Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
6
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
До По-стар софиянец,Да цикъла е 10 години.Странно, че родителите не обясняват това на децата си.Глупави родители-глупав народ.
39
1
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Би ли ми обяснил как така в момента рентата от земеделска земя е в пъти по-висока от това, което може да се получи, ако парите се използват за купуване на апартамент, който да се даде под наем?
38
1
 
15
 
! Отговори
сф преди 6 години
Жилище в София се взима САМО ако имаш поне 60-70 % от парите готови и САМО ако имаш нужда от него да живееш и да не се занимаваш с бабички хазяйки. Това обикновенни хора да купуват и да ги държат после празни за мен е безумие.
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията бързо забогатях, отдавна вече живеят в къща, 247 квадрата с двор. Панелената катакомба от времето на Тодор Живков я продадох на някакви неудачници да се гъчкат в нея цялото семейство. Днес при демокрацията само неудачниците и некадърниците нямат пари и живеят в панелки, умните и кадърните живеем в къщи.
36
1
 
17
 
! Отговори
По-стар до Старо куч преди 6 години
Така е, прав сте. Финансовата ни грамотност е много ниска. Много малка част от хората, забогатяли по-някакъв начин, имат уменията да инвестират в друго освен в бетон. За фондова борса у нас не може да се говори. Да развиваш частен бизнес в тази джунгла е много трудно и изпощително. Затова всеки с малко пари и от двете страни ги набива в тухли. С тази демография, икономика, манталитет и инфраструктура обаче това води неминуемо до балони и фалити. Поредният е на прага ни. 10 години цикличност.
35
15
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Истината е, че тенденцията е само нагоре за цените на жилищата. Краткотрайните леки спадове, какъвто имаше след 2009-та година, не променят тенденцията. Балонът се надува и както всеки балон, може много да се надува, а пръскане на балона никога не настъпва. Може само леко да пуснем въздух от балона преди да започнем пак да го надуваме. Разбирам мъката на тези, които като нямат възможност да си закупят жилище, пишат за спукването на балона но не мога да им помогна.
34
0
 
15
 
! Отговори
ЕВО преди 6 години
Банковата политика е копие на държавната и социална политика.Вземаш кредит,плащаш 20 години,като поп,но недай си боже получиш прът в колелото наречено живот и следва другия филм .
33
1
 
18
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
2006 година - Медии и брокери: "Купувай народе, догодина влизаме в ЕС, цените ще скочат тройно."Будалиите купуват, идва кризата от 2008-***, бам цените рязко надолу. Битият - бит, е*ания, ***.2017 година - същата история се повтаря. "Купувайте, много е изгодно, сега е момента."Всички западни анализатори отсега предричат нова финансова криза и крах на цените.
32
2
 
15
 
! Отговори
Вергил преди 6 години
В момента има усилено купуване на жилища от хора с пари в наличност, които си влагат парите заради ниските лихви по депозитите.Само че населението намалява с най-бързи темпове в света и тези жилища скоро няма на кой да ги продадат.Дори и в София поне 20 процента от жилищата не се обитават, не се продават или отдават под наем.Рано или късно и тези жилища ще излязат на пазара.Щото се сменят поколенията и младите предпочитат пари кеш, отколкото несигурна инвестиция.
31
2
 
23
 
! Отговори
@ преди 6 години
Според статистиката населението на България за последните 20 години се е стопило с 2 милиона.Тук в БГ, най-бедната и корумпирана страна в ЕС, да сме останали най-много 5 милиона. Засега.В няколко големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Кърджали, някои курорти като Пампорово, Боровец, Банско, Велинград и Черономорието - се строи като че ли населението се увеличава по милион на година. И така е от 20 години. Мислите ли че има реален пазар за тежи построени жилища?Няма как.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвестицията в апартамент, който ще се отдава под наем си е почти загуба, еле пък и ако покупката е със заем от банка си е равно на фалират. Който има свободни пари нека купува земеделска земя. Рентата отнея е в пъти по-доходоносна от наем, та било то и в София.
29
1
 
7
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
До По-стар софиянецПотретва се историята, което ще дойде да каже, че сме супер ***, нали?
28
0
 
8
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
До kan4oВ света, за който говориш, приятелю, 90% от доходите се облагат и данъците се плащат.У нас има адски много черни и сиви кинти.
27
2
 
17
 
! Отговори
По-стар софиянец преди 6 години
Балонът е пред спукване. Статиите и цените са като през 2008 г. Който купи сега е будала. Отдогодина цените тръгват надолу, а лихвите нагоре, обаче този път ще има взети жилища от банки. Нереален неоснователен скок, който ще вкара и мноо строители и всички по веригата във фалит. Историята се повтаря, а българинът не се учи от нея. А и за съжаление няма достатъчно опит да инвестира в друго освен тухла и бетон. Не купувайте сега, камо ли да теглите. Ще съжалявате горчиво.
26
1
 
15
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
До ЦиганинМанго, прав си донякъде, защото строителската дейност е най-добрия начин за изпиране на мръсни пари. А те никога не свършват-колкото повече народа обеднява, толкова повече приходите от незаконни сделки растат. И се започва да се строи с тези пари, за да се изперат. Ама за да се изперат съвсем се иска и някой баламурник да си купи построеното.
25
4
 
11
 
! Отговори
kan4o преди 6 години
Ако следваме световната тенденция-хората на 36-40 години на запад не купуват жилища,коли,вили,апартаменти и пр.Живеят в жилища плод на държавна политика,под наем или в социални жилища.Пътуват с такси,групово или с колело.Харчат парите си за далеч по-смислени неща.У нас тенденцията-продаваха се само апартаменти.Днес продават се къщи.вили,земи,гори,коли и апартаменти.Еднопосочен билет от Терминал-2.Да обобщим-и под наем и за продажба жилища ще има,но хора,хора няма да има.Гоним твърдо 6 млн.
24
4
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Видимо някъде по София има голями проекти за строителство на жилища ,та трябва да се продават и е нужно да се рекламират .Вчера търсенето беше в областа на нов дом за нямащи ,днес рекламата е в областа на сменяне на панел за тухла ,а "утре" ще е ,че китайците искат в София да има апартаменти за релаксия под Витоша.Имотите вкарват към 20-25 % в БВП на страната ни ,тъй че няма лошо да купуват хората и да се трудят дълги години за имота си .
23
1
 
2
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
До Анонимен 21Е, дарлинг, като пише няма как и да говори.
22
2
 
17
 
! Отговори
СТАРО КУЧЕ преди 6 години
Аххх как ми намирисва на спукан балон след година, максимум 2.Винаги преди да удаи поредния гръм икономическите показатели са се подобрявали, имоти се купуват "на зелено", банките раздават кредити на мераклиите, които са си намерили "подходяща" работа след тегавия период на безработица и...като се нафарфалякат достатъчно мишленца в капана ........"щрак"!Мдааа, така беше през 1997-***, така беше през 2007-***..........сега е 2017-а , анадънму аркадашлар?
21
3
 
5
 
! Отговори
do 21 преди 6 години
В началото на изречение се слага голяма буква, кирпиден.Фактът, че пишеш като абориген, е достатъчно сидетелство, че си плиткоумен невежа, който вече се е набълбукал с тухлен коптор на дългосрочен кредит.