Сметка: Газовият хъб "Балкан" ще ни струва до ? 2.4 млрд.

Проектът е ключов за "Булгартрансгаз" в следващите десет години
25 апр 2017 14:31,
54
Сметка: Газовият хъб "Балкан" ще ни струва до ? 2.4 млрд.
Снимка: архив, БулФото

Изграждането на газовия хъб "Балкан" ще струва между 1,4 и 2,4 млрд. евро, става ясно от публикувания за дискусия план за развитие на "Булгартрансгаз" за периода 2017 – 2026 година. Срокът за становища по него изтича днес (25 април).

Още по темата
Разходите по хъба ще бъдат покрити от собствени и привлечени средства. Проектът е в идейна фаза и е вписан като ключов за компанията. Предвижданията са, че той ще бъде въведен в експлоатация през 2022 година.

В газоразпределителния център биха могли да постъпват количества природен газ от различни източници, посочват от газовото дружество. Сред тях са руски газ от нов морски газопровод и през съществуващото трасе, местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция.

За реализацията на идеята трябва и максимално да бъдат използвани съществуващите мрежи и капацитета на "Чирен".

За оператора на газопреносната ни мрежа през следващото десетилетие приоритет ще бъдат новите газови връзки – с Турция, Сърбия и Гърция, както и газопроводът Eastring, който ще свърже мрежите на Румъния и Унгария.

Компанията продължава своята работа по увеличаване на капацитета на газохранилището ни – до 1 млрд. куб. метра от сегашните към 550 млн. куб. метра. Стойността на проекта е 223 млн. евро и той трябва да бъде финализиран през 2024 година.

От газовата компания обмислят и вариант за изграждането на ново хранилище – в изчерпани находища на територията на страната или в морския шелф. Проучванията за това обаче ще отнеме около 7-8 години

За да може страната да отговори на изискванията за газоразпределителен център в региона, е необходимо да бъдат направени инвестиции в съществуващата мрежа, както и изграждане на нови транзитни съоръжения.

Като цяло инвестициите в мрежата – национална и транзитна, за нови обекти в периода 2017-2019 година възлизат на 135,8 млн. лева. За реконструкция и модернизация в същия период ще бъдат отделени 143,8 млн. лева.

В периода между 2020 и 2026 година инвестициите за нови съоръжения и модернизацията на съществуващите ще бъдат инвестирани общо 358,6 млн. лева, предвиждат плановете на "Булгартрансгаз".

Компанията ще направи инвестиции и в отклонения на националната мрежа, за да стимулира газификацията в страната.

От прегледа на "Булгартрансгаз" за развитието през 2016 година е видно, че има ръст на вътрешното потребление и транзита на природен газ. През миналата година компанията е доставила 3,38 млрд. куб. метра на вътрешния пазар, което е с 4% повече спрямо 2015 година. По отношение на транзита има увеличение от 8,2% до 14,6 млрд. куб. метра.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама в този хъб за близо 5 милиарда лева какво ще правим.Ще добиваме морска сол или цаца ще въдим.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А междувременно в Газпром си умират от смях наблюдавайки жалките опити на третополовите евроатлантици да родят газ.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде,бе!Какво стана с гЪЪЪЪзовите връзки и с дивериСиФирясването около Територията,и с Гърция и с Румъния,че даже и с Турция,та сега предстои и доене на Стадото с гЪЪЪЪзУффф хъб!!!Ба-а-ахти т@@пийот планктон,дето поема всякакви лъжи и всякакви нови доилки!*** така,както я подкарахте,по-йоФФФтино ке ни излезе,ако направо помолим Ердоган,да ни направи турски вилает!Тъй и тъй си поемаме всякакви "ценности",от къде ли не подадени ни,защо да не приемем исляма,с покръстител,Тиквун Велики!
12
0
 
8
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
ГАЗ ЩЕ ИМАМЕ И ТО В ИЗЛИШЪК ДОРИ ЩЕ ИЗНАСЯМЕ---12 СЕПТ- 2016---КАЗА ББ СИГУРНО Е ИМАЛ ПРЕДВИТ НОВИТЕ ГАЗОВИ ЦИСТЕРНИ В НС---ОП И ВОЛЯ
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че,то целия газопровод "Южен поток",който щеше да минава през територията ни беше по-евтин от този хъб,бре!!!Цена между 3-5 милиарда лева!!Да!!За това западните далавераджии ЕМ на потока!!Сега ще се накачулят като подизпълнители и инвеститори на хъбчето и смучиииииииии немъчена пара от ба..амите!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че поредният дълг ще бъде изтеглен отново от еврейските банки. Те затова и държат Тиквата на власт, защото благодарение на вярното си лакейче стават все по-богати, докато българският народ става все по-беден.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то Белене беше по-евтино.Тиквена работа - газов хъб за почти 3 млрд, а газ няма.
8
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
То май всичко около този хъб е в някакво мъгляво бъдеще време погледнете евентуалните източници за постъпване на газ не ви ли се виждат по скоро като бълнуване за нито един от тях поне на този етап няма нищо сигурно.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста пари, а и от къде газ за този хъб?!
6
0
 
13
 
! Отговори
Ще стане като с Мари преди 6 години
Ще стане като с Мариците: Ще направят хъбове дето струват десет пъти по малко за милярди, после ще дигнат цената на газа със 100%. Както стана с тока. Той си е казал Цезар - да го ду.хат бедните.
5
1
 
19
 
! Отговори
Утрепахте преди 6 години
Утрепахте изцяло финансиран и проектарин проект - "южен поток" по поръчка на Вашингтон, сега ще поръчате пак при Вашингтон с пари от данъкоплатците. Ясно е, хамерикаците ще крадат о нас, не щото нямат пари, а щото така винаги са правили. Нали имат бюджет от 660 милярда за оръжия, някои трябва да ги финансира. Ще се плаща до скъсване.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли през миналия мандат ББ толкова се прехласваше по газовия хъб "Балкан".Явно,някой му е предоставил разчетите и като е видял милиардите доста се е превъзбудил.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова сега ви дигнаха газа с 30%
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще плати сметката?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде пари бе бо кл уци, народа, го изтровихте, бихте, убихте и парите му взехти да си правите далаверите.

Спонсорирани публикации