Незаконните горива: Сив сектор с бензинов полъх

Шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев
Обновена: 25 авг 2017 23:03 | 25 авг 2017 20:02, Екип на Bloomberg
4
Незаконните горива: Сив сектор с бензинов полъх
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България, за жалост, сивият сектор при търговията с горива е все още твърде голям. Това много ни тревожи.

Това заяви в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

"Сивият сектор съществува под най-различни форми. Като започнете от контрабандата на горива – нелегалният внос и износ, минете през всички нива на търговията, свързана с неплащане на данъци, включително и крайната реализация. В тази крайна реализация голямо място заемат т.нар. ведомствени бензиностанции", добави Делчев

"30% сив сектор, както гласят данните на Министерството на финансите, е огромен процент. В бизнес, който има такива обороти, говорим за гигантски суми – около 1 млрд. лева по сметките на държавата. Тези суми отиват незаконно по чужди джобове", каза още той.

Какви са причините на толкова крупния размер на сивия сектор? Причините според Делчев са много – объркано законодателство, неефективен контрол и т.н.

"Например контролират се големите, видимите фирми, защото при тях собственикът е ясен, обектите им се намират на главните пътища, документацията е ясна. По-слабо се контролират малките фирми, защото там е каша, създадена съвсем умишлено – няма документация, операторите на бензиностанциите се крият. Проблем също така е в някои случаи липсата на капацитет, на достатъчно контролни органи, тежките процедури по обжалване", посочи председателят на петролната асоциация.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
А Златев е чист като момина сълза, нали, Делчев? И работи на ползу роду.
1
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 6 години
С извинение на българина вълната му пречи. Знаят проблема , вземете им страха бе хора. За нула време, проверка, запечатка и ликвидиране на нарушителя на момента. На мястото на престъпника, ако дойде нов едва ли ще нарушава. Ще трепери за хляба. За половин година О.К. Така да стане и с мандраджиите, хлебарници, автопревозвачи, хотелиери, работодатели -хитреци и да продължавам ли. Щели да останат хората без работа. Проблем. Глупости, ще се намерят нови и точни хора да ги заместят.

Спонсорирани публикации