Бежанците – икономически ефекти и дефекти

Печели или губи България от мигрантския поток
1 мар 2017 13:37, Екип на Bloomberg
35
Бежанците – икономически ефекти и дефекти
Снимка: Bloomberg

Трябва да се направи ясно разграничаване между икономическите последствия за страните, които са целеви за бежанския поток, и страни, като България, които са само транзитни. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Германия и Швеция можем да говорим за наистина икономически отражения, защото става дума за интеграция, преквалификация и обучания и много други разходи, свързани с дългосрочното пребиваване на гражданите на трети страни на тяхна територия. А в страни като България, Сърбия, Македония, Унгария, Хърватска, говорим за разходи за прехраната и охраната на бежанците, които минават през наша територия".

Трябва да се прави разлика и между икономически мигранти и бежанци, защото различни разрези показват, че преминаващите имат различни мотиви, каза гостът. "Не всички от тях са водени от притеснения за своята сигурност. Някои търсят просто по-добър живот".

Има ли ефект върху политическия живот в България? Каква е тежестта на проблема с бежанците в политическия и икономически живот на България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Bayern преди 7 години
В Германия само 120 от "бежанците" са се съгласили да работят, останалите 1000000 са на лапачка и дундуркане. Ефекта е голям, няма що.
17
0
 
2
 
! Отговори
Циник до 22 преди 7 години
Мне...анадолче е...вродено му е!
16
0
 
3
 
! Отговори
goo преди 7 години
Пълен ***.
15
0
 
7
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Такова нещо интеграция между африка бл изток и европа няма. Защо *** във всеки евеопейски град има арабски квартал? Щото се интегрират ли или капсулират, аз катуни тук не искам, нашите ни стигат
14
4
 
3
 
! Отговори
Циник до 15 преди 7 години
27 години се "оправачи" като тебе! Вземи пример от тарамбуките( които оправдаваш)...и вдигни във въздуха Офиса на Позитано.Оправач...пфууу!
13
0
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
До 12, а като смесиш племе от кучета с племе от котки дали след кратка схватка няма да оцелее пак едното племе за коткокуч или кучкокот не съм чувал, както и за олио разтварящо се във вода
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не си оправят државите, а предпочитат да бягат?Този въпрос е и към нас, колко българки са крви и прститутки на запад?И колко българи са миячи на кнефи?Те защо са избягали? Защо ние не стоим в държавата си и не си я оправим, а бягаме?
11
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползата е най-вече демографска.Трябва да спрем изчезването на племето. Това може да стане само със "свежа кръв" отвън.
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разни като Перата и Динко печелят със сигурност.Нали са отишли да им обират парите.
9
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
Вижте му само физиономията на тоя! От далече си личи, че в някой икономически институт добре са му промили малкия мозък и са му изправили мозъчните гънки, така че да няма самостоятелно мислене. Знам какво говоря, защото и аз съм завършил икономика, и то с почетна грамота за отличен успех, но така и не се вързах на тия икономически глупости, които противоречат на нашата реалност. А реалността за мен е такава:В Европа нахлуват организирано завоеватели, които изобщо нямат намерение да работят ит.н
8
0
 
19
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
Затопли се и Лъвов мост пак почерня:(
7
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
С малко уточнение...няма вече такъв филм - с "транзитни" бежанци - кой докъдето додрапал - додрапал - с други думи "нашите афганци" си остават наши! Че Меркел и още ще ни върне!
6
0
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Абсолютно съм съгласен с коментарите по темата.Всички нелегални бежанци преминали и останали на територията на България струват на страната ни средства ,които субсидиите от ЕС не покриват напълно.Печелят единствено субектите в сивия сектор , превозвачи ,трафиканти , жрици на любовта и прочие..Само малките хостели и дюнерджийниците реално плащат някакъв данък върху печалбата си ,но това не компенсира ! ВЪН араби ,ВЪН ислямисти ,ВЪН от страната ни .
5
0
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Кой плаща заплатите на този институт!?! Май ще го закриваме. И майка си ще продадат ако е на добра цена! Предатели
4
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
В тази сбъркана tv. всички до един ли са наведени какво точно не им е ясно българите не желаем навлеци къде из между тях виждате бежанци как така все са без документи ,а всички са с GSM-ми и то достатъчно скъпи или това нЕма значение???
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, подобни въпроси за нелегалните мигранти въобще не стоят на дневен ред, защото нито един от тях няма място тук! Второ, ако все пак може да се разисква темата, косвените разходи надвърхлят преките в стотици пъти! И това са обезценки на имоти, колебания в икономическата активност на населението заради реални заплахи, негативни ефекти в дългосрочен план и т.н. Не съм гледал видеото на г-н Георгиев, за което моля за извинение, но искрено се съмнявам, че е споменал и дума за това.
2
0
 
21
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Хайде да разграничим, че българина иска в България да живеят българи, нито сме ги викали нито ни трябват. Като този се опитват да ни приспят няма да стане. Все едно да оправдвам грабеж или убийство и да му изброявм предимствата! Първо полицаите ще имат работа и ще ги повишават за ракрития, второ взимам от тези които имат, демек върша добрина, трето намалявам популацията на пренаслената земя, демек осигуряван жизнено пространство за всички, пал добрина! Нито един тюрбан в България
1
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Майтап ли си правите, от хилядите мигранти в България работят само 9, останалите чакат по над 1000 лева от държавата всеки месец.

Спонсорирани публикации