Успех за българското розе - два златни медала за New Bloom Winery от Световното по вино

Избата донесе общо пет отличия за България на престижния конкурс
Обновена: 28 май 2018 14:10 | 28 май 2018 14:09,
Успех за българското розе - два златни медала за New Bloom Winery от Световното по вино

Българските розета се наредиха сред най-добрите в света. Страната ни спечели общо 44 медала на Concours Mondial de Bruxelles. От тях 10 са именно за розовите вина. С два златни медала за такива вина се прибра New Bloom Winery. Избата от Съединение донесе за страната ни високите отличия с розето си под едноименната марка New Bloom и в серията PIXELS.

Винарната спечели и други три сребърни медала -  за червените вина New Bloom от сортовете Регент и от Дорнфелдер, и за Face-to-face (F2F) розе. Розето PIXELS е от сорта Гренаш, реколта 2017, а New Bloom – купаж от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, реколта 2016.

Категорията на розе вината в световен мащаб бележи сериозен ръст. Розовото вино става все по-популярно както сред мъжете, така и сред жените и позволява консумация през всеки сезон на годината, отчитат експертите. Подобни са тенденциите и на българския пазар. Успехът на българските вина в тази категория показва, че родните изби са на прав път и работят спрямо международните тенденции и стандарти.

Вината на New Bloom Winery се правят от изцяло собствени лозови масиви - 6000 дка в Тракийската низина. Винарната работи както с добре познати класически сортове Совиньон блан, Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон, Сира, така и с малко популярни като например Дорнфелдер и Регент. Производителят залага на иновациите, на особеностите на тероара и строгия контрол на всеки етап от производство - от лозовия масив до бутилирането и съхранението на бутилките и се наложи като едно от модерните лица на българското винарство.

Успех за българското розе - два златни медала за New Bloom Winery от Световното по вино

Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са поредното голямо отличие за продуктите на New Bloom Winery на международната винена сцена. Награденото New Bloom Розе тази година спечели Златен Ритон в категорията розови вина от по-стари реколти на Винария и сребро от Vinalies Internationales. Розето PIXELS е със злато от Los Angelis Wine Competition.

В общото класиране на Concours Mondial de Bruxelles България е сред 10-те държави с най-голям брой медали. Макар че спрямо миналата година отличията са по-малко - 8 медали през 2017 срещу 44 тази година. Най-много от тях са извоювали производителите от Тракийската равнина – общо 35. Тридесет от отличията са за червено (68%), десет за розе (23%) и четири за бяло вино (9%).

През 2018 г. сме единствената държава от Източна Европа в топ 10 медалисти. Тази година в Mondial Dе Bruxelles са участвали 39 държави. От България са получени 123 мостри на 32 винарни. Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Следващото издание на конкурса е през май 2019 г. в Егл, Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации