Не протести, диалог за класовете, зове Караниколов

Министърът смята, че така ще се намери най-правилното решение
15
Не протести, диалог за класовете, зове Караниколов
Снимка: БТА

Министърът на икономиката Емил Караниколов смята, че чрез диалог ще бъде намерено най-правилното решение по въпроса за отпадането на класа "Прослужено време".

Още по темата

Караниколов коментира готовността на синдикатите за национални протести на индустрията, ако класовете отпаднат.

По думите му това е тема, която ще бъде поставена в Тристранния съвет. Ако има необходимост, ние ще участваме, допълни министърът, цитиран от БТА.

Караниколов съобщи, че се подготвят допълнителни облекчения за инвеститорите. Работи се по обединяването на два закона - за инвестициите и за малките и средни предприятия, и така да се създаде по-благоприятна среда за инвеститорите, каза министърът.

Поставеният краен срок е през септември този законопроект да бъде внесен в НС.

Той отбеляза, че в момента има голям инвеститорски интерес към България - както от ЕС, така и извън Общността. Профилът на тези инвеститори е свързан с производството, високите технологии и логистика, като в момента първите два сектора са с доминиращ интерес.

"Инвеститорите са привлечени от България като дестинация, от работната сила, в частност във високите технологии, от инфраструктурата, както и от индустриалните зони и концепцията за тях", допълни Караниколов. Той не се ангажира с прогноза за размера на инвестициите в страната до края на годината.

Министърът посочи още, че се работи за развитието и на индустриалните зони. Сега с МРРБ и АПИ, СО и транспортното министерство се работи по три инфраструктурни проекта за зона "Божурище", като първоначалната идея е да има разширение на метрото, което ще минава отгоре. Обсъдена е и идеята оттам да минава жп превоз. Във вторник се очаква да има среща с транспортното министерство по темата.

С министъра на регионалното развитие вече е обсъдена тема с предстоящото строителство на пътища. Проектите ще се реализират на принципа на публично-частно партньорство. Работи се и по въпроса за електропреносната мрежа на територията на зоната, за което има проект, като тя ще бъде изградена от ЧЕЗ.

Министърът направи тези коментари при връчването на два сертификата за инвестиция клас "А" и два сертификата за инвестиция клас "Б", издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Проектите са на обща стойност около 23 млн. лева и ще бъдат разкрити 245 работни места.

Три от проектите са от производствения сектор, един - от високотехнологичния. Те ще бъдат развивани на територията на Крумовград, Габрово, Пловдив и Варна, което показва, че инвеститорите се интересуват от вложения на територията цялата страна, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
шщд преди 6 години
"в момента има голям инвеститорски интерес към България" - и тоя излезе от реалността и мина в друго измерение. Лошото е,че много бързо се случи
12
0
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Супер смешника... Като лъже поне сам вярва ли си? Какъв интерес на чужди инвеститори, като същите по данни на НСИ са паднали НАД 3 ПЪТИ на годишна база!
11
0
 
11
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
"Прослуженото време" е начин да не работиш 20 години при една и съща заплата, нямам нищо против да се замени от друг модел гарантиращ ежегодно актуализиране на заплатите, както е по цяла европа.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тристранният съвет, или Тристранният пакт, сборище на фашизоиди, няма какво да обсъждат. Нека да мислят за повишаване на производителността на труда чрез инвестиции.
9
2
 
20
 
! Отговори
? преди 6 години
Този човек наистина ли е министър. Явно сме много *** народ
8
0
 
22
 
! Отговори
PD преди 6 години
Докато бизнеса не осъзнае, че употребата на ресурса работна сила, трябва да бъде съобразен с норми за устойчивото развитие на обществото, без фанатизъм на тема пил платил, няма да се разберем. А интересното е, че въпреки унищожаващото действие на модерните икономически мантри, малко умното бизнес мен, продължава да насоява на своето. Не уважаеми бизнес мени, ако не пораснете до държавници, скоро ще загубите толкоз, щото и най песимистичните прогнози не са Ви го предвещавали.
7
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато 95% работниците са над 50г.. и за нищо не стават .. Кой ще ви плаща клас бе.. Да малко дъртаци работодателя не му дреме.. то всичко е дърто.. В Сензата , Шнайдер , Костал всичко е дърто - не искаха работници над 50 ама като няма взеха да взимат и баби..
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоа на снимката каков е , не ке да го гльодам
5
2
 
6
 
! Отговори
koko преди 6 години
В МЗХГ отдавна ги премахнаха класовете, гадове!
4
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дърто е населението никой не иска да плаща клас .. Всеки младеж по производителен
3
0
 
30
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Аз не мога да повярвам че сериозно се обсъжда дали да се премахне .... Ама вие луди ли сте , бе ?
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов и Сидеров бръщолевят глупости в момента по СКАТ
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо за вдигнат заплатите на хората, те се чудят как да им вземат. Закривайте тази пародия на държава. Добре, че нямам деца - тук няма да има нормален живот.