Кои са финансово най-мощните футболни отбори?

Топ 100 разполагат с нетно богатство от малко над ?475 млрд.
5 яну 2018 18:20, Бойчо Попов
4
Кои са финансово най-мощните футболни отбори?
снимка: Ройтерс

В проучване, проведено от Soccerex - организаторите на най-големия футболен финансов форум в света, Манчестър Сити е изведен като най-мощния във финансово отношение клуб в света, побеждавайки традиционните сили като Реал Мадрид, Барселона и градския конкурент Манчестър Юнайтед.

Англия има най-много представители в класацията, изготвена от компания за бизнес анализи Soccerex, като цели осем отбора от Висшата лига намират място в ТОП 30.

Лидерът във Висшата лига е оценен с индекс 4,883. Втори в подреждането е друг английски отбор - Арсенал. Той е клубът с най-големи имуществени активи - 766 млн. евро. На трето място е френският шампион "Пари Сен Жермен".

В анализа клубовете са оценени по индекс, наречен FFI (Football Finance Index), който се определя от пет критерия - общата цена на футболистите в състава, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества), пари в банка (общото нетно състояние на собствениците), потенциални инвестиции и задължения. Проучването e изготвено въз основа на годишните финансови доклади на клубовете за сезон 2015-2016. В изследването е взета информация от източници като Financial Times, Bloomberg, Yahoo Finance, Forbes, Transfermarkt и Hoovers. 

Класацията Soccerx Football Finance 100 разкрива, че собствениците на отборите от Топ 100 в целия свят разполагат със съвкупно нетно богатство от малко над 475 млрд. евро. В Китай нетната стойност на собствениците на деветте най-големи клуба възлиза на 60 млрд. евро, а в САЩ собствениците на най-богатите клубове имат общо около 26 млрд. евро. Собствениците на първите 30 клуба, определени в този отчет, имат нетно богатство в размер на над 366 млрд. евро.

Притежаваните от милиардери клубове представляват само единия тип бизнес модел. Клубове като Реал Мадрид и Барселона са собственост на членовете си клубове, докато в Германия т. нар. 50+1 система работи за тимове, като Байерн Мюнхен. Има и друг вид собственост, като тази на Волфсбург и Байер Леверкузен, които са собственост на корпорации.

Какво показва още класацията вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най богатия клуб през 2017 е Юнайтед с почти 700 милиона приходи. Бази и активи са отделно. Втори е Реал .
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За арсенал е смешно да.
2
3
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Измислена класация :Арсенал втори с 750 ли колко там,а пък първите 30 отбора за стотици милиарди!! Само Наймар (от ПСЖ) струва една четвърт от активите на Арсенал.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие пишете като първокласник. Сложете една таблица.

Спонсорирани публикации