Плащаме сметката за задържаната цена на газа

Експерти обясняват пред Bulgaria ON AIR шоковото увеличение
29 мар 2017 09:30, Петя Славова
26

Цената на газа се увеличава чувствително от 1 април, а това повлича повишаване и на много други потребления. Енергийният експерт Христо Казанджиев заяви в студиото на "България сутрин", че този скок се отлага от доста дълго време именно, за да не се вдигне цената на топлоенергията от януари, която е била увеличена само с 4%, вместо с 12%.

"В резултат на това задържане на цените се получи шоковото увеличение. То нямаше как да не се случи, защото някой трябваше да плати сметката, че цените се задържат", посочи експертът.

Още по темата

Валентин Колев от Електроенергийния системен оператор се съгласи с твърденията на Казанджиев и допълни пред Bulgaria ON AIR, че регулаторът има своите аргументи за решението си да се съгласи с това увеличение.

Той продължи, че повишаването в цените не би било толкова непосилно за потребителите.

"Разходите за електрическа енергия на домакинство средно е не повече от 40 лв. на месец. На фона на минималната работна заплата от 460 лв., този разход не е непостижим", смята Колев.

Христо Казанджиев отбеляза, че скокът в цените на газа, който ще повлече със себе си повишаването и на други потребления, ще се усети най-много от потребителите на топлинна енергия, топла вода и газови енергии.

"Крайно време е цените в България да се нормализират, за да може да се възпитат потребителите на по-сериозно отношение към разходването на енергия. Не трябва да забравяме, че е имало и по-високи скокове в цените", каза експертът.

Валентин Колев заключи, че Комисията за енергийно и водно регулиране е тази, която определя скачането на цените и носи отговорността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Крайно време е цените в България да се нормализират, за да може ДА СЕ ВЪЗПИТАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на по-сериозно отношение към разходването на енергия...." Стига бе, ***, стига ни възпитавахте, бе. Вашите доходи са космически несравними с нашите. Когато се изравнят, тогава ще говорим за "нормални цени". И не мислете, че получавате сребърниците за честна работа.Затова вашето говорене сега дори не е невъзпитание, гавра е, престъпление, защото вашите доходи са награбени от нашите скудни стотинки!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстиПрав си само за това, че цената на доставката се дължи на нашите мошеници и пиявици - бивши върли комунисти с отговорни постове в миналото и сега. Всички от партийните комитети се наръгаха в енергетиката и банките. Перфектно знаеха, че там се командва всичко. За месеци станаха милиардери, изнесоха капиталите си в чужбина и ни изсмукаха до кост. А ако мислиш, че ГЕРБ се е замислил за доброто ни значи или си ***, или ***. Та нали всичко това се подгови и проведе точно от Герб.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колев, същество безсрамно, с "енергийна" заплата над 8000 лева, най-малко 4000 "доцентски", 5-6 000 консултантски, рецензийки, оценки, и други боклучави продукти на държавни местенца, наистина не е "непостижим" разход от 40 лева - не, незабележим е! Гиди кърлежи, държавни със скрито държавно финансиране и лъжливи форми... А от 300 лв. 40 лв. постижими ли са, плюс 100 лв. парно и топла вода, а хляб, 100 гр. смърдлива карантия, мляко и сирене без мляко, ГМО зеленчук, а ТВ, транспорт, вода, бандо!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко мpъсна злоба разкриват думите на Казанджиев! А не е ли крайно време такива нелепи експерти да бъдат изгонени от управлението на енергетиката за неграмотно ръководство на дейностите, което е довело да такива драстични уверичения. И не е ли направено това нарочно, за да се дестабилизира населението и държавата?! Крайно време е да се проучи дейността на такива експерти! Или те са недосегаеми, заради външни протекции? Или са натрупали достатъчно пари от "дейността" си и не им пука!
18
0
 
4
 
! Отговори
Е преди 7 години
ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЕВР НЯМАТ ПРАВО НА ОТКАЗ ИНАЧЕ НЯМА ДА СА ТАМ, НАЛИ ВИЕ ОПРЕДЕЛЯТЕ КОИ ДА СА ЧЛЕНОВЕ И СЛУЖИТЕЛИ НА КЕВР.НАЛИ ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ СПИСЪКА СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЧЛЕНОВЕ ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА.КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ ГОСПОДА ЕНЕРГИЙНИ ОЛИГАРСИ?ВСИЧКИТЕ СТЕ ЗА РАЗСТРЕЛ
17
0
 
2
 
! Отговори
нагушен-до Исти преди 7 години
Завиждаш ми, бе. :)
16
1
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Газа, добре ! Но защо едни прани каскети ни правят на прани каскети. Всички знаем какво е ТЕЦ /топло електрическа централа / ,където основния продукт ,който се произвежда и продава е тока . Топлинната енергия е вторичен ,отпаден продукт ,които трябва да е с нищожна стойност . Да ,ама не ! Както би казал Бочаров.Не стига ,че след като веднъж са си продали тока и с това са си покрили производствените разходи , а и не малка печалба имат . Втори път видите ли ни продават и топлоенергия на цени повеч
15
2
 
9
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Когато газта поскъпне само в България а в Германия и другите страни остане същата,значи цената ни я качват тукашните русофили,които са посредници между руския продавач и нашия потребител. Ударът е насочен срещу народа заради това,че гласува за Бойко а и срещу ГЕРБ- за да се стежни живота му. Ако изборите обаче бяха спечелени от "правилните" хора,това поскъпване изобщо нямаше да се случи! Изходът е един: премахнете посредниците,с всички сили и средства!
14
0
 
4
 
! Отговори
нагушен преди 7 години
"Какво правите, за да не се случи това?"Ъъъ, как да ти кажа...правим офшорки.Левъридж на загубите, демек.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ок, вдигаме цените на газ и "топло". Правите всички цени като в останалата част на ЕС. Кога и заплатите ще бъдат поне близки до минималните за ЕС? И какво правите, за да бъде постигнато това? Или целта е беднотия до шия (по-зле и от по бай Тошово време), за да се използва тази територия като "тоалетната" на ЕС? Какво правите, за да не се случи това?
12
0
 
13
 
! Отговори
474 преди 7 години
Прави впечатление че овченаселението най-лесно се дои след избори, докато все още е зашеметено от изборните резултати , няма още официално кабинет и няма срещу кого да протестира. Новите ще се оправдаят със старите или със международното положение , пък ние да се оплачем на арменския поп! Абе всички сте за разстрел май!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има още изненади! Тия заеми някой трябва да ги плаща! Безплатно саниране няма.
10
0
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
И тези екс перти ще попитам. Каква е разликата между България и Германия там поскъпва ли?
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Крайно време е цените в България да се нормализират"! А според мен първо заплатите и пенсиите да се нормализират, а после цените!!! И кой плаща 40 лв на месец за ток, някоя пенсионерка, която стои на студено и готви веднъж седмично!!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените на газта и бензина у нас все са високи.То бива лъжи, бива, ама вашето на нищо на прилича.
7
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
За да можело потребителите да се възпитат.. Разбирате ли сега - потребителите ни са невъзпитани! Това, че някой яко крадне няма нищо общо, нали?
6
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 години
До БПФДа допълня, че Газпром са поели ангажимент да намалят цената за България и други държави от бившия соцлагер!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сте за затвора
4
3
 
14
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Цената за 1000м3 се изравнява с тази на свободния пазар в ЕС. С една дума на тази цена можем да си я купим директно, без договори, с доставка, без да пълним гушите по трасето. Иначе руснаците ни дават газта за 100 долара, останалото са транзитни такси за украинците и горницата на нашите по трасето.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви /на експертите. Навсякъде цената пада - тук драстично се покачва! Крадци и измамници!