България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал

Премиерът покани азербайджанският бизнес: Имаме благоприятни данъци!
18 фев 2018 14:47,
130
България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България оценява ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност на страната, увери българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанската медия Trend. Той заяви, че е уверен в потенциала за сътрудничество между двете страни.

Перспективи за задълбочаване на отношенията между България и Азербайджан

"България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов.

"Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместна Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят, цитира "Фокус".

Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.

Още по темата

"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", добави премиерът.

Ролята на Азербайджан за укрепване на енергийната сигурност в Европа

"България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан", заяви Борисов.

"Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.

"Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания "Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", допълни министър-председателят.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище "Шах Дениз", допълни Борисов.

Относно важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан

Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.

"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.

Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

Възможности пред азербайджанските инвеститори в България

"България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни", убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления", заключи премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
25
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ЗАКАРА БОКО В ДИАРБЕКИР И ДА ГО ОСТАВИ ТАМ ЗА ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОКОНЧАТЕЛНО ОТ ТИКВАРЯ ?!!!
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да ни теглите непрекъснато в Азия!Ние европейци ли сме или какво?Аман от глупости!Един път не видях да говорите с някоя европейска държава за съвместни проекти и бизнес!
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46Разходи се из България и се запознай с туризма. Конкуренцията в сектора вече е огромна - Турция , Гърция , Хърватска , Черна гора , Египет , Израел и др. Няма как да има измами в сериозните курорти и хотели , защото това автоматично , ще те извади от играта за следващия сезон.Малко не си наясно с картината в туризма.
46
4
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
За какъв туризъм ми говорят, като мутрите гледат да излъжат туриста по 100 начина ?!
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като начало за да се вдигне стандартът, 'айде да спрат кражбите! Да се спрат фалшивите търгове за държавните поръчки, да се спрат нагласените конкурси, защото калинките се множат, хората обедняват и бягат от ***.
44
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Захариева: Най-важно е да помогнем на реформите в Западните Балкани.И там ще се осeрете !!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41 Да не се бях сетил , че всеки човек работещ на морето или планината (туризма ) има офшорна сметка. Явно ти си голям кадър във финансовия сектор или си *** , като прасее.Пък ако се имаш за много умен действай...предложи нещо , направи нещо , създай нещо ? Ама надалиии...си останете едни драскачи , без история :))
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиль: Путин не може да бъде по-малко велик, отколкото мога да го възвеличавм !
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизат пари само в офшорните им сметки.
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, тоя (на снимката) все към "окастрените" го влече. То не бе Катар, то не бе Кувейт, сега пак Азербайджан ... За Ердоганя да не говорим, той си постоянно зад Боко.
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиль: Докато в България има русофили, никога няма да просперира !
38
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простолюдието е необразовано. Медиите го бутат, както решат. Първо НЕ искаха магистрали , после лифт , сега газов Хъб , утре нещо ново. Обаче пък искат по-високи заплати и пенсии. Как да обясниш на глуповати хора , че за да се вдигне стандарта трябва да влязат пари в държавата. А как влизат пари - с туризъм и износ на стоки , преки инвестиции и др.Бачкайте си там и не се местен , където сте кръгли 0лии.
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той няма никакви партньори, а само началници и всеки го командва, както може.... Жалкото е, че българите плащат цената и от ден на ден става по - зле за народа.
36
3
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Другаря Борисов е подставено от ДС лице, одобрено от кукловодите и обезбългаряващо страната ни.
35
14
 
4
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
И какво се оказва сега? Асфалт макар и некачествен, се яде. Радвам се че го проумяха червените кратуни,
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, тоя (на снимката) все към ... г о влече. То не бе Катар, то не бе Кувейт, сега пак Азербайджан ... За Ердоганя да не говорим, той си постоянно зад Боко.
33
7
 
4
 
! Отговори
Дедо Пънч преди 6 години
При баце нема лабаво - сериозен е до костите на мозъка си!
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиль: Бойко не може да ми плати толкова, колкото мога да не работим !
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново. Тиквата банкянска вече толкова години САМО в бъдеще време говори.Само мераци, само обещания (Абе, като се обещава, дава ли се?). Единствено в реално реме е "усвояването", както му казват гербаджиите на тоталното крадНене.
30
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов политик на годината ! Срещна се с половината свят. Докара инвестиции , напредва газовия хъб , който ще транзитира газ от Гърция , подписа договори с Македония след 100 години ...изобщо много работа. Браво не сме имали такъв примиер до сега.Успех и занапред. Тея в ляво даже няма да ги коментирам тях само власт ги интересува . Там е ясна.