Незаконните горива: Сив сектор с бензинов полъх

Шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев
Обновена: 25 авг 2017 23:03 | 25 авг 2017 20:02, Екип на Bloomberg
4
Незаконните горива: Сив сектор с бензинов полъх
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България, за жалост, сивият сектор при търговията с горива е все още твърде голям. Това много ни тревожи.

Това заяви в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

"Сивият сектор съществува под най-различни форми. Като започнете от контрабандата на горива – нелегалният внос и износ, минете през всички нива на търговията, свързана с неплащане на данъци, включително и крайната реализация. В тази крайна реализация голямо място заемат т.нар. ведомствени бензиностанции", добави Делчев

"30% сив сектор, както гласят данните на Министерството на финансите, е огромен процент. В бизнес, който има такива обороти, говорим за гигантски суми – около 1 млрд. лева по сметките на държавата. Тези суми отиват незаконно по чужди джобове", каза още той.

Какви са причините на толкова крупния размер на сивия сектор? Причините според Делчев са много – объркано законодателство, неефективен контрол и т.н.

"Например контролират се големите, видимите фирми, защото при тях собственикът е ясен, обектите им се намират на главните пътища, документацията е ясна. По-слабо се контролират малките фирми, защото там е каша, създадена съвсем умишлено – няма документация, операторите на бензиностанциите се крият. Проблем също така е в някои случаи липсата на капацитет, на достатъчно контролни органи, тежките процедури по обжалване", посочи председателят на петролната асоциация.

Вижте повече във видеото!


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Свободен българин преди 1 година
А Златев е чист като момина сълза, нали, Делчев? И работи на ползу роду.
1
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 1 година
С извинение на българина вълната му пречи. Знаят проблема , вземете им страха бе хора. За нула време, проверка, запечатка и ликвидиране на нарушителя на момента. На мястото на престъпника, ако дойде нов едва ли ще нарушава. Ще трепери за хляба. За половин година О.К. Така да стане и с мандраджиите, хлебарници, автопревозвачи, хотелиери, работодатели -хитреци и да продължавам ли. Щели да останат хората без работа. Проблем. Глупости, ще се намерят нови и точни хора да ги заместят.