На ръба на пропастта – турските банки пред крах!

Нестабилната ситуация в южната ни съседка гони инвеститорите
28 ное 2017 19:36, Екип на Bloomberg
60
На ръба на пропастта – турските банки пред крах!
Снимка: Bloomberg

Икономическата несигурност в Турция, спадът на държавните облигации, отслабването на лирата, се дължат донякъде на затягането на политиката на Федералния резерв. Но има и един друг очевиден проблем, който ще видите, отваряйки който и да е турски сайт или вестник.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изследователят в Хелзинския университет Халил Гюрханлъ.

„Този проблем е свързан с едно дело в Ню Йорк - „Зараб и Халкбанк срещу САЩ“. Става дума за мащабна схема за търговия на петрол за злато, която е продължавала в продължение на години. Зараб е турско-иранският бизнесмен, който е в центъра на тези събития и надеждни източници твърдят, че той е станал свидетел по делото, като е сключил сделка. На пазарите в Турция и сред турските инвеститори има огромно усещане за паника, че в средносрочен план ще има някакви последствия за турските банки, като държавната Халкбанк ще бъде първата", добави той. 

„Ако нещата продължат да се развиват по същия начин, банките може да бъдат поставени под наблюдение, могат да бъдат наказани или да им бъде забранен достъпа до международните пазари. И турската икономика, която и без това е крехка, може да пострада много сериозно от откритата битка с федералната система в САЩ"

„Тези фактори също намаляват желанието на международните инвеститори да дойдат в Турция, дори и по-склонните да поемат рискове. Скорошните правни промени, свързани със ситуацията, позволиха на всяка една банка просто да смени името и търговската си марка и да се завърне на пазара. Хората в Турция спекулират, че това може да е подготовка за бъдещето, когато тези банки неизбежно ще бъдат ударени от международно ембарго или други мерки", посочи още събеседникът в предаването.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 31Като се вържете към юана и ще цъфнете отсекъде.С какво ще плащате газа на Русия.С юани ли.За какво са и на Русия юани.
32
1
 
3
 
! Отговори
cCc преди 6 години
Халил Гюрханлъ = Доган = Орхан Памук = продажник
31
5
 
8
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Да инвестираш в тюркията все едно да инвестираш на *** в пазвата си!"Гроздето е кисело все за вас... Знаем :-) :-) :-) Ако 1\4 от инвестициите в Турция бяха там и ти да беше инвестирал 1\4 колкото Турция някъде си... Щеше да седнем на една маса в Г20...ама не те виждаме европеецо!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са елементарни анаЛЛизаторите по този казус,с турските банки!Всичко това,което анаЛЛизират би псвало чудесно във времето на тотално господство на ФЕД!Да,ама вече не така и на Ердоган не му дреме от нея. Нещо повече,ще му удари един фалит на турските банки,ще си нулира дълговете и на чисто,ще се върже към юана!А сделката за това най-вероятно ще бъде излизането от НАТО,което ще означава и неговия край!!!А ФЕД да си ползва ненужните хартийки за задни цели-за плашило те не стават!!!
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Туркия ке падне!"Влачещите грамофонни плочи от задния двор на еуропата изленаха с процъфтялата си икономика дет е колкото оборота на един супер маркет в Истанбул!!!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да инвестираш в тюркията все едно да инвестираш на...... в пазвата си!
27
9
 
9
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Е точно това доволство ще ви излезе през носа. Турците все повече заприличвате на руските крепостни селяни дато и те са много доволни от Путин."Абе европейски ceлендур, виж си прецъфтелия европейски двор, където само в географската карта там!Не му мислете за Ердоган и Путин... Те си знаят работата...Слушкай си там Брюкселските зелки, Баба Цоцолана от Дойчлант и се мазни с паметници на Тръпчо та да не дръпнат ушички... ***! :-)
26
1
 
2
 
! Отговори
ггз преди 6 години
......глъвъ затрива
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнадолецЕрдоган си е НАШ и сме си доволни от него!!!Е точно това доволство ще ви излезе през носа. Турците все повече заприличвате на руските крепостни селяни дато и те са много доволни от Путин.
24
8
 
7
 
! Отговори
Вангелия преди 6 години
Туркия ке падне!
23
8
 
6
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Анадолец, много я объркахте с кабак Ердоган. Много има да патите от тук на сетне."Виж си тикварите, паметникодигачите и патриототрафикантите!!!Ердоган си е НАШ и сме си доволни от него!!! Вие много сте свикнали с д.упелисците бе! Шапшал!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнадолецАнадолец, много я объркахте с кабак Ердоган. Много има да патите от тук на сетне.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"От прадядо си знам че най-стабилна на времето балканска банка е била ОтоманБанк. Докъде я докарахте бе другарю Анадолец? До кривата круша и кабака Ердоган под нея."Много си зле... Тук не става въпрос за банки... Гледай си твойте дет изчисляват на лихвата, лихва...Наще дават фиксирани кредити с ниски лихви...
20
2
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Написали сами банки в множествено число! А не става въпрос за банки :-) :-) :-) А за този турско ирански бизнесмен и един директор в ХалкБанк... :-) :-) :-) :-) Които търгуваха със злато а не долари... за "демократичните" американците е важно и искат всеки да върти бизнес все с тяхните валути... Ако не го направиш те осъждат "демократите"...
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Значи турците са купили изгнили сливи за смет.
18
1
 
11
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ами по този начин ще ги подтикнат по скоро да започнат да се разплащат с национална валута,и по бързото изоставяне на доларовото разплащане,това вече се случва.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като се разбраха Турция и Русия за С400 , Турция е платила 40% от 2,5 - те милиарда долара на Русия но не в долари ..това е интересно. А в рубли.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнадолецОт прадядо си знам че най-стабилна на времето балканска банка е била ОтоманБанк. Докъде я докарахте бе другарю Анадолец? До кривата круша и кабака Ердоган под нея.
15
9
 
10
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
Няма такова нещо,това са Гюленистки провокации ,Турция върви уверено към величието на Османската империя.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Абе пишете по разбираемо за да го разберат комшиите по правилно...Колеги цялата работа е, че този бизнесмен търгуваше със ЗЛАТО, а не с ДОЛАРИ... И ТОВА НА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСА!!! И го съдят сега него и един директор на ХалкБанк, че въртят бизнес върху злато, а не върху долар!!! Колко са долни и "демократични" тези от фащ бе...