В България плащаме повече, получаваме по-малко

Ефикасността на публичните разходи е под средните нива за ЕС
21 юли 2017 21:57, Екип на Bloomberg
26
В България плащаме повече, получаваме по-малко
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) в периода 2011-2015 ефикасността на публичните разходи в България остава под средните нива в ЕС, като при разходите за полиция и съдебна система разликите са значителни. Това посочи Веселина Василева от Investor.bg в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ бюджетът на полицията и съдебната власт по традиция предизвикват сериозна обществена критика по отношение на работата си. Затова ИПИ насочва фокуса именно към тези два сектора.

"Докато разходите за полиция в България са с около 30% по-високи в сравнение с ЕС, то качеството на предоставяните услуги се оценява с около 25% по-ниско. С други думи, данъкоплатците в България получават полицейски услуги с по-ниско качество на по-висока от средната за ЕС цена"“.

Василева информира, че въпреки ежегодното увеличение на бюджета на съдебната власт, включително допълнително отпусканите средства в рамките на текущата година, трудно може да се каже, че резултатите се подобряват.

"И докато качеството на тези услуги се влошава, средногодишните разходи в системата остават необяснимо високи и се увеличават от 0,6% от БВП в периода 2011-2013 на 0,7% от БВП в периода 2014-2015".

Тя допълни, че средно в ЕС се наблюдава точно обратното движение.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Докато разходите за полиция в България са с около 30% по-високи в сравнение с ЕС, то качеството на предоставяните услуги се оценява с около 25% по-ниско..по това може да се разбере - колко много е крадено и колко много ги е страх от хората тези, които са крали и продължават да крадат и убиват хората, слугувайки на банките!винаги се питам и нямам разуман отговор - абе как може да приемаш закон, който позволява убийството на хората, поради незнанието и наивността им? как спят спокойно ?
4
12
 
3
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
Mi dali brutnia produkt na avstria e sushtia kato na bulgaria???chetete kato diavola evangilieto
3
0
 
48
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
Плащаме повече, а получаваме по-малко!?Значи, по трасето, някой папка!Кога ще бъдат разобличени корупционните схеми!?Кога?
2
2
 
17
 
! Отговори
ЛАВИНАТА МАЧКААААААА преди 6 години
А пък Уууушев, а пък уушев,А пък Уушеев - "нааш чоовееек"!
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откри топлата вода, булка.