"Вила Ямбол" разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на "Ловци на храна"

Шеф Андре Токев и Събин гостуват в една от най-старите изби в Южна България
Обновена: 4 яну 2019 09:53 | 26 окт 2018 13:47,
"Вила Ямбол" разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на "Ловци на храна"

Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков тръгват по следите на традициите във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките в следващия епизод на предаването за кулинарен туризъм "Ловци на храна". Това ги отвежда в региона на Ямбол, където са гости на една от най-старите изби в Южна България – "Вила Ямбол".

Любопитен факт е, че снимките на епизода, който ще се излъчи тази неделя по bTV, съвпадат с един от най-важните периоди за всеки производител - гроздобера. Домакините ще покажат на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло Пети Вердо. От тях избата подготвя нов клас висококачествени вина, които предстоят да излязат на пазара догодина.

Шефът на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов и Chef Андре Токев ще разкрият на зрителите повече за традициите на траките в правенето на вино, за особеностите на климата в този регион и има ли тайни, за да се получи вкусно грозде. Двамата ще опитат и от серията вина - Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи.

"Kabile e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела - отново в знак на уважение към наследството на ямболския регион", споделя Красимир Аврамов.

"Вила Ямбол" разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на "Ловци на храна"

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин, успява да обиколи производствената база на "Вила Ямбол". Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас - бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви.

Това е едно от уникалните предимства на "Вила Ямбол" – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. За реновиране се използват бъчви от български и френски дъб, а за производство - български дъб от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата.

На това специално място Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост и да разбере защо и как се променят те от контакта с дъбовата бъчва. Готвачът ще получи и професионални съвети по дегустиране и оценка на вината от технолозите на "Вила Ямбол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации