София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!

Кметове искат спешно конкретни мерки срещу проблема
3 ное 2017 14:37, Надежда Бочева
58
София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!
Снимка: архив, БулФото

София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община.

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Според тях тенденцията може да бъде спряна с конкретни, единни мерки, които да бъдат включени и в националните законодателства.

Кметовете посочват още, че, ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметовете настояват в писмото си към европейските институции:

-     До края на 2017 г. да бъде завършена европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии от колите на национално ниво.

-     Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии.

-     Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури европейски пазар за нулеви емисии.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М дааа, а защо никой не споменава отоплението чрез изгаряне на автомобилни гуми, използвано най-често във Филиповци?!? Ако някой "има смелостта" да измери тези показатели веднага ще му стане ясно от къде идва замърсяването точно зимния сезон!!! Но точно на този "някой" не му изнася да си признае
14
3
 
19
 
! Отговори
Т преди 6 години
Мисля, че ще дойде време, ако набарат смотаната и крадлива кметица, да в утепат на място. Какво се прави на гръмната, проблема не са колите а отоплението на въглища и дърва. Шведите вече палят каквото им падне, така, че проблема ще расте. Някой явно иска да спечели милиони а нови такси и да си пробутва електричките. Но кой може да си позволи такива? А поддръжката и сервиза?Ще влезе ли в махалите някой за да забрани горенето гуми и пластмаси?Най-лесно е да се ударят колите.Скоро ще има революция!
13
13
 
9
 
! Отговори
топлата вода преди 6 години
Не се налага да изобретяваме топлата вода. Решение вече има - в повечето други големи европейски градове. Такси за преминаване през центъра, високи данъци за автомобили (колкото по-стар и по-цапащ толкова по-висок), стикери за достъп в града на регистрациите от провинцията. И те така - градът ще се очист.То нашето е "вода гази, жаден ходи", ама като ги е страх да предложат по-крути мерки, че не дай боже "електората" да се не разсърди... Нищо, че същия този електорат измира от всякакви болести..
12
1
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
В крайните квартали никой не ти измерва чистотата на въздуха,защото резултатите биха билки страшни.А ти си се отоплявай с кюмюра и трови тези около теб,щом ти харесва.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа,на нашия кмет не му дреме.Фъндъчката непрекъснато ни успива с покана да слезем от колите и да и купуваме скъпите билети.Госпожо кмет,по-евтино ми е с колата,затова няма да сляза,пък и не ми се мръзне по спирките,и в автобусите-също.
10
7
 
5
 
! Отговори
Angelhell преди 6 години
До zeusМда... да ти кажа прав си!Тези от Овча Купел като запалят кюмбетата...Я пак погледни сайта, къде са замърсяванията. Нали ако беше от твърдо гориво щеше да е по крайните квартали, където се топлят с него.Аман от разбирачи!
9
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Глупости, защо ФПЧ са със стойности под 10 в топлото време, а сега като захладя скочиха до 200 на места? Проблема е в отоплението на твърдо гориво и мръсните улици. Ако искате информация в реално време вижте на airtube . info (махнете интервалите преди и след точката)
8
8
 
2
 
! Отговори
Нека ви преди 6 години
Като сте бедни като църковни мишки и карате трошките на Италия ще е така.
7
1
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До 1Хахах отворко, сигурно претакаш зеле в бидон в някоя Софйска панелка, а пред вратата ти има 4-ри чифта обувки с подпетени пети!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като сме милкари и копуваме 3-та употреба каруци!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С новите организации на движение, затворени улици и ремонти, автомобилния поток съвсем е спрял и дими на място.Какво има да го мислят, със забрани не става, да мислят как да отпушат движението.
4
13
 
6
 
! Отговори
до до маврудиев преди 6 години
Да, точно толкова изкарвам на седмица, ела да ми седнеш в скута и ше ти лепна една петолевка на челото запотено.
3
1
 
14
 
! Отговори
до Маврудиев преди 6 години
До Маврудиев, София,Ти явно изкарваш точно 1300лв ЧИСТО... :)
2
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, омръзна ми от селяни бе, махайте се от София, бездарници, задушаваме се оевтините ви дизелови коли, оито карате с крадено гориво, защото сте бедни и нямате пари да заредите от бензиностанцията! Нагли, нахални, некадърни, крадливи и завистливи - това са провинционалните безгръбначни, които напълзяха в столицата и бликат отвсякъде!
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сафия е най-мръсната столица в Европа,затова от ЕС са ни наложили санкции.Не колите,фините прахови частици от отоплението с твърдо гориво е основната причина.А стотиците милиони хвърлени за метро намалиха ли ползването на частен транспорт,а кмете?