За седмица: 35 на работа без трудов договор по строежите

ГИТ обещава проверки през целия активен сезон
Обновена: 11 апр 2017 20:10 | 11 апр 2017 19:43, Веселина Йорданова
11
За седмица: 35 на работа без трудов договор по строежите
Снимка: архив, Ройтерс

35 случая на работа без трудови договори на строителни обекти са установени в София за една седмица. Това съобщават от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Тези данни са за първата седмица на април при 22 извършени проверки. От средата на февруари, когато започнаха по-активни строителни работи, до края на март констатираните случаи на работа без трудов договор в цялата страна са 100.

Работниците трябва да знаят, че когато работят без договор, както и когато се съгласяват да договарят само част от възнагражденията си писмено, а останалата част получават "в плик", те губят социални и осигурителни права. При прекратяване на трудовото правоотношение нямат право на обезщетение за безработица. Не са застраховани срещу риска трудова злополука и при инцидент не могат да получат обезщетение от застраховател.

През първото тримесечие на годината в сектор "Строителство" контролните органи на Инспекцията са извършили общо 1000 проверки в цялата страна. Общият брой констатирани нарушения са 4930, от които близо 70 на сто - 3420, са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа. Нарушенията по трудови правоотношения са 1495.

Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лева. Съставените актове за установяване на административно нарушение в строителството са 370 за първото тримесечие на 2017 година.

Проблем в сектора продължава да бъде неефективното обезопасяване или липсата на такова на обектите, както и на скелетата, на които се работи - нарушение, пряко застрашаващо живота и здравето на строителите. Не се обезопасяват конструктивните отвори в сградите - асансьорни шахти, прозорци, стълбища и т. н.

Другите чести нарушения в строителството са липсата на взаимна договорка за осигуряване на безопасност и здраве при работа между всички работодатели на една площадка, както и неинформирането на работещите за рисковете и мерките за минимизирането им. Често не се извършват инструктажи.

Често се установяват и нарушения, свързани с работното време и почивките. Не се осигурява например задължителната междуседмична почивка, но нерядко това става със съгласието на работещите, които са от провинцията и предпочитат да работят по-дълъг период без почивка, за да получат по-дълга такава на по-късен етап.

ИА ГИТ напомня, че преумората е една от честите причини за трудовия травматизъм. Друга честа причина за тежките трудови злополуки е падането от високо или удар с тежък предмет. Фаталните последици и в двата случая биха могли да бъдат предотвратени, ако се осигуряват и използват личните предпазни средства - каски, колани и т. н., както и ако се обезопасяват строителните обекти според добрите практики.

Все по-рядко се установяват работодатели, които не са осигурили лични предпазни средства. Често обаче те не се използват от работниците на строежите. В тези случаи има предвидена санкция и за самия работник, но основната отговорност е на работодателя, на когото законът е вменил да осигури такъв контрол, който да гарантиран използването им. Засиленият контрол на строителните обекти ще продължи до края на активния строителен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: строителствоГИТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после искат държавата да им дава пенсии и да ги лекува безплатно. Еми няма. Няма и да има!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те само по обектите в Младост са в пъти повече, но явно администрацията си затваря очите.
5
0
 
4
 
! Отговори
fesa преди 7 години
Кво?Бай *** ще носи каски,колани,жилетки и таквиз глупости,па нали кифлите минаващи около строежа ще им се смеят бе.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само за седмица! А за останалите 28 години колко ли ще са били??? Ама много, много родолюбиви тези истински българи-работодатели и бизнесмени!
3
1
 
6
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 7 години
И тези хора ше искат след време увеличение на Пенсията на 300 лева .
2
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То да е само в строителството на рамо да ги носиш след някой друг месец започва летния сезон по морето ye е същата история в много от случаите са на по четири часа и така, ако "случайно" проверяващите хванат "честния" частник.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 000лв ми щом това не ги стряска работодателите направете я 30 000 ама на хванат човек без трудов договор

Спонсорирани публикации