България насочва ЕК и към природния газ

Газът е от ключово значение за Балканите
15 ное 2017 12:15,
6
България насочва ЕК и към природния газ
снимка: pixabay

 България ще се опита да акцентира върху природния газ по време на своето председателство на Съвета на ЕС, тъй като в пакета "Чиста енергия за всички европейци" фокусът е само върху електроенергийния сектор. Газът обаче има голямо значение за развитието на нашия регион, а и в приоритетите за председателството ни е работата по свързаността на инфраструктурата на Балканите, включително и в енергийната сфера. 

Темата за природния газ е във фокуса на управляващите и във връзка с идеята за изграждането на газов хъб на българска територия. Проектът обаче може да се окаже под ударите на готвените промени в Газовата директива, анонсирани от Европейската комисия преди дни, според които всички газопроводи, влизащи в общността, ще трябва да се подчиняват на европейските правила.

"Чакаме становищата на правната служба на Секретариата на Съвета, за да видим какви права и задължения ще ни даде тя", каза пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той участва в 7-та Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), посветена на председателството на България на Съвета на ЕС.

През следващата пролет ще се проведе и нова инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан", анонсира още той. По време на събитието ще бъдат представени и първи резултати от предпроектното проучване за газовото съоръжение. 

Припомняме, че "Булгартрансгаз" обяви търг за набиране на кандидати за изготвяне на проучването в края на септември. Процедурата приключи на 1 ноември, а по неофициална информация има девет подадени оферти, които в момента се оценяват от "Булгартрансгаз".

Кандидатите в този търг трябва да направят анализ на капацитетите на всички входно-изходни потоци - всяка една газова връзка, която съществува или е в развитие, сред които са възможността за получаване на газ от "Турски поток", новата газова връзка с Гърция (IGB) или местния добив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusГаз в Европа идва основно от Русия,което не е добре, но ако Руския газ идва чрез американски кораби е полезно за краварника и кравите около него.
5
1
 
4
 
! Отговори
Некадърника преди 6 години
и слугуващите му некадърници съсипаха жизненоважните енергийни проекти, сега се сетили да се побарат!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като е ключово защо борисов направи от БЪЛГАРСКИ ЮЖЕН ПОТОК -> ТУРСКИ ПОТОК ?!?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този хъб без газ от Русия няма как да се случи.С политически натиск, към икономически изгоди. Това правят САЩ и са си прави за тях. Интересното е защо всички европейски пудели воглаве с нашите им играят по свирката?!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мантрите за ,,свободния пазар'' свършват до границите на американския интерес... Другото е бла-бла.
1
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Газ в Европа идва основно от Русия, но под натиска на САЩ всички проекти са под въпрос, без американците да предлагат алтернатива на конкурентна цена и с достатъчно обем на доставките.

Спонсорирани публикации