Българските вина Kabile на "Вила Ямбол" спечелиха 7 медала на конкурс във Франция

За поредна година избата се прибира с най-много отличия за родни напитки
Препоръчан материал | Обновена: 7 мар 2019 13:54 | 7 мар 2019 13:54,
Българските вина Kabile на "Вила Ямбол" спечелиха 7 медала на конкурс във Франция
Източник: Вила Ямбол

Винената серия Kabile на "Вила Ямбол", кръстена на античен тракийски град, спечели най-много медали от родните изби на световния конкурс Vinalies Internationales. В състезанието тази година бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. Наградените вина са общо 1002. От тях 17 са български. Абсолютен рекордьор по призове през 2019 е серията Kabile със седем медала. Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016.

Любопитна подробност е, че марката е кръстена на античен древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона. На етикета на вината пък е изобразена богинята Кибела, която е смятана за покровителка на природните сили.

От сребърните медали пет отново са за серията Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон. Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон. Така за поредна година най-много са отличените родни напитки, произведени от „Вила Ямбол“. Избата приключва конкурса с общо осем медала – шест сребърни и два златни. През миналата година отличията за родни вина в Париж бяха 18 като и тогава „Вила Ямбол“ грабна най-голям брой от тях.

"Щастливи сме, че правим хубави български вина, които не остават незабелязани на международната винена сцена. Ще продължим да гарантираме с високото качество на продуктите си имиджа на страната като винопроизводител. Това е правилната посока", коментираха от „Вила Ямбол”. Винената серия Kabile може да се намери по магазините на цени 8-9 лв.

Състезанието Vinalies Internationales се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). За пет дни световни винени експерти се включиха в сляпата дегустация на пробите. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното.

Освен "Вила Ямбол" на Vinalies Internationales тази година с три отличия се прибра New Bloom Winery. Две от тях са златни медали за розетата в марките Face to Face и PIXELS, актуална реколта 2018 г. Повечето българските напитки със златен медал са произведени от традиционни френски сортове, което е поредното доказателство за качеството и високото ниво, на което работят родните винари.

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации