауфланд имат доста добри стоки и на добри цени.
50
5
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 2 години
До Анонимен 52
Колкото на мутрата и на любимото МУ лиленце-пиленце пукаше решението на съда, че цената на винетките от 97 лв. е незаконна, затова в най-скоро време н.в. НАРОДА ще им прочете присъдата !
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички държавни организации, които уж са създадени да ни защитават, на практика играят в отбора на мошенниците.
Постоянно ни съобщават за някакив нарушения, за да си оправдаят заплатите, но никога не дадоха името на нито един нарушител.
Защо ли?
Ами просто ги крият, защото играят в тяхна полза.
Тогава за какво са ни тези държавни агенции, които прикриват престъпниците?
Да ги закрием и да знаем, че няма такива, вместо да ни пускат димки.
Някой някъде нарушил нещо, ама няма да ви кажем кой...
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това са номерата на Била
47
3
 
20
 
! Отговори
Стар комунист преди 2 години
Часник най-хубаво изглежда през мерника на автомата!
46
2
 
2
 
! Отговори
Ski lift mechichal преди 2 години
Na letiste sofia edna bira kamenitsa i 100 evro da napraviat shibanite bg targovtsi, pak ste ia kupuvat. Napuk na falshivata mineralna voda monopolist tam!
Shibanite bg targovci na chujdi alkoholi, bonboni i cigari i bez pari da gi naprviat, pak niama da gi kupuvat, nito daje falshivata im monopolna mineralna voda.
Shibanite studeni radiatori v b2 si gi drajte studeni za vechni vremena na skiturizma!
45
1
 
20
 
! Отговори
Ала_Бала преди 2 години
Баламосват ни че вземат някакви мерки.Колкото е по висока цената, толкова е по-голямо ДДС. Толкова повече в държавния бюджет, толкова по вече за разпределение, толкова по голямо крадене от управляващите. Ако кажат името на веригата мога да повярвам, че работят срещу лъжите!
44
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
И коя е веригата ? Чайна таун...
43
2
 
18
 
! Отговори
Тунджата преди 2 години
Да не говорим, че и барабар със стоката която купуваме, купуваме и найлон на цена от 14, 10 или 8лв, в зависимост от продукта!
42
2
 
37
 
! Отговори
th преди 2 години
Казвате - държавата да ги глоби солено - казвате го така, все едно държавата вчера е разбрала за схемите. Нима мислите, че властта сега чува за кражбите, далаверите и картелите на големите вериги. На всеки е ясно как ни лъжат, просто тези не са си платили където трябва, и държавата ги подсеща деликатно. В същото време, никъде не се споменава името на веригата, за да не им рухне репутацията. Дават им шанс да се поправят - в крайна сметка и двете страни печелят, за сметка на народа разбира се.
41
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
тази практика е от 27 години лошото е че младите хора не обрьщат внимание на касовата бележка и не гледат какво им е таксувано точно това устроива тьрг вериги
които си правят каквото искат в бьлгария
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри Войников е написал Криворазбраната цивилизация през 1871 .
каквото пристига в България се изкривява. и комунизма ни навремето беше "криворазбран" , и сега "демокрацията" , пазарната ни икономика и капитализма са
криворазбрани . ценности на бай Ганю Балкански .
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно е, че на собствениците на въпросната верига не им пука за решенията на българските институции, така че и решението на ВКС ще го подминат с лека ръка. До това води окрупняването на бизнеса и унищожаването на малкия бизнес. В крайна сметка си имат лоби в НС, така че могат да правят каквото си искат. Маржа на някои стоки направо е убийствен при промоция има намаления по 50 %, което е странно тъй като при хранителните стоки надценката би трябвало да е 20-25 % максимум.
38
1
 
17
 
! Отговори
Валентин преди 2 години
Аз редовно проверявам касовата белжека и 1 на 5 винаги се налага да си искам пари за неправилно маркирана стока или различна цена. Понякога ми връщат разликата, друг път просто връщам стоката и ми връщат парите.

Истината е, че ако всеки постъпваше така, магазините щеше да им стане нерентабилно да лъготят, но повечето хора просто си казват: е колко му е 10ст, 50ст, 1 лв...хем нямат, хем са прости и не си искат парите.