Скъпото мляко дръпна цената на маслото нагоре с 43%

Имало все по-малко мандри, а изкупните цени в ЕС скочили
26
Скъпото мляко дръпна цената на маслото нагоре с 43%
Снимка: Булфото, архив

Цените на млякото, маслото, сиренето, кашкавалът тръгнаха рязко нагоре само за година.

През месец август най-драстичен е скокът на маслото – с цели 43%. Сравнително по-ниско е нивото на растеж на цената на кашкавала – 9%, сиренето е повишило стойността си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото - прясно и кисело средно с 3% за година.

Още по темата

В последната седмица – 18-25 септември, средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв.

Миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв. или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август.

От Комисията по стоковите борси отчитат лек спад в сравнение с август.

Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз. В Германия например масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините.

Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.

През последната седмица на септември. Прясното мляко е понижило цената си с няколко стотинки спрямо същия период на 2016 – 1,61 лв. на литър, спрямо 1.65.

Цената на кашкавала обаче е по-висока, в сравнение с миналата година – с близо лев. По малко, но все пак има увеличение и при сиренето – 50 стотинки.

Според данните на Центъра за анализи на селското стопанство за първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година.

Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%.

Според експертите от Комисията по стоковите борси и тържища цената на тези продукти ще пада леко през следващите месеци, докато достигне нормалните си стойности.

По данни на Центъра за анализи на селското стопанство обаче за 10 последните десет годни има осезаем спад в производството на мляко, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години.

Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни пред БНТ, че не са създадени нови стопанства, а просто част от сивия сектор е излязла на светло.

Около 1 милион тона мляко се произвежда, на това което се декларира е наполовина. Останалите са в сивия сектор -продават директно млякото си, сиренето, допълни той.

Божидар Иванов от Центъра за анализи на селското стопанство обясни, че около 50 на сто от млякото стига официално до мандрите.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Млякото се изкупува от производителите за жълти стотинки,а цените по-магазините нагоре. Всички знаем откъде идва този проблем , огромни печалби ,които не се водят никъде , да живее сивия сектор . Данъци не се плащат , чакаме на работещите и техните данъци от заплатите и т.н. Всичко е един порочен кръг, в които ние играем главната роля, явно ни додада да сме се хванали за палците и да ни онождот.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не скъпото мляко а алчните търговци вдигат цените особено в големите вериги.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден в Кауфланд гледам 250 гр. масло на Вълчев -което по принцип не купувам, щото е гадно и кръщавано, струва 7.50 лв.
Зоров обяснява колко било поскъпнало млякото, глупости на търкалета.Лъжци и мошенници.НАли от ЕС ни даваха субсидии да си заколим кравите, а да си внасяме тяхното сухо мляко.....а зоров е измамник и наглец.
20
1
 
9
 
! Отговори
Кауфланд преди 1 година
В статията пише, че в Германия цената била 2 евро, нали ? Ми що тогава във въпросната верига цената е 6.47 лева ? Ето затова отивам да живея в Германия ...
19
1
 
8
 
! Отговори
нормално преди 1 година
80% от българите живеят 3 града и нямат достъп до продукти освен в големите вериги, аз живея в малък град - къща с двор и асмА си имам и доматки и овошки, и млякото го купувам от един познат дето гледа крави.
18
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
всичко е спекула но няма кои да разнищи историята с маслото и млякото и за какво ми
е ес за какво са ми субсидиите мен какво ме грее цялата работа
17
0
 
17
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Хахаха че то много лесно в БГ да правиш печалби.
Казваш ,че нещо поскъпнало и си вдигаш с 50% цената ,картела на цените те последва и простолюдието купува.
И на мен всичкото ми поскъпна със 150% ама доходите дори с 1 % не са се вдигнали.
България няма да излезе никога от антиутопията.
16
0
 
13
 
! Отговори
Башка луд преди 1 година
Хора, маслото в град Лондон е значително по-евтино от тук! И не само то, правят ни на маймуни и ни стрижат както си искат! Но като си траем.....
15
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Ти за маслото си се хванал.Те горивата имат картел ,даже и когато се появи онзи с ненормалната цена ,пак не се трогнаха и си подържаха високите цени.
Както се казва в БГ всеки коли и беси.
Кажи на някого ,че цените му са изкуствени и гледай колко експерта ще се появяват.Как ще ти запушат устата с 1000 довода.
Искаш ли пример?
Ряпата е застрашена и намаляват производителите и ,но тя е много полезна и изкупната и цена се вдига ,няма как да е под 100 лв защото се сее,бере ,градушка,торнадо ...
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези повишения, де. Намалете нещо - доходите, например.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в северна Англия и купувам 2 пакетчета Президент по 250 грама за 3 паунда 🤔 как в България надрусаха такива цени, не знам
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно че немското масло при 2 евро в германия и 4лв в бг преди няколко месеца, сега е над 6лв. Извода е само един - спекула!
11
0
 
15
 
! Отговори
от 10 преди 1 година
Взимам ви едни прахчета ,за 10 лева и ви готвя 100 литра мляко,ако искам масленост слагам суха сметана .За капак ако искате и лъжицата ви да стои права малко нишестенце.

Всичко в БГ се прави с прахчета и нишестенца ,не им трябват крави,домати,пиперки стига да не свършват боклуците от ЕС.
Печалбата драги е огромна ,за това са 24 часовите реклами по ТВ тата ,те за това и не ги тестват.
10
0
 
12
 
! Отговори
ахахах преди 1 година
Хахахах има продуктово позициониране ,но има и ценово пропагандиране.

Какво мляко ?
Всичките ни преработватели го слагат само за вкус ,останалото е вносни суб продукти, ала Палмова мазнина ,Млечен протеин и такива разни.
9
1
 
17
 
! Отговори
Xaxax преди 1 година
В Германия 250гр масло струват 2 евро, а тук същото масло е 6.30лв...
Там изкупните цени на млякото може да са се повишили,което тук не се е случило , но това не пречи и на родните марки да вдигнат цената и почти да я изравнят с цената на вносните...
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бандитското управление на тиквената шайка вече е лукс и да се храни човек!Те и в сомалия са по добре ве!Загубена държава!Не можеш да ядеш..докторята хладнокръвно и садистично те оставят да умреш пред очите им!Ужас и трагедия е
7
1
 
8
 
! Отговори
Дофтору преди 1 година
Аз пък си вземам вече само кокосово масло (...не палмово!) и по-полезно и цената като на кравешкото и няма традиции да се фалшифицира заради по-малката му употреба!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зоро да си го яде!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова не купувам бг масло, и без това са спорни вкусовите му характеристики, както и състава му. Немско или Френско!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ПЪЛНА ЛЪЖА!!1

ИМА КАРТЕЛ ПРИ МАСЛАТА!!!

ДНЕС КУПИХ ОТ КАУФЛАНД ТРИ МАСЛА ЕЛЕНА ХУБАВИ ПО 125 ГРАМА ЗА 4 ЛЕВА И 58 СТОТИНКИ

МАСЛОТО СТРУМА 125 ГРАМА 1 ЛЕВ И 52 СТОТИНКИ!!!

АБСОЛЮТЕН КАРТЕЛ Е ПРИ МАСЛАТА !!!

НИКАКВО МЛЯКО НЕ СЕ Е ВДИГНАЛО С 40%!!!