Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с удължен лиценз за работа

Процедурата струва на централата 674 милиона лева
3 ное 2017 22:42,
23
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с удължен лиценз за работа
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за работа за още 10 години (какъвто е максималният срок по закон) от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Лицензът беше връчен на официална церемония в сградата на регулатора.

Модернизацията на блока, позволила удължаването на срока на експлоатация, е извършена със собствени средства. Целият проект за удължаване на срока на работа на двата блока в централата струва 674 млн. лева - за всички дейности до получаването на лицензите, каза директорът на централата Иван Андреев.

На въпрос на Investor.bg той уточни, че част от дейностите по работата на блоковете се припокриват и не може да се отдели какви суми са платени само за V блок. По-голямата част от средствата вече са платени, а цялата процедура за удължаването на работата на двата блока ще приключи през октомври 2018 година.

Председателят на Агенцията Лъчезар Костов отбеляза, че за първи път се пристъпва към тази процедура у нас, но в световен мащаб това е традиция - в момента работят 448 реактора и 64% от тях се експлоатират вече повече от 30 години.

Централата се намира в много добро техническо и финансово състояние, отчете от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова, която също присъства на церемонията. Тя подчерта факта, че цялата процедура се изпълнява със собствени средства.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше предателката Меглена Кунева, проводник на френските интереси в ядрената енергетика, сега в АЕЦ-Козлодуй щяха да работят III и IV блок, които бяха затворени по политически,а не по технически причини.