Главоболия с касови апарати: Неработеща наредба на НАП

Търговците трябва да пращат информация в рамките на минути
7 мар 2019 10:35,
20


Системата на Националната агенция по приходите принуди търговците да се върнат много години назад, когато касовите бележки се издаваха на ръка, след като сървърите на НАП се сринаха във вторник следобед. Проблемът в системата се появи в началото на седмицата.

Около 60 000 апарата вече работят спрямо изискванията на нардедба Н-18, която изисква касовата бележка да стига до НАП за минути след издаването й. Върху бележките се отпечатва специален QR код, който удостоверява продажбата. Касовите апарати трябва да бъдат програмирани така, че ако няма връзка с НАП, да блокират след 24 часа.

Още по темата

Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров отрече версията хакерска атака да е предизвикала срив в системата.

"Причината за случващото се е, че някои фискални устройства са програмирани да подават много по-често сигнали към държавата. Скоро ще се срещнем с програмисти и този проблем ще бъде отстранен. Системата е тествана за около 4 милиарда касови бележки. Производители на софтуер отправят оферти към търговците за заобикаляне на изискванията на НАП. Рисковете да бъде разкрито такова нарушение са огромни", отбеляза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според IT експерта Иван Аржентински до голяма степен е могло да се предвиди блокирането на системата на НАП.

"Даже е добре, че сега се случва, защото се виждат проблемите. Държавната администрация не е подготвена от IT гледна точка. Всички търговци са имали затруднения. Тази наредба поставя много сложни изисквания за по-сложните фирми. Това е двигател за по-трудното изваждане на някои фирми от "сивия" сектор. От браншовите организации водим диалог с НАП и се опитваме да изчистим нещата. Бизнесът е натоварен излишно", посочи той в "България сутрин".

Аржентински уточни, че сроковете са изключително кратки, а това пречело на диалога между бизнеса, браншовите организации и държавата.

"От срещата с НАП днес не бива да се очакват много големи резултати. Ние водим от много време насам срещи. Искаме редакция на наредбата", подчерта експертът.

Адвокат Валентин Савов също коментира темата. По негови думи "сивият" сектор няма да бъде повлиян от тази наредба – той ще продължи да оперира както и досега.

"Това, което тази наредба прави, е да поставя огромна тежест върху бизнесите на "светло". Трябва да следваме модерните тенденции по целия свят. В някои отношения наредбата не е ефективна. Дори влиза в нарушение с българското и европейското законодателство", категоричен бе Савов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
32
 
! Отговори
бай х преди 5 години
никой в тоя държава не може да ми отговори какви са изискванията да правиш бизнес и да си изправен към всички институции , наредби , комисии , общини .. и никъде го няма написано черно на бяло ... Защо ли ?
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да се фалира дребния и среден бизнес. Кой си ти, че да имаш бизнес ? Ще останат едрите феодали и другите ще сме крепостни селяни. Подгответе се за розово бъдеще - това ни чака.
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредният цирк, *** кво да очакваш, като в гроб са все послушни калинки с мислене на третокласник
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Системата е тествана за около 4 милиарда касови бележки." Е, как така се е сринала от 60 000 апарата? Поредната глупост на управляващите и напъни да съберат пари в хазната преди изборите!
15
1
 
37
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Пълен абсурд е тази нова наредба особено за малкия бизнес. Те не успяват да заловят откраднатите милиарди обаче искат да принудят баба Пена от горно-нанадолнище, която продава по 3 хляба и пет вафли на ден да им праща информация за всяка продажба ! За съжаление НАП се е превърнал в рекетьорска бухалка на управляващите !
14
1
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нищо ново. НАП, а и която и да е държавна институция са на IT ниво, с години назад. Няма как да са актуални с технологиите - нито специалисти имат нито процедурите им позволяват
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой сеща ли се нещо на тази *** територия да се е случило от раз?
12
5
 
23
 
! Отговори
кадърен програмист преди 5 години
До некадърни програмистТака е, брато. Много съм некадърен, ама ми е гот да вземам хиляди лева заплата. И то от такива като теб. Пет наредби, пет версии на системата - пет пъти по много хиляди лева. Супер е да си програмист.Само не те разбрах, *** ли си, че не виждаш, че проблема е в законодателя, а не в лудналите изпълнители по цялата верига. Или просто си тролиш?
11
6
 
22
 
! Отговори
некадърни програмист преди 5 години
Същите са като с винетките!българските програмисти са алчни некадърни връзкари.взимат хиляди и хилади левове заплати. даже казаха ,че при тях са най-големите заплати.и пак една система за касови бележки не могат да натъкмят.защо програмистите взимат толкова много пари като не вършат работа?
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От НАП пак ще трият информация!Тоя номер със срива на сърварите го знаем!Търговски регистър,КАТ,МВР,НАП..!Хаос и анархия!
9
1
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Гласят и нова поправка в Наредбата до 14 дни. Така тези 60 000, които вече са сменили апаратите, пак ще трябва да ги сменят! Пълен абсурд. На 01.04.2019г. доста търговски обекти няма да отворят. Да видим тогава какъв оборот ще отчетат от НАП?Бойко клекна и пред Путин. Направо да си взима чантата и да се маха!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата на гербо-мутро ченгетата. Щавене без милост!
7
1
 
31
 
! Отговори
Jedi преди 5 години
В кой век живеят тези програмизатори да ползват 32-битово число за номер на касова бележка. По закон колко често се подава сигнал към държавата :D мухаха егаси мофтуера ше да е.
6
1
 
45
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Точно заради новите касови апарати и задължителната регистрация в ДАНС ГЕРБ ще загубят всички избори!!! Пак мъчат да вземат на босия кундурите.Нито един фирмаджия нама да гласува за ГЕРБ!!!
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти да видиш, никой не се е сетил че ще се пращат заявки денонощно?
4
0
 
38
 
! Отговори
К6 преди 5 години
Съвсем нормално е за "обществена поръчка"
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърници!
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това беше ясно от самото начало.
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още чакам за облекчения за малкия бизнес от Правителството и НАП! Хахахаха, ще има да чакам. Тия са луди, за плащане с кредитна карта - касов бон! И куп други недомислици.

Спонсорирани публикации