Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
до Анонимен 62.Като гледам правописа Ви, вашият Ъкъл няма да им е необходим, защото мозъчния им капацитет е, може би, в пъти по-малък от вашия. Дори се съмнявам те да напишат чуждицата акъл правилно.. биха я написали веротно така: акал, което е, разбира се, далеч от значението на акъл..
61
0
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 6 години
Вложени са в хляб и сирене от супера за бедняци КАУФЛАНД и неговите -50% промоции!
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа има в Пловдив возят работници от 50-100километра. Да работят в Сензата , Осрам ,Шнайдер. дават към 1000лв. няма да умрете от глад. Отделно в отдела на фирмата която работи сина тази седмица назначиха 2 румънци и 4 поляци. В другите отдели има по 4-5 индийци , Руснаци и Украинци
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За народ който предателите са герои , няма смисъл моите деца да се жертват, ще им дам ъкъл да поемат и те по пътя на предателя.. Като желаете тръгнете колективно към гробищата или чакайте ромите да ви ограбят и убият
58
1
 
10
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
И пак нещо изчисленията ти са ми не логични. Пак те питам, как стигна до +50 милиарда, когато НЯМА РАБОТА?! И как ще се увеличи в България БВП-то, ако ме осигуряват на 420лв, а ми плащат реално 900?! Защото знаем, че това е практика в бизнеса, който се жалва, че инвестициите не влизали в него, което звучи доста тъпо, защото парите, които пращам, не се ядат директно от роднините ми, а се купуват стоки и продукти, което УВЕЛИЧАВА БВП! Питай ме как, ако не се сещаш..
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59аз вече съм написъл. Когато някой инвестира пари в къща в някое село, се отваря работа за майстори, общи работници, фирми за строителни материали и т.н.
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме инвестиция когато някой вложи средства, пари, недвижим имот и т.н, с цел стартиране някаква икономическа дейност, от която пък да си възвърнеш вложенията и да излезеш на плюс. В какъв точно бизнес са вложени тези въпросни 293,9 млн. евро, че ги наричате инвестиции?
55
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателите са колкото работещите в България .. Ако предателите работеха за родината БВП щеше да е двоен.. Отделно образованието на всеки предател и здравните грижи през детството са към 50-100хил на парче предател.
54
1
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Моля те, приятел, кажи ми как изчисли до +50 милиарда БВП ако в България се върнат всички?! От весник ШОК ли го прочете?!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас има цели села които на по 60-70 процента са собственост на имигранти. Идват си тук за по месец, наемат майстори да ремонтират къщите. В едно от селата има дори цех за дограма. Ако не са те, в селата работа освен на полето няма да има.
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз Вие казах за мен е най-лесно да пратя синовете си в чужбина , образовани са имат и стаж в IT компании от световна класа .. Лесно ще се намерят работа в Германия , Холандия.. Вие не цените ръката която плаща данъците осигуровките и храни.. Щом за вас предателите са герои..
51
13
 
5
 
! Отговори
Христо преди 6 години
И в какво инвестират в България гастарбайтерите, че нещо не вдявам. Ще поддържат финансово старите си родители , докато умрат в самота. Егати инвестицията.
50
2
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
вземи твоя син със заплатните работи от 3 хиляди 100 и не знам си колко лева, 2-те немски дипломи от ТУ София и отидете да прекратите жалкото си съществуване някъде на Витоша, та моя баща, който уж издържате, да спре да ви гледа гАзарските истории. От такива гАзари като вас сме на това дередже сега.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"емигрантите от години са най-големият инвеститор в България." а разни 30+ годишни индивиди тук, дето още ги издържат родителите им по цял ден обясняват че на гастербайтерите трябва да се отнеме правото да гласуват.
48
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви пращате като децата ви са в чужбина и те.. 265милиона това е смешно , заради вас родината губи 50милиарда.
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пратиш на жена ти пари, за да си купи 2 буци сирене, не инвестиция драги ми джурналисти! Вземете да ги научи тези термини, като така и така сте решили да ги използвате. Смешна и жалка работа.
46
1
 
15
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Ако твоя син хранеше нашите роднини ние нямаше да пращаме пари да им помагаме да преживеят. А ако спрем да пращаме и неговата заплата вече няма да е такава,защото нали четеш колко са другите инвестиции. А и не са много хората като твоя син да взимат тия пари. Ако поне 50% от заплатите бяха такива няма да тръгват всеки ден пълни самолетите за Европа:)
45
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви обясня какъв продукт дава моя син , 3150 му е заплатата работи .. Осигуровките които плаща той и работодателя му за него са колко пенсиите на 3 пенсионери.. За какво моя син да храни , родителите на предателите , той е инженер има двойна немска диплома от ТУ_София.. и една година е учил в Германия .. И в Германия да иде пак е газар , а вие сте нещастни отпадъчен матрял
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам никаква безработица в България..
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41 ТИ СИ ПРЕДАТЕЛ КАКЪВ ПРОДУКТ ДАВАШ НА БЪЛГАРИЯ КАТО СИ ТУК.

Спонсорирани публикации