Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
27
 
! Отговори
Сокче преди 6 години
До до 10А ми ЕС пречи на БГ като затвори АЕЦ Козлодуй с свръх евтиният ток,ЕС също така спря чрез Борисов огромни енергийни проекти ,а оттук икономиката се задъхва,ЕС налага на корумпирана и Бедна България акцизи които правят живата буквално кучешки и за капак Борисов и неговите ченгета направиха глобите от 500 лв до 15 000 лева за граждани които пък взимат заплата едва от 700-800 лева,разбираш ли глоба 15 000 лева при заплата 800 лева!Между другото всички институции са свръх корумпирани
20
1
 
26
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Достойно заплащане и повишаване на жизнения стандарт.
19
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да се върне никой , човек от хубаво не бяга а на хубаво лесно се свиква ...
18
3
 
43
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Винаги съм обичал България - не Държавата...даже не и страната ( каквато я направиха комунистите за последните 28 год.) Обичал съм родината ... това географско петно.Няма начин да се оправите! Просто няма! Четете по-внимателно какво пише в статията - СЪСРЕДОТОЧАВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА МОЩ В ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ...човека ви го казва по заобиколен път! Изтървахте и последните влакове! България стана собственост на червената олигархия - и няма връщане! Стойте...или се махайте...но зарежете илюзиите
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се въведе минимална заплата от 10 лв на час. Тогава може да се върнат 50-60% от емигриралите. Тези които не са добре устроени. Другите които са с напълно изравнен стандарт,едва ли! Също така кредитите да станат с лихви 1.5-4 %.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато на дедо мекийот стане твърд!
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13Ти ако взимаш 300 лева значи за нищо не ставаш пич.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да ги връщате не мога да разбера? Света не свършва с държавната граница и всеки е свободен да ходи, работи и живее почти където си поиска. Аз ако съм решил да живея другаде, нищо не можете да направите, че да ме върнете. Стига глупости.
13
4
 
23
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ще се върнат в бг когато и за най скапаната работа получаваш нормални доходи за страната. Ама ние самомс гражданска война може да се оправим
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смех със заплата 300 лева да върнеш умрелия никои нее луд да ви стои срам народа иска работа и редовно заплащане
11
1
 
58
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Хммм над 30те съм, от скоро ( има няма 4г) съм от хората напуснали България. Преди това опитвах какво ли не в това число имах и собствен бизнес. И винаги се стигаше до едно корупция, заабикаляне на правилата или за да продължиш напред трябва или да играеш в партия с някой политик или с някоя мутра ... омръзна ми събрах багажа и сега съм обикновен монтажист, но живея в пъти по спокойно и по -добре от най-силните ми годити в бг ( ф-*** с 15 служители) Няма какво да ме върне , уви :(
10
12
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
и как точно ес пречи на нашите работодатели да плащат прилични заплати ??? и смяташ , че страната ще забогатее ако бюджета не е рестриктивен а започне да раздава пари...които нямаме...значи да започнем да печатаме ииии сценарият го знаем от 97....хиперинфлация !! явно за теб корупцията и липсата на законност не те притеснява!!!
9
7
 
39
 
! Отговори
кауза пердута преди 6 години
Няма как да стане държавата загива безвъзвратно благодарение на ЕС и рестриктивните правителствата на простоватият нарцис и про-западен слуга Бойко Борисов!
8
2
 
39
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Стадото ***...остана в България.Мучите в кланниците на Гергов....и ви подкарват с мощни заплати от 300? на месец.Я си стойте в обора....да не излагате по свястните успели да се измъкнат от него.Кой ще работи за ромите в България?Вие - дето останахте!Цвета на България?Цвят...ама на магарешки трън!
7
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Канада съм от 20 год. и нищо не е в състояние да ме накара да се върна в България. Тук съм се устроил имам бизнес, перспектива. 2 къщи и се чувствам сигурен. Да се връщам в България и всичко отначало, няма за кога.
6
1
 
59
 
! Отговори
25 годишна преди 6 години
По *** въпрос не съм срещала напоследък.Изравнете заплатите с тези в Германия, вкарайте крадците(вкл. политиците) в затвора, убийците да се съдят строго, не може да убиеш човек на пешеходна пътека и да ти дадат условна присъда. Нека здравната каса бъде като немската-лекарят ти предпише лекарства и в аптеката само плащаш 5 лв за рецептата.Направете всичко това и младите ще се завърнат!
5
2
 
43
 
! Отговори
червен демокраст преди 6 години
До като червените крадци от герб,бсп,дпс и останалите властват,никой няма да се върне!Точно обратното,ще напускат!
4
1
 
58
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Емигриралите българи никога няма да се върнат у БеГето, не само заради ниските заплати, но и заради прословутата българска злоба, завист и байганьовщина.
3
2
 
61
 
! Отговори
Озаптете мутрите преди 6 години
...и се връщам. Не липсата на пари кара хората да емигрират, а безпардонното поведение на голяма група хора. Не искам да ме мачкат простаци с големи мускули. Не искам простаци и простакеси да ме засичат безнаказано, не искам полицаите да се държат като мутри.
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги подкараме като стадо през Европейската равнина, 1-2 милиона едър рогат ***.

Спонсорирани публикации