Газът поевтинява, но цените на тока и парното остават

КЕВР нямала основание за корекциите им надолу
31
Газът поевтинява, но цените на тока и парното остават
Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разгледа на открито заседание предложението на "Булгаргаз" да намали със 7,29% цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви след заседанието, че дори да бъде утвърдено намалението, няма да има промяна в цената на тока и топлинната енергия.

"Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", допълни Иванов, цитиран от БТА.

По думите му топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон.

Иванов каза още, че изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто. "Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", допълни Иванов.

Председателят на КЕВР все пак отбеляза, че за индустриалните потребители в страната, които имат равномерно годишно потребление на природен газ, увеличението на цената за мрежови услуги ще бъде в рамките на 6 и 10 на сто, което в стойностно изражение е малко над 1 лев.

"Булгаргаз" предлага цената за последното тримесечие на 2017 г. да стане 343,22 лв. на 1000 куб. м или 32,26 лв. на MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателното решение за новата цена на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР, което ще се проведе на 29 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За три мандата това ще бъд 18-тото увеличение на цената на тока и 9-то на цената на парното.Честито балъци. Заслужавате си 1000 % съдбата.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офци, кой управялава България.КОЙ ви вдига цените - Тиквата или Президента ?Хайде помеслете малко с офчия си мозък.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕВР нямала основание за корекциите им надолу..грабежа на хорате вече става подигравателен - "ние ше имаме със 7% по-малко разходи", но няма да ви намарим тока и парното: "офце прости, щото енергетиката е в наши ръце (ясно е чии)...а вие не гласувахте "правилно" пролетта! лапайте хурката сега!"
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията на Тиквата продължава да богатее за сметка на обедняването на българския народ.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРадев намали цената на газа, а Тиквата-Судужук увеличи цената на тока и парното.тъпо, многъ тъпо! читалите на снес бг не са от най-големите офце....
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А хлябът, ще поевтинее ли с 10ст.?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офци, това че увеличават цената на тока и на парнато не е толкова важно.По-важното е, че Суджукът като стане сутрин рано си пуска новините по CNN.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е БГ класика
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не напшете, че от 1 юли цената на тока и парното са увеличени съответно с 15% и 23%.Няма увеличение сравнено Октомври със Септември, но увеличението е от 1 юли и ще се почувства именно през зимните месеци.Или не е политкоректно да го напишете.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много думи за нищо, нас обикновените потребители какво ни грее тая новина на прага на зимата ??????

Спонсорирани публикации