Роботите вече настъпват - бавно, но сигурно променят трудовия пазар

Надя Василева пред Bloomberg TV Bulgaria
7 ное 2017 18:19, Екип на Bloomberg
25
Роботите вече настъпват - бавно, но сигурно променят трудовия пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих казала, че голяма част от българите са демотивирани. По-скоро всеки има собствен поглед над нещата и собствен избор - дали да работи или да не работи. Не трябва да забравяме, че тези, които не работят в България, не търсят работа, но вероятно са намерили начин да преживяват. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Събеседничката коментира профила на т.нар. демотивирани българи, които не работят и не учат и чийто брой е между 300 и 500 хиляди.

"Наистина са доста хората, които не работят и това е причинено от няколко фактора. Първо, имаме различни генерации в момента - повече от пет. В тези различни генерации хората имат различни очаквания от работата".

По думите на Василева младото поколение очаква работата да бъде доста интересна, да е разнообразна и при тях излизането в чужбина не е свързано с емиграция, а да видят нещо ново, да научат нещо различно и да се върнат обратно. "Това е добра тенденция, но от друга страна това са хора, които предпочитат не да работят за дадена компания, а да се опитат да направят нещо сами. Тоест предприемачеството в тях е доста по-застъпено".

"Самите работодатели още не са преструктурирали начина си на работа, тъй като забелязваме в момента една революция на работното място, защото преминаването от човек към роботи е вече факт и ние все по-често ще ставаме свидетели на такова преминаване. Това няма да отнеме работни места, а напротив - ще създаде нови. Не трябва да забравяме, че повече от 45% от работните позиции за точно това поколение още не са измислени. Предстои ни интересно бъдеще".

Когато роботите заемат позициите с монотонна работа за хората ще бъдат отворени съвсем нови позиции, които ще бъдат много по-атрактивни, подчерта гостенката.

Какви са резултатите от големия дисбаланс между търсене и предлагане? Как образованието ще трябва да отговори на новите изисквания на пазара на труда? Защо трудовото законодателство трябва да се реформира? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.