BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони

Всеки по-голям град вече прави място за инвестиции
12 фев 2018 08:10,
118
BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони
Снимка: flckr

2,5 млрд. лв. са инвестициите в частни и държавни индустриални зони в страната, показват данни на Министерството на икономиката и на компаниите, които ги развиват.

В държавните зони инвестициите са 390 млн. лева в края на 2017 г. Част от вложенията на компаниите, които са избрали тези паркове, ще продължат и през 2018 г.

Девет са индустриалните паркове, които управлява Националната компания "Индустриални зони". Най-много - 350 млн. лв., са в Божурище, 13 млн. лв. са в зоната в Бургас, останалите са на инвеститори, които са влагали пари в наети имоти.

Стартът на "Икономическа зона София - Божурище" бе даден на 17 юни 2013 г. Тогавашният президент Росен Плевнелиев направи две първи копки. С първата даде старт на изграждането на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol, а с втората стартира строителството на инфраструктура в зоната.

Днес 20 компании там са купили земи и са изградили или правят в момента производствени мощности или логистични центрове, пише "24 часа".

Зоната в Божурище отесня, тъй като на 29 юни миналата година министърът на икономиката Емил Караниколов разписа увеличаване на капитала на националната компания "Индустриални зони" чрез апорт на недвижим имот. Това са 115 375 кв. м в землището на село Гурмазово, община Божурище. С този терен зоната се разшири и с това се приключва обособяването ѝ.

Началото на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" бе сложено през 2004 г. В него акционери са с 51% Национална компания "Индустриални зони", а с 49% - община Бургас, която влиза с апорт на земи. Паркът вече има сключени договори с 30 инвеститори. 80% от площта вече е заета и се търсят нови производствени терени.

Свободните зони в Русе, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна са преди всичко логистични и предлагат сгради и терени под наем, където могат да се изграждат складови помещения.

Предстои развитието на икономическата зона във Видин. В края на миналата година правителството премахнати разпоредбата, с която се забранява да се продава терен и да се отстъпва право на строеж. Това спъваше и отблъскваше инвеститорите.

Има идеи за зони в Димитровград, Кърджали, Стара Загора. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че летището край Стара Загора, чийто принципал е ведомството му, може да стане място за инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и зони да правят, като няма ХОРА, няма кой да инвестира. А хора няма, защото няма заплати. Работа има колкото искаш, заплати няма.
33
6
 
19
 
! Отговори
Bahur преди 6 години
Ако на подаряване на земя на световно неизвестни типове е инвестиция значи всичко е точно...
32
15
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 6 години
Ми мрънкалници одити да стаути Биели роби на розови прасенца у Англията веееееее. Ама после не искам да ми мрънкате от сутрин до вечер по тв и радиу и Фацебуките вееееее.Ей много мързел има в страната а и в чужбината.
31
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44 Ако безработицата намалява, то е единствено защото хората работят навън. Дори вчера по Нова видяхте модерното робство. Работа без право да говорят и излизат до града да пазаруват, заради безопасност. Така се оцелява.
30
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и завод за коли се построи. Големи приказки, 2000 работни места и сега какво, нищо. Не работи. Индустриални зони и кой ще дойде да прави нещо в тях, във Видин примерно.
29
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супееееер!!! Работа за 450 евро на месец за всеки от сърце!!! Не мога да спра да се радвам!!!
28
25
 
12
 
! Отговори
Другари тролове преди 6 години
Само толкова ли можете, другари ***! България беше цъфнала под управлението на БСП. Тоя Боко Тиквата - дойде и развали всичко!
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвестиции хубаво но хората в зоните работят като роби, 3 смени няма събота и неделя няма почивки, малко над минималната.
26
7
 
40
 
! Отговори
Д преди 6 години
Само не разбрах кой трябва да повярва на написаното? Пенсионерите като баба ми на 300лв пенсия, приятелите ми лекари на по 800лв заплата или аз дето съм в чужбина?
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е зъл, България процъфтява, жените са велики, ситуацията е напечена, по всичко се работи за да стане по - добре, страшно е... Все послания от тука. Отправени към бедния българин. Медиййна кампания за объркване на и без това липсващия мозък на средностатистическия затъпяващ евроджендърен българин ;))И еманципирани фригидни маструбати под път и над път ;)))
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такива крадливи дупетати никакъв бум няма да има, кой луд инвеститор ще дойде у нас да инвестира големите пари като имаме имидж на мутренска държава, в която дори съда е овладян?!?
23
7
 
34
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
Матряла май е много глупав,предпочита да се трепе за без пари по Германия,Англия вместо да се върне в индустриалният рай на ГЕРП.
22
4
 
28
 
! Отговори
Пирамиди - фараони преди 6 години
Отдавна е известно, че дори и журналистите не бива да идват пияни на работа, ама на, г-н Желев е минал между капките и пуснал статийка от рода на 1000 и 1 нощ.
21
2
 
39
 
! Отговори
помните ли ? преди 6 години
"и ще завалят материални блага"слагайте каски някое голямо благо да не ви падне на главата
20
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BGбумът и светлото бъдеще го чакаме още от времето на социализъма и комунизъма бай Тошови ама нака и не идва да му се не види!България става все по-мизерна и по-мизерна!Какви са индустриалните ви зони?Складове за разпределение на нелегални горива и цигари,китайски джапанки и парцали,турски краставици и домати,въглища и нелегално сечени дърва ит.н.!Търговия много..производство никакво!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: ...Но иначе пък морето ще ни е солено.Бе, нямаш проблеми! Нали ще ходиш у гръцко!
18
4
 
34
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
Е как е,бизнеса намира ли работници за тази мощна индустрия?....хахахааа
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина не се счита за истина докато не я каже лично Бойко Борисов по телевизията, аз на друг не вярвам. Тука разни индустрии, икономики и тем подобни са празни приказки. Само когато Бойко каже че сме богати, само тогава се зачита, иначе е само измислица! Аре Боко, кажи ся ще карам ли аз ферари накъм село или с мерцедеса ес класата ще се измъчвам още?
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: ... Оказва се че бума е на ... складове. Някое заводче така ... некво производство нема ли ?ми, направи нещо ве!
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работници бяха заразени в Пловдив заради водата, която са пили в един такъв завод прехвален.