Какви са препоръките на ЕК за банките?

Комисията хвърля известна доза съмнение относно независимостта на процеса на прегледа на активите в банковата система
24 фев 2017 18:56, Екип на Bloomberg
1
Какви са препоръките на ЕК за банките?
Снимка: Reuters

Банковият сектор е стабилизиран, като са повишени капиталовите показатели, покритието на риска и ликвидността на системно равнище, става ясно от доклад на ЕК. В същото време в него са маркирани някои проблемни области, които са посочени като слабости както в банковия, така и в небанковия финансов сектор. Това коментира финансистът Борис Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му докладът повдига и някои въпроси с неясен изход, свързани с изпълнението на набелязаните мерки и най-вече с попълването на капитала от двете банки, които показаха слаби резултати на стрес тестовете. ЕК посочва, че едната банка е системно важна, обясни финансистът. 

Като предизвикателствата в банковия сектор се посочват лоши бизнес практики, касаещи финансирането на свързани лица, и трудните за оценяване активи, които са все още налице в балансите на някои от кредитни институции, допълни Петров. 

Комисията хвърля известна доза съмнение относно независимостта на процеса на прегледа на активите в банковата система, коментира още той, допълвайки, че основната критика е насочена към липсата на публикуване на достатъчно подробни резултати от проведените стрес тестовете. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари