Българинът заобича пералнята пред лаптопа. Но голямата любов е TV-то

В топ 3 на желаната техника се нарежда и смартфонът, показва проучване
2 фев 2017 18:32, Петя Славова
23
Българинът заобича пералнята пред лаптопа. Но голямата любов е TV-то
Снимка: архив, Булфото

Пералнята измести лаптопа сред най-купуваните стоки на изплащане. Това сочи класация на водеща финансова институция за потребителско кредитиране. За миналата година пералнята се нарежда на трето място в класацията на най-продаваните продукти на лизинг.

За сравнение 12 месеца по-рано същата позиция заемаше лаптопът. Най-често хората си избират пералня на цена между 490 и 540 лв., с капацитет 7 кг и енергиен клас А+++.

Потребителите търсят още допълнителни екстри, като режим "Ръчно пране”, "Отложен старт” и програма за вълна, пише "Монитор".

Освен изкачване в класацията се забелязва и увеличаване на сумата, която потребителите отделят за бяла техника при стоките на лизинг, взети през миналата година. При пералните нарастването е с около 100 лв.

Най-желаният хладилник пък е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 г. и е на цена 590-640 лв. Клиентите харчат повече и за готварски печки, където средната цена е нараснала от 430-480 лв. на 580-630 лв.

На първо и второ място по популярност се подреждат съответно телевизорите и смартфоните, като те запазват челните си позиции както през 2016 г., така и в предходната 2015 г.

През миналата година близо 30% от подадените молби за покупка на стоки на изплащане са именно за този вид техника. Според експертите от финансовата институция това са най-търсените стоки, защото се ползват ежедневно.

През модерен телефон те четат и постват в социалните медии, играят, обменят съобщения с приятели или проверяват пощата си. Смарт телевизорите се използват за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика, играене на видео конзоли, браузване в интернет, слушане на IP радио и така нататък.

Телевизорът продължава да е сред най-търсените стоки. Проведено наскоро проучване показва, че 80% от домакинствата притежават повече от един, а 40% - над три телевизора. Но се отчита спад в цената на стоката, която избират потребителите.

Например през последната година хората кандидатстваха за кредити за телевизори на стойност 540-590 лв., докато през 2015 г. сумата беше 970-1020 лв. Цената на най-търсените смартфони също отбеляза сериозно понижение от 1300-1400 лв. през 2015 г. до 490-540 лв. през 2016 г.

Специалитети обясняват, че причината за това е честата смяна на телевизора и смартфона си, с цел взимане на по-модерно устройство и самото поевтиняване на техниката. Те търсят най-доброто съотношение цена-качество и не харчат много пари за техника, която ще бъде морално остаряла след 2-3 години.

Друга група продукти, която отбелязва чувствително повишение на средните цени, е обзавеждането за спалня. През 2015 г. хората кандидатстваха за финансирането на такива стоки на стойност 700-750 лв.

А през миналата година цената е 1050-1100 лв. Разликата идва от ръста на молбите за финансиране на покупката на по-скъпи матраци. Година по-рано те изобщо не бяха част от 10-те най-търсени продукти на изплащане.
От класацията за 2016 година изпада таблетът, който година по-рано заемаше 9-то място.

Класацията "Топ 10 на изплащане” подрежда най-избираните модели според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане. Изданието за миналата година е базирано на искания за повече от 383 000 стоки. Почти 53% от тях са за 10-те най-търсени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: лаптоплизингпералня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
До Но17 (Българин) преди 7 години
Като си толкова ПАТРИОТ, защо не сложи тире между "най" и "много"?
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено - без лаптоп може, ама без пералня...
14
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 години
Любимец номер 1 ми е компа.Компа е българско изобретение и аз като патриот най много него си го харесвам.
13
2
 
14
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Преди 15 години си купихме една пералня за 300 кинта и (да чукна на дърво) още си върти, made in Tukey , ама чок излезе.
12
0
 
1
 
! Отговори
? преди 7 години
какво значиемикомпа?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предишната ми пералня даде фира буквално 2 месеца след като изтече гаранцията. Ремонтът излизаше около 80% от цената на нова на промоция. Еми купих си нова. Като й изтече гаранцията ще ви информирам:) А компа ми е над 5 години, телефона на 4, но те имат евтина алтернатива и за купуване и за "ремонт" вече, с нов план към мобилния оператор и без пари. А без пералня и хладилник няма как. Мебели се купуват веднъж за 10 години, освен ако нямаш котка, та изводът от статията са само сухи числа
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отделят се повече пари около ч100лв. Това не защото купува по-скъпа пералня. Черната и бяла техника поскъпнаха заради увеличението на продуктовата такса, която беше увеличена 2 пъти повреме на бац1е и баце2.
9
12
 
15
 
! Отговори
русофиль от Германия преди 7 години
Пералнята измести лаптопа сред най-купуваните стоки на изплащане...........................................................Олеле майкооо , абе вие щом купувате на изплащане пералня или лаптоп значи сте станали много зле като руснаците !
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реклама много ясно. Защо иначе, ще е на централно място в новините тази глупост
7
4
 
8
 
! Отговори
Прабългарин преди 7 години
Какво е TV-то ? Не съм срещал никога тази дума в правоговорния речник.
6
1
 
51
 
! Отговори
Хм преди 7 години
смартфона на българина му служи да си снима ракията и салатата и да си постне пияната мутра у фейса...
5
4
 
9
 
! Отговори
Сатирикон преди 7 години
Нали Антонио Бандерас като си купи имот в Бг трябва да си купи и пералня за него.Ама изобщо не са скрити реклами на имотния бизнес и този с битова техника...
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-старите са по-качествени от по-новите които гърмят след гаранцията и нов излиза скъпо.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смарт са все по-зле
2
1
 
27
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
Българинът заобича пералнята пред лаптопа. Но голямата любов е TV-тоВ топ 3 на желаната техника се нарежда и смартфонът, показва проучване--От заглавието разбрах, че има голям спад в неразумните и емоционални покупки на перални, телевизори, лаптопи и "умни" телефони. Това е нормално - все повече хора мислят с главите си, преди да погледнат в портфейлаЗа друга закъсала търговия да ни информирате ??
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кухи статистики. На кой му дреме.

Спонсорирани публикации