Как малките градове привличат предприемачи?

Предимствата на малките населени места пред столицата
19 юли 2017 13:52, Екип на Bloomberg
14
Как малките градове привличат предприемачи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плевен и Варна значително изпреварват средното европейско ниво по условия за регистрация на бизнес. Това посочи Силвия Георгиева от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria във връзка с доклад на групата на Световната банка, в който са анализирани държавите България, Румъния и Унгария. Докладът показва, че малките градове се конкурират със столиците по правене на бизнес.

"Във Варна например може да регистрирате фирма за 10 дни, а в София – за 14. В някои от унгарските градове това става за 13, за 50 дни – в румънските", отчете тя.

По думите й докладът е показателен за добрите условията за правене на бизнес в българските градове и като цяло в източноевропейските.

Георгиева информира, че има 5 критерия, според които инвеститорът измерва дали услугата, която му предлага съответният град, го устройва - регистриране на бизнес, издаване на разрешение за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори.

"Инвеститорът търси комплексна услуга – цената невинаги е водеща, важното е административното обслужване да бъде качествено, бързо, компетентно", посочи тя. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре още малко и субсидиите от европа спират 2018 и тогава България обявява фалит.😨
7
0
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
....с евтини коввври...
6
0
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
... с евтини кръчми и евтини ***...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ключовото тук е " .... и изпълнение на договори."!Да видим, кой ще осъди нашенски "бизнесмЕн" дето не си спазва договорите??А тая плещи врели-некипели, щото се е изтъпанчила по телевизията и трябва да каже нещо - да оправдае заплатата си.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е хващаме дребната риба която иска да инвестира 2 милиона в БГ, и ако единственият им критерий е че в град Х ще направят фирма по бързо отколкото в град У то значи говорим само за направата на кухи фирми където целта е друга.Истинските фирми гледат потенциалните облаги от даден регион.
3
0
 
9
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Тази на течение ли е спала ?
2
1
 
8
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Изобщо, тук под "инвестиции" се подразбира чуждестранен бизнес, по-удобен за доене. Колкото по-голям, нечестен и замърсяващ, толкова по-добре ще се разплати с чиновниците. Дребния и средния (разбирай български) неолигархичен бизнес, изобщо не е чувал за голяма част от привилегиите, които обсъждат "инвеститорите".
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Плевен като затвориха "Плама" и градът умря. А беше единствената рафинерия в света работеща на загуба....

Спонсорирани публикации