България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал

Премиерът покани азербайджанският бизнес: Имаме благоприятни данъци!
18 фев 2018 14:47,
130
България и Азербайджан: Приоритетни партньори и неразвит потенциал
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България оценява ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност на страната, увери българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанската медия Trend. Той заяви, че е уверен в потенциала за сътрудничество между двете страни.

Перспективи за задълбочаване на отношенията между България и Азербайджан

"България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов.

"Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместна Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят, цитира "Фокус".

Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.

Още по темата

"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", добави премиерът.

Ролята на Азербайджан за укрепване на енергийната сигурност в Европа

"България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан", заяви Борисов.

"Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.

"Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания "Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", допълни министър-председателят.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище "Шах Дениз", допълни Борисов.

Относно важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан

Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.

"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.

Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

Възможности пред азербайджанските инвеститори в България

"България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни", убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления", заключи премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше толкова русофили, които непрекъснато бойкотират, саботират и дестабилизират държавата, България отдавна щеше да е поне на нивото на Чехия по стандарт на живот !
28
19
 
5
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Ех ако беще БСП на власт и г-жа ЛЪЖА Премиер,сега България щеше да е блато от руска газ,а можеше и в провинция Коми с брадви и резачки,отново рубли да се множат.Във всеки български дом..... ВЕФ 206 и телевизор Юность.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До горд Българин"Големи късметлии сме че живеем в исторически момент-когато Бойко е Премиер на нашата Родина."---Ти, нали се шегуваш? Виж как познах! :)
26
22
 
4
 
! Отговори
горд Българин преди 6 години
Големи късметлии сме че живеем в исторически момент-когато Бойко е Премиер на нашата Родина.
25
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само при мисълта за малко по-голяма независимост на България от руския газ русофилите изпадат в делириум !За тях дружбата с Русия е като слънцето, но ако го няма и въздуха, т.е. - ако въздуха не е руски, означава за тях смъртна опастност.
24
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха ... пада нивото на мераците...Помним, помним - ОАЕ, Кувейт и т.н. - предишните подобни екскурзии на премиера.И какъв е резултаата - нула, освен уволнението на Трайчо, който си беше за уволнение.Разходиха се напразно до по-богатите петролни държави с никакъъв резултат, сега вече обикалят и по-беддните.И от това ще имаме същия резултат - ползата за България ще бъде пак Нула.
23
1
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 30Банковото рoбство е най-опасно.
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАСъвременен аналог на дякона Левски... - но по-голям по значимост и мащабност...По дебел, по ***, продажник на българските интереси, с други думи антибългарин. Левски го обесиха а този командва. Как мислите Левски би бил оценил днешното бандитско лидерство у нас? Роби без робство.
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най- голямото богатство на една държава е човешкият капитал. Държава без хора е територията. Всичко останало е ала-бала! Няма ли хора, няма нужда от газ, мас и всичко друго каквото се сетите!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вечна дружба с ***. Гарантирано от ГРОБ.
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ е палач на държавата, а не на червените, защото самият той е червен. Партийната му книжка се показва от джоба на сакото като кърпичка.
18
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутропитекът мечтае да запълни газовия си хъб с празни приказки. Едно не разбира - ще стане така както му кажат началниците, а той може да пърха нежно с ръчички само!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чува ли се Бойко какви ги плещи?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На боко това не са партньори, а шефовете
15
1
 
34
 
! Отговори
нормален преди 6 години
На Боко "партньорите" - Турция, СА, Катар, Азербайджан, Косово... А, враг му е Русия.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си имаме гъзов хъб "Балкан" и тръби не ни трябват.
13
0
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
"Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ..."_____________________________Да но," висококвалиФицирана работна ръка" избега и чорбаджиите реват.
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръбата на азърите ще мине през Румъния, нищо, че по- пряко е през България!
11
1
 
33
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Азери ще пристигнат на Черното море,Борисов обеща им, че тук е най-добре.Ой ти Черно море, защо тъй ревеш ?Бойковите празни думи, да ги прибереш !
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво си мисли Борисов,но не е харесван от Тръмп. Много се навеждаше на Хилари. На вечерята на която са били Цветанов, Картофка, кмета на Бургас, още един гербераст, Тръмп демонстративно е отказал да се снима с тях. Показателно е. Залитанията на Борисов към ЕС и Русия, Тръмп няма да прости. Тази активност във външно политически аспект е опит да се застъпи за него Брюксел. Това няма да разубеди Тръмп. А решение по делото за КТБ ще бъде докладвано на Тръмп през Март. И чао Боко!