Наемат 1066 безработни по новата програма "Работа"

Програмата тръгва пилотно в 14 общини с висока безработица
16
Наемат 1066 безработни по новата програма "Работа"
Снимка: архив, БулФото

Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания, съобщиха от МТСП.

Още по темата

Програма "Работа" ще стартира пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.

Най-много безработни ще бъдат наети в общините Ружинци - 150, Хайредин - 142, Вълчедръм - 140, Бойчиновци - 98, Димово - 81, Борован - 78 и Якимово - 75. В Криводол ще бъдат осигурени 67 работни места, в Чупрене - 56, в Брегово - 45, в Медковец - 42, в Чипровци - 38, в Макреш - 28, в Грамада - 26.

За участие в програмата кандидатстваха 81 работодатели от частния сектор, които заявиха общо 141 места на пълен работен ден. Всички техни заявки са одобрени. Най-активно се включиха работодателите от Монтана, където са заявени 61 работни места от 34 частни предприятия.

В област Враца са обявени 44 работни места от 27 фирми, а във Видин - 36 от 20 работодатели. Очакванията са част от наетите в частния сектор безработни да намерят трайна заетост и останат на работа след приключване на програмата.

В публичния сектор са одобрени 925 работни места. От тях 321 са за пълен работен ден. Близо половината от заявките от публичния сектор са за 6-часов работен ден, а 172 - за 4-часов работен ден. Длъжностите за непълно работно време са свързани с дейности, зависими от атмосферните условия, както и такива, насочени към услуги на населението или изискващи по-тежък физически труд.

Подборът на безработните, които ще се включат в програмата, ще приключи на 30 август. Приоритетно ще се осигурява заетост на продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след проведено от специалистите в бюрата по труда мотивиране за активно включване в трудова заетост.

Финансирането на пилотния етап на програма "Работа" е 2 млн. лв., които бяха осигурени чрез оптимизация на бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: МТСПработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До Жаллко племеДа, те отиват другаде. Вие спрете да ревете, че няма кадри! Щом гоните хората, ще се примирите с каквото е останало тук. Ако не ви харесват- работете си сами или си внасяйте украинки.
12
3
 
3
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До 3MЩом са мързеливи и лентяи, вземи си хора от чужбина- да ти работят за 300лв! Не си длъжен да наемаш от тук. Ако си представител на някоя трудова борса или държавна институция - ти самият си търси работа другаде! Нямаш правилен подход към хората, не си за работа с хора.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление не вярвам да има ефект. В България /без части от северозапада/ безработни са само тези, които не искат да работят. Повечето безработни предпочитат помощи, майчински, измами, далавери...и да хленчат калко са нещастни защото нямало работа. От години трудно се намират свестни хора за работа, повечето безработни имат огромни претенции, никакъв опит, ценз и желание за работа, но претендират за заплати като за директор.....и без да работят. Уви, това е реалността след 70 г."социализъм"...
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина няма какво да ядеш ще работиш и за 350 лв. Все е нещо.Но явно няма бедни и гладни у нас.Само мързеливи черрвени маккаци.
9
3
 
6
 
! Отговори
Жаллко племе преди 6 години
Личи, че сте простички коментаторите.Идеята е да се намалят трайно неработещите, да не се губят трудови навици, а не безработните, различно е.Щом не работят а са живи значи имат пари.До тук ни докара комунизма - тъппи, надменни, велики, а пък бедни и хленчещи!Фабрика се отваря само при нужда, не изкуствено като през комунизма.За 500 не искте да работите, а при бай Тошо бачкахте за 150-200 лева.Свят голям и не ви спират като преди, отивайте другаде, работете! Но сте комунисти мързеливи.
8
3
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А какво правим с конкуренциятаЕдин има пекарна и плаща заплати.И другия има пекарна но не плаща заплати съответно продава по ефтино и първия фалира.Неговите работници отиват на борсата и чакат на поредната програма за заетост.Не е ли по добре тези пари да се отпускат като инвестиционни нисколихвени заеми с гратисен период.
7
3
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 6 години
За 500 лева - работете си сами....Истината е да се инвестира в СТАРТЪП-и , ама кой ще си създава конкуренция при нашия комунистически див капитализъм....
6
3
 
2
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Да уе, ше ви раотим за жлъти стинки. Иа у луево!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Работните места са следните:в заложни къщи - 20 човекашафиори на такси - 50 чилякаохрана в хотели - 40 чилякав зоомагазини 15 продавачкитуйто
4
1
 
7
 
! Отговори
3M преди 6 години
Мързеливите лентяи пак няма да работят.Така им е по-добре
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а заплатата след удръжките 350лв,благодаря да си го наврат ....
2
3
 
11
 
! Отговори
бокото преди 6 години
А заплатите колко ще бъдат 500 лвБлагодаря за такава работа
1
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Програмите имитират заетос на чиновниците. Цялата пара в свирката.

Спонсорирани публикации