Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17А така, сменяйте с тухли, че като думне едно земетресение, да ви затрупа като скотове в подземни дупки!==по голяма простотия не бях чел в последно време...като пишеш, разбираш ли изобщо за какво говориш?няма нищо по хубаво от монолитна еднофамилна къща ...
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам, че вече и брокерчетата са се разписали и убеждават, че сега трябва да се купува, само че тая няма да стане! Няма да ви пълним гушите, ваща мама алчна!
18
0
 
13
 
! Отговори
654567 преди 6 години
Относно лихвите - ливите не са ударили дъното :) това е смешно. За жилищен кредит лихва от 3.9% е много висока на фона на средната за ЕС. При нас в Бългрия проблем е, че няма облекчения за първо жилище за младо семейство. Въпреки това, по мое мнение, има мегдан лихвата да стигне 2 - 2.5% през следващите две години. Аз в момента съм с 3.6%, а колегата успя да договори 3.19% :) Това са реалностите :) все пак скоро купувах, а и много около мен купуват.
17
7
 
8
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
В София се купува яко, а как е в провинцията не знам.В София жилищата се капарират или купуват още при започването на строежа, защото после или няма или са най-лошите в сградата. Казвам го от собствен опит. Вторият проблем - откъде са средствата, дали с банков заем или са някакви други пари, всеки си го решава за себе си. Според мен заема от банка отдавна не е вече основния източник на средства,а средствата в повечето случаи идват от продажба на някакви имоти и спестявания, а заема е допълнение
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така, сменяйте с тухли, че като думне едно земетресение, да ви затрупа като скотове в подземни дупки!
15
7
 
4
 
! Отговори
3245435 преди 6 години
?, защо мислиш, че 100% финансиране означава закъсване? Закъсването няма общо с % финансиране. Напротив, ако получиш 100% финансиране за един имот то банката си е направила сметката, че този имот наистина си струва тия пари, а и че кредитополучателя има възможност да покрие кредита.Иначе днес.бг през два-три дни пускат такава статия. Явно им се паща добре за това. Не че не са прави за някои неща де.
14
2
 
9
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ех, да можеше всички да живеем в София, метрото да стига до Видин, Петрич, Ст. Загора, Руси, сръбско ... жалко. Завиждам ви благородно на по - уредения и смислен живот там, на наследници или на новозакупили. Всички заслужаваме по - добрия живот, здравеопазване, образование, но не всички имаме възможност. И да имаш пари извън София, няма кой да те образова, една инжекция правилно да сложи. Трябва да се пътува до там. Пък се и чудите в панелка или тухлено да живеете :), а някои нямат никъде.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги коментатори, нека има повече като Вас, за има кой да плаща наеми!
12
12
 
28
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Споерд повечето коментари човек никога няма да купи имот. Когато пазарните цени са ниски, лихвите са високи и обратно. Аз си събрах пари, купих имот и го рентвам 6 години, след още 6 ще съм си изплатил инвестицията. Научете се да пестите пари и на финансова култура като цяло. Мислете дългосрочно, не гледайте само днешната ситуация.
11
5
 
19
 
! Отговори
? преди 6 години
Много негативисти пишат по долу. Вярно е, че скоро ще има спад в цените, но това ще е за 2-3 години и после пак ще тръгнат нагоре. Ако сте събрали поне половината сума за имот - купувайте, ако ще се финансирате 100% от заем ще закъсате независимо от нивото на лихвите и пазарните цени.
10
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не купи сега няма да купи никога. След 4-5 години цените ще са х2, а може и по рано, ако влезем в ЕРМ. Но пък и кой е казал, че всеки трябва да има жилище. И наематели трябва да има. По света, с много малки изключения като нас, сградния фонд принадлежи на около 20-30% от населението, а останалите са наематели.
9
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако слушах кварталните драскачи, че сега не е моментът, още щях да съм под наем. А то времето се изтърколи и жилището си е вече мое. в момента, дори ако реша да го продавам мога да му взема 20-25к. евро оргоре. Сега друго си е да живееш в на мама гарсониерета и всички дето се бъхтат да си вземат жилище да са ти криви и да се успокояваш с имотния балон и изкуствено занижените лихви.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че условията са добри не означава че трябва да се юрват да купуват става въпрос за срок на изплащане почти до пенсия 20-30 години без създадени независими условия за изплащане (зависимост от заплата икономическо състояние в държавата)е глупаво да се вярва на писания в медиите съвременният свят ще следват криза подем криза подем трябва да се разберат периодите от това печелят компаниите и умишлено го предизвикват с политиците ако можеш да плащаш в кризите вземай но не вярвай на медиите
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Строителната мафия поддържа необосновано високите цени на жилищата. Разходите за к2 метър са за около 250 евро. Сложете печалба, ДДС и какво излиза? Отгоре на всичко ти го продават на замаска и без вътрешни врати. В кой свят го има това. Ако някой строителен предприемач посмее да продаде на реалната цена е вече пътник.
6
35
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години специалистите като вас обясняват, колко неподходящ е момента за купуване. Как балона ще се спука бла, бла.. Истината е, че цените от години вървят САМО нагоре. Факт е също, че лихвите в момента са най-изгодните, които е имало. Факт е също, че докато на вас не ви стиска и гроздето ви е кисело (никой не купува) хиляди хора си изплатиха жилищата или скоро ще ги изплатят. Пък вие си обяснявайте колко никой не купува, ама всичко хубаво изчезва веднага.
5
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ала-бала купуват, нищо не купуват.Искат брокерчетата да има оня бум от 2005-2006 година, когато народа масово се набълбука с некачествено построени имоти и днес реват.Гледам ги всички сгради по София и по морето строени през тоя период - потекли мазилки и покриви, най-сккапаната изолация, евтин гипсокартон, абе ужас.
4
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-неподходящото време за купуване на недвижимо имущество!
3
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуват само балъците на тези цени и при измамно ниските лихви.Да,но лихвите в България са ударили дъното и от тук насетне само ще растът, за сметка на това цените на имотите са ударили тавана и ще спадат.
2
20
 
29
 
! Отговори
икономист преди 6 години
В София се купува яко, хубавите имоти изчезват за 1-2 дни. Наистина има празни апартаменти, но те ще си останат такива. Има хора, които не желаят да се занимават с наематели, пазят имота за децата или просто са в чужбина.
1
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не купува, стоят повечето празни.