До 16 май работим за държавата, после за себе си

136 дни бяха необходими тази година, за да попълним бюджета
14 май 2017 11:25, Екип на Investor.bg
43
До 16 май работим за държавата, после за себе си
Снимка: Булфото, архив

Общо 136 дни бяха необходими тази година, за да попълним държавния бюджет, а след 16 май ще работим само за себе си, изчисляват икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщава Investor.bg.

"Една от първите ми задачи при постъпването в Института през 2007 г. беше да изчислим Деня на свобода от правителствена намеса в България. Общата концепция за т. нар. Tax Freedom Day тогава вече беше широко позната, но по света можеха да се срещнат всякакви методологии", коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Първата сметка за България е направена с фокус върху периода 1998-2007 г. "Тогава твърдо решихме, че макар всяка фискална дискусия по същество да е разговор за държавните разходи, то в случая ще се фокусираме върху приходната част на бюджета, търсейки непосредствена обвързаност с това, което излиза от джобовете на данъкоплатците и попада в държавата хазна", каза икономистът.

Оказва се, че този ден у нас настъпва в края на месец май при консолидирани приходи в рамките на близо 40% от БВП на страната. "Тези 40% всъщност бяха една от най-силните фискални котви у нас", заяви той.

От днешна гледна точка картината е различна. След последната ревизия на данните за БВП, отразена и в годините назад, преразпределението в тези години преди кризата вече се изчислява в рамките на 37-39% от БВП.
"Консолидираните приходи са си същите – там ревизия не може да има, но знаменателят (размерът на икономиката) се измени. Малко като в онзи виц за изпита по икономика, където 10 години по-късно въпросите на теста са си същите, но вече отговорите са други", посочи Ганев.

С други думи и преди кризата данъчната свобода е настъпвала някъде в средата на май. "В годините на кризата денят идваше доста по-рано (има случай и в края на април), но това беше заради сриването на приходите и появата на големи дефицити през 2009-2011 г. Днес, през 2017 г., приходната част на бюджета е напълно възстановена и преразпределението се върна на нива около 38% от БВП. Както и в първото издание на данъчната свобода (2007), така и днес се налага изводът, че в крайна сметка държавата си гони тези нива на преразпределение и ги постига", обясни още икономистът.

По думите му през години се е налагало да се правят различни леки промени в методологията, които да отразят променящата се среда. "На първо време прибавихме дните за отработване, които отразяваха дефицита в бюджета. За целият период 2009-2017 г. се натрупаха над 60 дена за отработване или дефицит в рамките на над 13 млрд. лв. В първите години беше покрит с парите от фискалния резерв, а после се наложи да нарасне и външният дълг на страната. Тази година също са заложени 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв.", отбеляза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: данъцибюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е. Русняците изкараха анализи, че работят 6 месеца и половина. Има още хляб.
33
0
 
4
 
! Отговори
Студент преди 6 години
абе как се пулни бюджета за 5 месеца, докато политиците крадат 5 пъти по-бързо отколкото ние наливаме в него !? O.o би трябвало още от 1-вия ден в годината да тръгва на минус и до 31-ви декември минуса да е станал още по-голям. Не мога да си го обясня!? Крадат всеки ден и от всяка област до която се докопат (инфраструктура, образование, медицина и т.н.) по милиони, апък бюджета е пълен за 5 месеца!? What the ***??? Явно в този случай данъците на средностатистическия българин трябва да паднат!
32
0
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ОЧАРОВАТЕЛНИ ПРИКАЗКИ ЗА ......БАЛЪЦИ..ха,ха,хааааааааа
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пирамиди , фараони , и балъци за мильони . упс пардон , за милярди .
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА БГ ТИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕСМЯТАНИЯ СА ТРУДНО ДОКАЗУЕМИ. Тук много голям % от работещите ПРЕДПРИЯТИЯ са без ясен собственик.ЯКО СЕ РАБОТИ В СИВИЯ СЕКТОР.ГОРИВОТО Е БЕЗ ФАКТУРА, МАТЕРИАЛА МОЖЕ ВИНАГИ ДА СЕ ПОКАЖЕ В СКЛАДА.ПЛАТЕНИ ОСИГОРОВКИ НЯМА. РЕВИЗОРИ НЯМА. И няма смисъл да има. ТАКА СИ ВЪРВИ ОТ СОЦА.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки арендатор е на загуба и евросубсидите ги дава доброволно на ПАРТИЯТА КЪРМИЛНИЦА.
28
0
 
7
 
! Отговори
Тарикат преди 6 години
Ахаха, оптимисти :) За 20 години здраво бачкане не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Парите кеш, на ръка. Най необходимите продукти се купуват от близките селза, а ако не нали да се пазарува от магазинче, изрично заявявам, че не искам касова бележка. Само за ток, вода, парно и бензин ме цакате, че там няма как да ви избягам от налозите.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом не крадеш си на загуба, може и на червено да излезеш.ТУКА НЕ Е ЕВРОПА..
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евросубсидията е бонус, но е за малцина и то от Политическия елит.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не!До 16 май работим за мутренската държава,а след това за собствениците на всичко в нея-мутрите!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16.05,работим за държавните хрантутници,на които им плащаме всичко и които не мислят за нас,а само за себе си.
23
0
 
7
 
! Отговори
н преди 6 години
След 16 май за Пеевски и неподкупните ,политици и съдии
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами нека да работи робина малко му е даже
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата събра парите си до 16 май. Сега почва да харчи. Няма вече данъци, дедесета и удръжки.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20, заради такива като теб сме на тоя хал.При това ти едва ли си нещо повече от дограмджия, но капка по капка-вир прави, да не говорим за фирмите на политиците, упс, офшорките им, които са легално световно крадене.Не, че имам нещо против българите конккретно, целият ни животински вид е за подмяна с нов цивилизационен проект.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз като работя в сивата дива икономика до кой месец трябва да работя, че да напъня хазната?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Включен ли е ДДС в сметката до 16 май, защото всъщност ДДС-то потребителят го плаща?!
17
0
 
8
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Снимката е супер!Ей толкова е месечната заплата на огромна част от бг населението.
16
0
 
12
 
! Отговори
Издислав преди 6 години
До *** ГорянинТо държава няма ти ни сравняваш с ЕС!?Бонлиците ни ли са като техните,полицайте имат за смяна по едно шише бензин,20 г полицейски астри са пред разпад,В повечето училища и болници зимата се разходрат пингвини и бели мечки,на 40 г панелни коптори колко данък да ти начислят,то трябва държавата да ти плаща ,че изобщо си се прежалил и си останал тук и да се бориш да оцелееш в кочиннта!
15
1
 
10
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Пак малко ми се струват , ЗАЩОТО голяма част от разходите на държавата са по европейски цени - лекарства , ток , отопление на училища и болници , гориво за полиция , пожарна , линейки , цени на същите тези патрулки , линейки , служебни автомобили ВСИЧКИ тези цени са същите като в ЕС , но се събират от данъци начислени върху къщи с оценка от по 1000 лв , и от удръжки върху заплати по 500лв - за разлика от ЕС --