Премахването на добавката за стаж - удар върху работещите бедни

Това не е само прослужено време, а и опит, настоя синдикалист
101
Премахването на добавката за стаж - удар върху работещите бедни
Снимка: архив, БулФото

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките.

Това заяви дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова пред БНР по повод дискусията за премахването на класовете.

Още по темата
Това не е прослужено време, а професионален опит и прослужено време. Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма, подчерта тя.

По думите й дългият професионален опит дава възможност за по-бързо постигане на резултати, за които на младите им трябва още време. 

"Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева", поясни Зайкова.

Производителността на труда не зависи само от работника, изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България. Според нея приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността.

"Понеже живеем в 21-ви век и не работим с кирки и лопати, а с компютри и високотехнологична апаратура. Това зависи и от инвестициите. Само че България, както се разбра, не е добро място за инвестиции... Ние трябва да се отърсим от много неща, които сме наследили от предишния строй", коментира още Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
15
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Просто са се договорили управляващите и т. нар. "работодатели". Ама ако трябва да заведе детето си на лекар, няма да отиде при някой, на когото ще е първият пациент, а ще избере доктор с опит и изграден специалист. Това важи за всички области - ама те вече са го намислили...Вече го направиха с държавните служители в общините - и от 2012 г. клас няма и заплатите заспаха, увеличават се избирателно на "нашите момчета" с политически заслуги. Затова гражданите се сблъскват с некадърна администрация..
52
3
 
4
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 6 години
До 15 000Заминавай да работиш за 15КПросто писва в един момент на хората да слушат глупости от сорта - аз за 50 години в България нищо не постигнах, ама за 5 месеца на запад си оправих живота, че и на близките. Стига сте се самозалъгвали там си ратай, шерп или гарсон. Работата е ниско квалифицирана и получаваш минимум на минимума. Ама ти пожелавам късмет ходи и си намери работа за 15К.
51
1
 
10
 
! Отговори
Киров преди 6 години
Ами как ще премахнем, както е по закон, началниците в пенсионна възраст, които са се впили като пиявици за постовете си и благодарение на връзкиге си , стоят там като баба Цола, докато могат да ходят.Голям резил на фона на безработицата в страната и чакащите за работа млади хора.Пенсионирайте най-сетне Наска Ангелова - пом. директор в ОУО -Хасково от 100 години.РУО се прави на заспал, а тя си кове интригите и взема големите заплати на гърба на другите. Резилът е пълен и от много години.
50
4
 
10
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
*** народ овча държава. И докато бившите комунисти днес трансформирани земевладелци, предприемачи , шефове на големи и малки фирми, прокурори , съдии и депутати, началници на държавни учреждения, работят за една кауза. Всички българи да напуснат България.
49
8
 
6
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Хора,разберете го............Комунизма си отиде,но комунистите останаха на власт.Това че ни управляват същите,изобщо да не ви заблуждава.
48
2
 
45
 
! Отговори
Паскал преди 6 години
Значи аз със 40 годишен стаж ще работя още 4 години до пенсия с новобранеца наравно дето като се обува и си размени обувките се чуди защо го стяга нещо и вие господа управляващи ще ми кажете че той може повече от мен имате ли представа какво излиза от тези профилирани и професионални гимназии 90% шлака - нищо ама нищо не става нямат елементарна представа от работа занаят и трудова дисциплина без клас няма да работя за тази държава повече чао
47
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо се дърляте! "Бизнесът" у нас отдавна вече не дава % за прослужено време! Те и заплати не искат да дават, а да им се работи, ако може по 16 часа на ден и да ти плащат минималната заплата!
46
2
 
37
 
! Отговори
варак преди 6 години
хем получихте даром фабрики и заводи от т. н. приватизация-кражба, хем забогатяхте милионно, хем плащате плосък данък /къде в Европа го има/, експлоатирате работещите, плащате им малко, та сега искате да махнете класа.Ако го направите още два милиона ще отидат чрез терминал 2 да намерят нова родина, а вие работодатели ще учите за работаромите и ще ви стане много тежко и тъжно, чужда инвестиция няма да видите.
45
3
 
23
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Полицаите реват за по-високи заплати и стачкуват,а вие се натискате на кумпютрите и хленчите. Само с бой ще се оправят нашите работодатели. На полицаите и военните също трябва да им орежат звездичките,защо им се дават за прослужено време.
44
2
 
22
 
! Отговори
баба куна преди 6 години
да орежат зяплатите.и с откраднятото да си купят свещи.
43
2
 
38
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Щели да увеличат минималната заплата работодатели-кожодери,като премахнат прослуженото време с тези пари ще увеличат минималната заплата,т.е. от работниците с по-голям опит ще вземат пари,за да увеличат заплатите на начинаещите...Такива сме били и през турското робство,затова в народните песни се пее за чорбаджии-изедници,ето ги сега същите чорбаджии...
42
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На запад работниците получават големи заплати защото са се борили за тях, стачкували са и са били единни, принудили са техните си мутри да им плащат подобаващо. А ние сами се оплакваме по форумите.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само прослуженото време ще ви вземат не само ще работите без пари ами накрая ще трябва и да плащате за да ви пуснат да работите. Какви ли не протести съм виждал в БГ но такова чудо като стачка срещу работодателя за по добро заплащане не съм виждал. Синдикалистите са купени от работодателите (мутри и комунисти) и не организират стачки. Българите са страхливци и не се борят за правата си. Къде по-безопасно е да протестираш с/у билет от 1.60 лв или с/у цената на бензина вместо с/у капиталистите.
40
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Технолог-програмист на Мрм с Цпу. Помня още Щекерните и гърбичните автомати, след това-системата Зит, а сега-най-модерните системи по ISO, работещи у нас.Стаж в областта-30 години. И да взимам колкото новобранеца, дето натиска само зеленото копче и *** за отваряне-затваряне на патронника, а пресмятането на корекциите на машината са му направо сато черна магия??? Не, мерси. Да си го обучава работодателя, ако ни намалят класовмете, или да пише програми и настройва машината сам новобранеца!!!
39
3
 
31
 
! Отговори
ПФУ преди 6 години
Даже Румъния стана държава, тук се завръщат някакви дебели вратове, татуирани амеби, черни джипове, бухалки, чалга, бой по селски кръчми... Ако нормалните държави дръпнаха напред, ние тук си милеем за Баце, за бай Тошо, за Радо Шишарката и прочие. Ами да го д*хаме, кофти матриала. получава, за каквото копнее!!! Нормалните хора отдавна само си спомнят за тая територия!!!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тъй каза стария шваба дърт самодоволен пенсионер ,с бирен корем и дървена вила,ние се борихме за всеки пфенинг,след хитлер и след американците.затова живеем добре.вие какво сте направили?
37
3
 
38
 
! Отговори
Еееех, преди 6 години
Народ,който не уважава себе си и робски търпи и мълчи,се превръща в жертва на хищниците.Божеее,пир по време на чума.
36
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един авер ходи оня ден до Румъния. Там, най старата кола била Пасат5. Тук е новост. Преди 5 години бяхме наравно, миналата години цените там бяха 1,4 , а заплатите 2,0. Нашите управляващи казват,че румънската антикорупционна с-*** е кофти. На кого да вярваме?
35
4
 
41
 
! Отговори
солчо преди 6 години
Абе вие и представа си нямате какво значи млад специалист - цял ден цъка на телефона си мързи го да погледне а не ли да се научи - през час пита кога ще ядем че ми е гладно нещо а ти си по стар *** свърши тази работа че по имаш опит директно в очите ти го казва да не говорим за познанията по механика електротехника - да в областта на компютрите са богове купуват продават де що падне а във фейса да не говорим
34
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялото ми семейство гласува за ГЕРБ, обаче ако мине тая поправка - Jamais plus, (никога по-вече). Май много са купени от мелиционерите работодатели.