Приземените в Тимишоара с граждански иск срещу "Ryanair"

Към българите имало подчертано дискриминационно отношение
Обновена: 7 мар 2018 06:40 | 6 мар 2018 22:05, Екип на Dnes.bg
32
Приземените в Тимишоара с граждански иск срещу "Ryanair"

Пътниците от злополучния полет Лондон – Пловдив, който бе отклонен за летище Тимишоара миналия понеделник, ще заведат граждански иск срещу "Ryanair“. Те настояват да се потърси административно-наказателна отговорност от нискотарифния авиопревозвач Ryanair за неизпълнение на ангажименти и отговорностите на превозвачите към пасажерите, както и за дискриминационно и унизително отношение на авиокомпанията към българските граждани.

За целта те ще се обърнат към Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА"). Копия от писмото ще бъдат изпратени и до идентичните администрации в Ирландия, където е базирана компанията "Ryanair" и до Румъния, на чиято територия бяха свалени нашите сънародници.

Още по темата

Група от 8 души от района на Пловдив се срещнаха днес с омбудсмана Мая Манолова и нейни адвокати.

По време на срещата пострадалите бяха категорични, че към българите е имало подчертано дискриминационно отношение в сравнение с това към италиански граждани, кацнали по-късно на летището в Тимишоара, също с полет на "Ryanair".

Въпреки това обаче, техният багаж е бил свален веднага, а всички пасажери откарани и настанени в хотел. В същото време за 190-те българи били предоставени едва 10 стаи, в които пренощували 22 души, предимно майки с деца и възрастни, болни хора.

Освен към ГД "ГВА" всички, които желаят, могат да се обърнат и към Европейския потребителски център, за да подадат и искове за обезщетение за отменен полет. Компенсацията зависи от разстоянието на полета, като в случая от Лондон до Пловдив е 400 евро.

Ако обаче авиопревозвачът докаже наличието на извънредни обстоятелства, има право да откаже да плати обезщетение, тъй като причината за отмяната е извън неговия контрол. При всички положения при подаване на жалба, центровете в България и Ирландия ще направят всичко необходимо, за да защитят правата на пътниците и те да получат обезщетение, увери адвокат.

Третата стъпка, която бе обсъдена на срещата, е била подаване на искове от страна на пострадалите за обезщетение за вреди по общия ред до Пловдивския районен съд. И в трите случая гражданите ще бъдат юридически консултирани и подпомогнати безвъзмездно от пловдивското сдружение за правна помощ на потребителите.

Едно от исканията е "Ryanair" да плати разноските за правителствения самолет, който по спешност прибра 93-ма от пътниците миналия вторник. Други 14 обаче останаха и се наложи да се приберат в България с бус, осигурен от българското посолство в Букурещ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега има два типа авиокомпании: нискотарифни и нормални. При нискотарифните цената на полета е смешна (15-20 евро), но ако изебреш нея трябва да си готов да поемеш всички рискове на пътуването с атаква - излитане от неудобен терминал или летище, закъсняващи или отменени полети, да те пренасочат към друго летище или държава. При нормалните имаш доста по-вече екстри и защити, но и цената е друга. Българинът обаче не прави разлика между двата вида...Всичко си има цена, другари!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До адвокат мрънковскиаз не обичам да летя с Райнеър. Проблема е че заради цените си, много от нормалните компании се отказаха да обслужват някои от линиите. Ако мога да пътувам с друга компания - пътувам, но понякога просто нямам избор.
21
2
 
1
 
! Отговори
Асен преди 6 години
До CЛетя си с тях (Wizz/Ryan/Easy) и ще продължавам да летя. Като имаш 100 пъти повече полети от високотарифните авиокомпании е нормално на някой полет да има проблем. Ако погледнете оценката на Wizzair е 1.5 при макс 10. Защо? Много просто, който е доволен не пише. 1 на 1000 го опържили и веднага негативна оценка.
20
3
 
5
 
! Отговори
адвокат мрънковски преди 6 години
Цитирам - И в трите случая гражданите ще бъдат юридически консултирани и подпомогнати безвъзмездно от пловдивското сдружение за правна помощ на потребителите.Какво очаквате от хора, избрали НИСКОБЮДЖЕТНА компания, известна с нередовните си полети -само и само да спестят някое евро. После реват държавата да им помага. А сега - безплатна юридическа помощ. Нормален човек ползва услугите на доказал се и реномиран превозвач, и ако има проблем -сам си наема адвокат и си търси правата.
19
4
 
12
 
! Отговори
C преди 6 години
Винаги е така с нискотарифните. Евтин билет ама всичко останало е скъпо- багаж , място, храна к напитки. И накрая *** недоволен и дискриминиран.
18
10
 
10
 
! Отговори
Срам ме!! преди 6 години
Жалки сте!!!Да ви беше паднал самолета,на път за БГ това ли предпочитате......Българина вечно иска нещо,дори от най-малката ситуация гледа да изкара пари.....Без думи съм!!!!!За това сме,на дъното Бат Бойко ще ви спаси😂
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости. По време на виелиците имаше и испанци "бедстващи" в Ирландия. Никой не им е пращал правителствен самолет, защото всъщност никой не е бедствал. Да се окажеш на чуждо летище без пари е гадно, но вината си е твоя. Има и други гадни ситуации, които могат да се случат - като например аварийно приземяване с евакуация, да те спрат на някое летище граничните власти, или полетът ти да се приземи някъде по спешност - заради болен пътник или някакъв проблем. Трябва да си подготвен.
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнозина нашенци в 99% от случаите отказват да доплатят за застраховки, които включват освен багажа и подобни ситуации.Че, защо да доплатят 20 ? отгоре, ала после "ревът" - дискриминацияяя....
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни интересува.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отменяли са ми полети и се е налаголо да си вземам хотел, след това с касовите бележки от такси, хотел и ресторант са ми връщали всички пари, дори и малко повече. На път без пари не се тръгва, драги, още повече ако сте с деца.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19не бяха ли те същите дето отказаха на румънския министър-председател да плати за минерална вода в леи по време на вътрешно държавен полет, въпреки че закона ясно гласи че плащания на територията на Румъния се извършват в леи. Още на другия ден той извика шефовете на всяка възможна агенция и можеше да се стигне до отнемане на лиценз и съд. Веднага подвиха опашки и си промениха правилата - вече се плаща в леи на борда. Значи може да се спазва закона като опре ножа до кокала
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъд знаете, че италианците, които са били настанени в хотел, не са имали някаква застраховка, която покрива такива случаи?Или не са си платили хотела сами?Накрая ще дадете по 200-300 евро на адвокатите и Майкъл О'Лиъри ще ви покаже един среден пръст. Защото те не са толкова прости да не спазят закона, дори само формално.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да предлага цени с които може да покрие стандартите от закона---------------Законът ги задължава да им намерят подслон - намерили са им.Дали са им 10 стаи за 22 човека - по двама в стая.Кво повече искате?
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За случайни закъсали не праща Боко правителствения самолет. Явно на полета е било чадото на някой герберски активист от Пловдив. А те пари имат.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14явно караш на принципа "преклонена глава сабя не я сече". Да ти пропомня че докато други нации се освободиха; заради хора като теб нашата беше 5 века окупирана.
8
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей заради такива разглезени емигрантчета, много авиокомпании ще ни заобикалят и няма да кацат нито в Пловдив, нито в София. И за да се върнете да берете ягоди, ще тичате за самолети до Букурещ, Ниш и Белград.Как пък никой от тия не го чух да съди летище Пловдив, че не са си почистили пистата да ги приемат.Някой от тия да си е платил полета с правителствения самолет?!?!?
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ползвайте нормални авиокомпании!Не мога да разбера хората, които пестят 40-50 евро, качвайки се на второстепенни и третостепенни компании...
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедовияима си стандарти установени със закон които трябва да се покриват. След като компанията е преценила че за 20-30 евро цена на билет може да спазва тези стандарти - да ги спазва. АКо не може - тогава да предлага цени с които може да покрие стандартите от закона. А мантатилетът ти е като на оная селската мутра хотелиер - питат го журналистите защо има *** в стаята и той вика "ами за 22 лева на вечер какво искате?"
5
9
 
17
 
! Отговори
Точно така... преди 6 години
...скъпи сънародници. Търсете си правата . Стига сме мълчали. За италианци може ,а за нас не . Тормоз и съд до дупка. За да знаят за в бъдеще тези британци. Това е начинът. Искайте си обезщетение. Така за в бъдеще ще ви уважават
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътувал съм с много компании. Ползвам Райнеър само ако няма друга възможност. Ако друга фирма предлага подобен полет, да платя 50-100 лева отгоре за да не ме третират по-зле и от афтиканец си е направо задължително. Въпрос на себеуважение е - някой го имат, други не

Спонсорирани публикации