Вашингтон и Каракас в хватка за венецуелската петролна компания

САЩ налагат санкции над PDVSA, Мадуро ги обвини в опит за кражба
29 яну 2019 10:52, Бойчо Попов
48
Вашингтон и Каракас в хватка за венецуелската петролна компания
снимка: Ройтерс

Като реакция на битката за власт във Венецуела САЩ налагат санкции над местната държавна петролна компания PDVSA. Наказателните мерки трябва да останат в сила, докато преходното правителство или демократично избрано правителство не заемe поста си в южноамериканската държава, заяви във Вашингтон финансовият министър Стивън Манучин. 

Компаниите ще могат да купуват и в бъдеще петрол от Венецуела, но плащанията следва да се осъществяват на блокирани сметки.

Правилата следва също така да гарантират, че рафинериите в САЩ, пряко зависими от доставките на петрол от Венецуела, могат да продължат да работят. Американското дъщерно дружество на PDVSA, Citgo, може да продължи да функционира, стига да се извършват плащания към блокираните сметки, а не към вече не признаваното от САЩ социалистическо правителство на Николас Мадуро.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък взе контрамертки. Съединените щати се опитват незаконно да завладеят компанията Citgo, филиал на държавната петролна компания PDVSA в САЩ, каза той, цитиран от Ройтерс. „Днес (б. ред. в понеделник) Съединените щати решиха да поемат курс към кражба на Citgo от Венецуела", каза Мадуро в телевизионно предаване, в което бе показан как посреща венецуелски дипломати, върнали се от САЩ.

Какви мерки ще предприеме компанията вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: петролСАЩВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
38
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Потресаващ цинизъм, блокираха икономически Куба, после обвиняват за бедността Кастро, и забравят, че преди Кастро Куба беше превърната в увеселително островче на престъпният капитал (хазарт, леки жени и др), същата история с Венецуела, забравиха превратите срещу Чавес, икономическите блокади и санкции, опитите за убийства, последното срещу Мадуро с дронове.А Гуантанамо кога ще върнат на Куба, нали са демократични?Някой да си спомня Алиенде, а Иран-контри скандалът?Британия блокира златото.
12
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската лакомия край няма!А Англия е най-обикновено слугинче на САЩ!
11
5
 
40
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименТова ще е повод Венецуела да мине на разчети в Юани за търговията с петрол - в САЩ всички свързани с долара ще подскочат на метър над земята барабар със стола на който седят в момента. А Китай има такъв голям вътрешен пазар че целия петрол на Венецуела ще го глътнат и още ще искат.
10
6
 
37
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
САЩ и демокрация?Ние не можем да бъдем съдени в Хага за военни престъпления и геноцид с/у човечеството, защото сме "изключителни" - само на мен ли ми се струва, че това е расистка идеология близка до Нациз_ма?Като започнем от дефектните пушки на Д. Морган Гражданската война и финансирането на нацисти$те в Г-я, стигам до изводът: че нацизъм и капитализъм са неразривно свързани!За мен Сандърс е законният президент на САЩ, демократичен и правов, и какво хората да правят преврати в САЩ?
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхождайки от изключителността си Америка може да назначава и уволнява президенти и премиерии генерал-губернатори.
8
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ марширува и освобождава страна след страна, а през това време всеки подритва Раша.
7
3
 
37
 
! Отговори
Разбирай преди 5 години
докато не дойде на власт правителство, което да се закълне във вярност на САЩ!
6
4
 
40
 
! Отговори
така е преди 5 години
Виновна е Венецуела, как не ги е срам да се пръкнат на територия, където има въглеводороди на САЩ?!
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хамериканците ламтят за петрола,златата и плодородната вулканична почва на Венецуела.
4
3
 
31
 
! Отговори
До#1 преди 5 години
Бих казал,когато си богат и не се съгласяваш с рекетьорите си от Фашингтон!
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Междувременно средния запад в САЩ е скован от рекордни студове, ама тя прироата от къде да знае, че глобалистите са обявили глобално затопляне бухухухх.
2
1
 
46
 
! Отговори
Сами преди 5 години
Сама си е виновна Венецуела, ако нямаше петрол, сега нямаше да се готви налагане на хамериканска демокрация. Ако Русия не им попречи, ще гледаме краварите в джунглите на Венецуела как воюват за великата цел - контрол над петрола. На тях и без това им липсват джунглите на Виетнам и сега ще ги обземат стари спомени.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лондон не искат да им върнат златото, САЩ им конфискуват петролната компания ... ей така се прави, когато вдигнеш мерника на някой.

Спонсорирани публикации