Прослуженото време не е гаранция за квалификация

Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати
Обновена: 14 юли 2017 12:59 | 14 юли 2017 12:13,
146
Прослуженото време  не е гаранция за квалификация
Снимка: Flickr.com

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Надбавката за прослужено време компенсира липсата на обективна оценка за квалификацията на държавните служители. Ако отпадне, ще остане само субективната оценка - "мой (наш) човек" или "не е мой (наш) човек.
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А СЕГА ГОСПОДА ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ СЛЕД КАТО ВИ ПОДРАЗНИ МИН ЗАПЛАТА И Я ОБЖАЛВАХТЕ В СЪДА ДОЙДЕ РЕД ДА МЯТАТЕ КЛАСОВЕТЕ , НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ 1500 ЛВ ДА СТАНЕ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, А ВИЕ ДА ПЛАЩАТЕ ДО 50% ДАНЪК, ПЕНСИЯТА В СОЦИАЛНА ЕВРОПА Е 75% ОТ ПОСЛЕДНАТА БРУТНА ЗАПЛАТА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ТУК СА ПО ВИСОКИ ОТ ТИЯ В ЕВРОПА СТИГА РОБСТВО СТИГА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БЕДНИТЕ ХОРА КАКА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА И НЕЙНИТЕ 10% НОСЯТ ВСИЧКО НА ГЪРБА СИ- ДАЖЕ И ПЕЕВСКИ.
112
1
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Отново е в сила максимата от социализма: Те ни лъжат че ни плащат , ние ги лъжем че им работим.Така ли е ? Така е ...
111
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До До Питам 132 Добре дошъл в капитализма. Благодаря! Не се оплаквам.По добре е .
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо постоянно сравняват с Европа? Ние трябва да бъдем копие на някоя държава ли? Не може с лекота да премахваме утвърдени, превърнали се в традиция от години, модели на заплащане.Навсякъде в развитите държави заплатата е свързана с опита. Да, не се казва клас прослужено време, а опит. Логично е служител с 20 години стаж да получава повече от току що завършилият студент. Обратното би било смехотворно.Организациите на работодателите още малко и ще искат да се премахне заплащането на труда.
109
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 119 А когато има дефлация, какво става със заплатите? Хайде де!
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко прави всичко възможно да оклони общественото внимание от факта, че провали Южен поток. С тая цел сега може и да помилва няколко убиеца, да купи Ф - ките, да затвори няколко болници, да вземе кредит и да намали пенсиите. Само и само българина да не мисли за това, че южен поток стана турски.
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога имаше нещо, наречено класове. Нинаваш тестове и ти вдигат квалификацията и съответно заплащането. Днес вече няма. А ссега като премахнат и прослуженото време и нашите работодатели съвсем ще вампирясат. Ами няма да работя. Имам 30 години стаж, не съм спирал да чета професионална литература. Постоянно курсове за повишаване на квалификацията. Да си вземат молдовани и украинци от гетата там и да се оправят с тях. Щом нямат нужда от квалифицирани кадри няма да имат такива.
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да манипулирате общественото мнение - разбира се ,че има "наши хора" , изкараха си целият трудов стаж без да правят нещо и да научат нещо , защото имаше кой да ги търпи и сега е така , щото и бизнесмените ни са такива и продължават по комунистически тертип да назначават "наши" , истинският частник няма да си позволи това. Ама какво ще кажете за хората , които си гледаха сериозно на професията и станаха такива специалисти , че и на 80 може да се ползва опитът им
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТия които са вече вътре, елиминират конкурентите отвън, за да не ги изместят.
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що в обявите търсят кандидати с едиколко си години стаж, като е без значение!
103
1
 
17
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Като икономист - СВЕТЪТ Е НА ТОЯ ХАЛ ОТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ИКОНОМИСТИ; ИКОНОМИСТА ЗА НИЩО НЕ СТАВА, ФАКТИЧЕСКИ ПОСЛЕДНАТА ЧИСТАЧКА Е ПО-ПОЛЕЗНА ОТ ВСЕКИ ИКОНОМИСТ
102
1
 
22
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати - 3 ПЪТИ МИ КАЧВАХА ЗАПЛАТАТА НА БАЗА РЕЗУЛТАТИ...НАКРАЯ ШЕФА КАЗА: "ТИ ОЩЕ МАЛКО И КОЛКОТО МОЯТА , А...КАК ТИ СЕ СТРУВА ТАЯ РАБОТА...." И ЗАПЛАТАТА МИ ЗАМРЪЗНА ЗА 4 ГОДИНИ В ЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ БЕЗ ДА МЪРДА ! (НЕ МОГА ДА ОТРЕКА ФАКТА ЧЕ С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ КАК РАСТЕЖА ЩЕ СПРЕ, МНОГО ТВЪРДО СПРЯХ ДА ПОСТИГАМ РЕЗУЛТАТИ)
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗБИРАМ СИЛНОТО ЖЕЛАНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЗА СЪВРЕМЕННО РОБСТВО, НО ХАЙДЕ ДА ОТВОРЯТ НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ ОПИСВАЩИ ЗАПЛАТИТЕ В СЪВРЕМЕННА СОЦИАЛНА ЕВРОПА- ЕДНА Е НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ДО СРЕДНО 23 ГОДИНИ, СЛЕД ТОВА ПАК СРЕДНО НАРАСТВА С ОКОЛО 23% НА ТИЯ ДО 36/39, ПОСЛЕ Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА НА ТИЯ НАД 50 ГОДИНИ С ОКОЛО 50% ОТ ПЪРВОНАЧАЛНАТА. А СЛЕД ТИЯ ИЗХВЪРЛЯНИЯ НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ МИЛИОНЕРИТЕ ДА ПОЕМАТ ИЗДРЪЖКАТА НА ОБЩЕСТВОТО И ДАНЪКЪТ ДА СКОЧИ НА 30/40% А ДО 1000 ЛВ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ,
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На полицаите да им се вдигнат заплатите като спрат да играят комбина с наркодилърите и прочия пасмина. Ако е имало желание, щяло е да се намери начин да се глобяват всички, неправилно паркирали, и прочия своеволия и гъзрщина по пътищата...
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI TO I PARITE NA BIZNESMENITE SA KRADENI I GOVORYAT ZA DOBRA KVALIFIKAZIA DORI PRAVOPROPORZIONALNA.
98
2
 
20
 
! Отговори
Tato преди 6 години
Тази дърта пирости я казва само половината истина,запазва се възнаграждението за класа само при заварения работодател, след смяната му "класа" ще замине на кино, затова работодателите искат тази промяна, новоназназчените пият студена вода ,започват от основна заплата.
97
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До цъфнал налъмКарат го да обучи другите и после го уволняват.
96
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Прослуженото време не е гаранция за квалификация...Това най-важи за 240те търтеи които с години висят в парламента.
95
7
 
15
 
! Отговори
До ha ha haaa преди 6 години
Абе във Видин може да не сме много богати,ама сме честни хора и парите ги изкарваме с честен труд ,А не като в Югозапада,да лижем г**А на Герб и да продаваме наркотици и далавери!По добре бедни,но с чиста съвест и никога Герб!Аре бегай