Климатичните промени с негативен ефект върху икономиката

Промените ще се отразят на земеделието в глобален план
1 ное 2017 22:30, Екип на Bloomberg
11
Климатичните промени с негативен ефект върху икономиката
Снимка: Pixabay

Най-големият проблем, произтичащ от климатичните промени, е невъзможността да се прогнозира какво ще се случи в близко и по-далечно бъдеще. Летата стават все по-топли, зимите – все по-студени, голям проблем са и интензивните валежи, последвани от периоди на засушаване. Това посочи климатологът и преподавател в Софийския университет Христо Попов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

В какъв аспект ще се отразят изглеждащите неизбежни промени в климата върху икономиката?

"Започвайки от земеделието можем да очакваме унищожаване на цели реколти. На територията на България имаше такова събитие, свързано с реколтата от овощните дървета. За това спомагат резките затопляния през пролетта, последвани от застудявания, проблеми са и сушата, и интензивните валежи. Например ниските температури сутрин сега, през есента, са проблем за засяването на зимните култури“, посочи гостът в студиото.

Промените ще се отразят и в земеделието в глобален план, като ограничават добивите на базисни култури като пшеница и ориз, ефект ще има и върху продължителността на работния ден на селскостопансктие работници.

Засегнати ще бъдат и секторите, свързани със земеделието – преработвателната и хранително-вкусовата промишленост. Непредвидими са и вредите, които климатичните промени ще окажат и върху туризма. 

Още по темата вижте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria. 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.