До 16 май работим за държавата, после за себе си

136 дни бяха необходими тази година, за да попълним бюджета
14 май 2017 11:25, Екип на Investor.bg
43
До 16 май работим за държавата, после за себе си
Снимка: Булфото, архив

Общо 136 дни бяха необходими тази година, за да попълним държавния бюджет, а след 16 май ще работим само за себе си, изчисляват икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщава Investor.bg.

"Една от първите ми задачи при постъпването в Института през 2007 г. беше да изчислим Деня на свобода от правителствена намеса в България. Общата концепция за т. нар. Tax Freedom Day тогава вече беше широко позната, но по света можеха да се срещнат всякакви методологии", коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Първата сметка за България е направена с фокус върху периода 1998-2007 г. "Тогава твърдо решихме, че макар всяка фискална дискусия по същество да е разговор за държавните разходи, то в случая ще се фокусираме върху приходната част на бюджета, търсейки непосредствена обвързаност с това, което излиза от джобовете на данъкоплатците и попада в държавата хазна", каза икономистът.

Оказва се, че този ден у нас настъпва в края на месец май при консолидирани приходи в рамките на близо 40% от БВП на страната. "Тези 40% всъщност бяха една от най-силните фискални котви у нас", заяви той.

От днешна гледна точка картината е различна. След последната ревизия на данните за БВП, отразена и в годините назад, преразпределението в тези години преди кризата вече се изчислява в рамките на 37-39% от БВП.
"Консолидираните приходи са си същите – там ревизия не може да има, но знаменателят (размерът на икономиката) се измени. Малко като в онзи виц за изпита по икономика, където 10 години по-късно въпросите на теста са си същите, но вече отговорите са други", посочи Ганев.

С други думи и преди кризата данъчната свобода е настъпвала някъде в средата на май. "В годините на кризата денят идваше доста по-рано (има случай и в края на април), но това беше заради сриването на приходите и появата на големи дефицити през 2009-2011 г. Днес, през 2017 г., приходната част на бюджета е напълно възстановена и преразпределението се върна на нива около 38% от БВП. Както и в първото издание на данъчната свобода (2007), така и днес се налага изводът, че в крайна сметка държавата си гони тези нива на преразпределение и ги постига", обясни още икономистът.

По думите му през години се е налагало да се правят различни леки промени в методологията, които да отразят променящата се среда. "На първо време прибавихме дните за отработване, които отразяваха дефицита в бюджета. За целият период 2009-2017 г. се натрупаха над 60 дена за отработване или дефицит в рамките на над 13 млрд. лв. В първите години беше покрит с парите от фискалния резерв, а после се наложи да нарасне и външният дълг на страната. Тази година също са заложени 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв.", отбеляза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: данъцибюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА, ГЕРГОВ ДО ГЕРГОВ....
13
0
 
13
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
До до 5Купуват си джипове и са велики в селската кръчма...
12
0
 
18
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
До 16 май работим за държавата..От 16 май работим-за вноски по банки ,наеми и т.н-за ток-парно,дърва,пелети и т.н-вода,телефон,интернет-хапчета и здр.услуги-за подръжка на 20 г. таралясник (ГО,винетки,данък,преглед ,гориво,части,ремонти и т.н)-за дрехи втора употреба,ремонти вкъщи-за ниско бюджетна храна....И ако остане нещо наесен купуваме захар и обираме някоя сливаа за ракия,че да забравим поне за малко за горепосочените разходи!
11
0
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
А какво правиш с евросубсидията ?.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зз ква дръжава дс бачкам?. Ай сик тир....
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък искам да съм под турско робство, да работя за държавата само един месец в годината, а не 6 месеца както е сега, да не знам що е то ипотека, кредитна карта и финансиране, да си имам двуетажна варосана къща с обширен двор и многобройна челяд! Хей гиди турско робство хей, къде си!!!
8
2
 
16
 
! Отговори
extremist преди 6 години
136 дни бяха необходими тази година, за да попълним бюджета - ДА ПЪЛНИМ ДЕПУТАТСКИ ДЖОБОВЕ, КРАДЛИВИ....
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работи *** бантускотецо, работи, нали трябва да има за чанти по 20 000 лева за герберските велможи...Няма по-*** народ от българския на цялото земно кълбо, НЯМА
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Na saguba sme tiya koito nernadine.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Как пък все вие сте на загуба бе
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ СЪМ ДЕСЕТА ГОДИНА НА ЗАГУБА И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА НЕВНЕСЪХ НИЩО В БЮДЖЕТА. Оставям в бюджета да внесът работарите от МИНИСТЕРСТВОТО НА: КУЛТУРАТА И СПОРТА, НА ИКОНОПИКАТА И ТЪРГОВИЯТА, НА ОТБРАНАТА И ПРОСВЕТАТА............НА ......
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно бравос добре е
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тая ангария в пародия на държава я няма никъде. 136 дни работим за безполезната тиква, административните апаратчици, нефункциониращия съд и политическите калинки. Ааааа, и за паразита Каролев, да не забравя.
1
1
 
15
 
! Отговори
**** преди 6 години
Това означавали,че вече заплатата ми няма да бъде облагана с разни данъци,и ще получавам брутната си заплата,аз така го рабирам.