Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма

Те искат Конституционният съд да го обяви за противоконституционен
Обновена: 7 ное 2017 06:52 | 6 ное 2017 23:00,
210

Дебатът за "клас прослужено време" към заплатата отново e на дневен ред. Конституционният съд да го обяви за противоконституционен, поискаха работодателите в писмо до президента, парламента, правителството и Върходвния касационен съд. 

Според конституцията, именно тези институции могат да сезират Конституционния съд, за да се произнесе той по казуса.

В мотивите си от Асоциацията на българските работодатели пишат, че наредбата, по която се изплаща "клас прослужено време", противоречи на конституцията. Също така,  според работодателите, добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора, които са в началото на своята трудова кариера.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По какъв начин е дискриминационен към младите хора, които нямат и един работен ден? На други места в държавата, или извън нея има клас прослужено време. Дали така се нарича, дали има друго име, но го има. Как противоречи на конституцията? Нищо не е написано, нищо не е обяснено. Измукана от пръстите е статията - нещо да се напише, а може би така е отнесена в президенството? Всичко е да плаща по-малко, а не за равенство.
75
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 96- поразходи се малко към западния свят......достойно заплащане .- погледни реалността в БГ-чудят се как да те ограбят.- една огромна част от т. нар. работодатели са разни партийни номенклатурчици - свързани с разни олигархични кръгове.НЯМА НЕЗАМЕНИМИ РАБОТОДАТЕЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!
74
0
 
28
 
! Отговори
дада преди 6 години
Този път ще има бой. И аз ще участвам. Не знам още къде искат да отидат на екскурзия чорбаджиите-изедници с тези пари, които ще им останат като печалба. След протестите и след боя, ако все пак надделеят с помощта на еничари-полицаи, ще кълнем и проклинаме целия им род, за да не видят никакъв хаир от тези пари.
73
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92Както обикновено от коментарите под икономическите новини става ясно защо сме на тоя хал. Ами като си тръгнат работодателите ми е чудно ти какво ще ядеш? Как не разбрахте че парите в държавата идват основно от тези хора и колкото и да ги плюете основно те ви хранят.
72
2
 
34
 
! Отговори
Rock of ages преди 6 години
Все още тези, които членуват в т. нар. работодателски организации се държат като феодали....... Правят какво ли не за да смачкат бедните си служители, защото в случая става въпрос за работниците, които не са на високи позиции. Големи са *** и докато не го надраснат този стремеж да не се минат в страната ще продължава да има работещи бедни. Е, не е съвсем точно това твърдение, тъй катот то не включва възможностите да работа в чужбина. Само да посмеят да реват после, че имат липса на кадри!
71
1
 
41
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Въпросната персона Домусчиев е един бандит и нищо повече. Както се казва - крал крал та не докрал.Тази персона се мисли за недосегаем и могъщ - ДА ама не.Най-добре - разкарай се от държавата.
70
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей туй бг работодателите са загубили човешкото в себе си! Само дай им да смучат.
69
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е простичко - МАФИЯТА ИСКА ПРЕМАХВАНЕ НА ТОВА НЕЩО. Който не му отърва да прави бизнес в БГ - ДА СЕ РАЗКАРА от държавата.Ами то каквато държавата такива са и т. нар. измислени работодатели.Мачкайте тази система и това е .
68
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако питат рободържателите и заплати трябва да няма.
67
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както я карат бившите другари които за една нощ станаха господари още много дълго време ще плачат, че няма кой да им работи.
66
3
 
42
 
! Отговори
До Работник преди 6 години
За премахването на клас прослужено време, трябва да благодарите на патриотите и най- вече на Симеонов който първи направи предложението. Първоначално уж бе от името на правителството пък след това се извини на Бойко и каза, че това е лично негово мнение.
65
1
 
45
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Каквито ни политиците - такива ни и работодателите, санким капиталистите! Ако има начин, изобщо да не плащат заплати / както го правят много от тях/, ще бъдат щастливи! Ама да е законно въведено робовладелството......Друго си е да е ...законно !!
64
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов и неговата мафиотска банда от СДС, Меглена Кунева и другите продажни реформатори защо не са в затвора?Цацаров и прокуратурата къде спят?
63
1
 
32
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ама те работят ли нещо тея работодатели ? Съмнявам се
62
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно ли, че гелосания Кирчо Домусчиев изнася чрез фармацевтичните си фирми прекурсори и наркотици за ИДИЛ?Такива ли са БГ - работодатели?
61
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90 % от БГ-работодатели трябва да бъдат обесени за геноцид с/у БГ - народ.
60
58
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Който работи на минимална заплата е абсолютен некадърник . Няма голямо значение клас прослужено време в частния бизнес . Когато има по голям клас прослужено време дава се по ниска основна заплата и положението се изравнява . Класът има значение само в държавните службици . В частния бизнес заплатата е функция на производителноста на труда , на търсенето и предлагането на работната сила . Относно тези които щяли да избягат на запад вратите на държавата са отворени .
59
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е наследството на социализма - кофти хора.Без значение работник или работодател.За прослужено време се плаща и на Запад, просто под други форми.
58
2
 
57
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Нека да продължават да нагнетяват напрежение с *** предложение за премахване на класа за прослужено време и 90% от българските работодатели ще изгорят в прекия и в преносен смисъл.
57
1
 
67
 
! Отговори
Геко преди 6 години
А кой ви обучава новите и млади работници новодошли в фирмата? Много е нагло да се опитваш да вземеш на човек нещо което му се полага ,то за 11 години служба моят колега взима към 80 и нещо лв.надбавка и е обучил ента бройка кадри в фирмата ,еми заслужил си ги е. И само с дискриминация към младежите не ми минаваите ,защото точно вие сте тези които дискриминират и се подиграват с нашия труд ,нагляри скапани.