Втора партида с яйчен прах от Германия – заразена! Иззеха я

Изтеглен е и сладолед с фипронил, направен с част от нея
14
Втора партида с яйчен прах от Германия – заразена! Иззеха я
Снимка: flickr

Нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия, се оказва заразена с фипронил над допустимите нива.

Това е установено след лабораторен анализ, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата

От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично в склада-получател и е насочено за унищожаване.

Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах, като е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е изтеглен от пазара.

На 28 август т.г. Европейската комисия е потвърдила изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.

Същевременно за недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ.

Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

Преди дни токсичен яйчен жълтък на прах бе открит в над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, родно производство. От БАБХ тогава обявиха, че партидите се изтеглят, а опасният жълтък е в малки количества.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
практичен преди 1 година
До Анонимен
нали трябва да се стимулира икономиките на другите държави
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо просто не забраните вноса на яйца и яйчени продукти от Германия, Белгия и Холандия докато не си унищожат отровите?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте как успокояват народа шиббаняците- било в малки проценти тоя прах затова нямало опаясност за здравето на хората. Това ясно, че няма да умреш от един сладолед с такъв прах, но тези отрови се натрупват в организма..я от такъв прах, я от вякакви други бокклуци в храните с които бавно и методично ни тровят. И след това що мрем на 60 години.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
GERMANSKO KA4ESTVO.... SA6TO KATO MO6ENI4ESTVOTO S DIZELOVITE DVIGATELI.

ABE TIQ GERMANCI VSA6TNOST SA BILI GOLEMI IZMAMNICI...
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
давайте към България, тука всичко отровно, забранено може да се пробута на родни производители, които са готови на всякаква далавера само и само да вземат някой лев. Държавните контролни органи пък са супер корумпирани и не им дреме колко народ ще се изпоразболее, важното пара да има.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че не сме цвете за мирисане не сме, но нашите партньори от ЕС се оказаха нечестни и нелоялни хора.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
после храните в България не били второ качество,може би са трето или четвърто ?
нима немската фирма,която го е произвела не знае,че е от опасните яйца и защо го изпрати точно в България ? Холандците арестуваха собствените на фирмата произвела яайцата а Германските власти какво ще предприемат срещу тази фирма,която произведе яйчния прах или за тях това е нормална практика
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква стана тя. Освен от китайските стоки, да се пазим и от германските.
4
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
сега разбрахте ли че на германия не може да се вярва тя се е доказала в историята
като ненадежден сьюзник само неприятности могат се очакват от нея и меркел
3
0
 
29
 
! Отговори
Т преди 1 година
Само тъй, за един преател, питам: аз ако тръгна да изнасям и да им продавам нещо в Западна Европа, което е отровно, дали няма аз да съм виновен и дали няма да ме попилеят. Отделно от това, дали няма всичките им медии да гърмят как българите се опитват да ги отровят. Тук в конкретния случай не би ли трябвало да се потърси вина и отговорност от западните ни партньори и съответните им служби, позволяващи подобни отрови да се изнасят и продават?!
2
1
 
4
 
! Отговори
читател преди 1 година
сега Министерството на земеделието, храните и горите са на гребена на вълната!.Допускат Нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия, заразена с фипронил над допустимите нива и след това стават героите на новото време!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е ясно. Хапнали сте от отровата тонове. В БЛИЗКО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОИ СА ХАПНАЛИ НАЙ МНОГО. Симптомите са много открояващи се. Тази отрова удря в черният дроб бъбреците щитовидната жлеза и почти всички органи които са вътре в анатомията на човека.