Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо

Венецуела вероятно ще премине към нова валута
22 апр 2019 19:32, Екип на Bloomberg
53
Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо
Снимка: Federico Rios/Bloomberg

Много вероятно е след края на кризата във Венецуела да се премине към една изцяло нова валута, а стойността на боливара да остане само колекционерска. Това коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи коментара си по повод данните на Bloomberg Misery Index, отчитащ инфлацията и безработицата в различни страни, според който комбинацията от двата показателя във Венецуела достигна 930 000% към края на 2018 г.

"Трябва да имаме предвид, че от един момент нататък точното число на инфлацията няма значение. Венецуелският боливар е загубил своята стойност до такава степен, че на практика с него вече не може да се купи нищо... Още повече, че обезценяването на валутата би имало значение, ако населението имаше достъп до стоки – там обаче вече има съществена липса на храни и медикаменти".

Икономистът коментира и факта, че в индекса на Bloomberg за най-висока инфлация и безработица в челните места попадат две съседни на България страни - Турция и Гърция. Той отбеляза, че една от основните причини за водещото място на Турция е обезценяването на лирата, на което станахме свидетели през 2018 г., което увеличи инфлацията.

„В Гърция има един по-сериозен структурен проблем, защото безработицата там е на много високи нива. Донякъде ние дори спечелихме от това положение, защото много бизнеси потърсиха работна ръка у нас“.

Като една от най-стабилните държави по тези показатели Николов определи Швейцария.

„Според данните на Bloomberg най-ниска безработица и инфлация се отчитат в Тайланд, но страната е много особен казус, тъй като тя подхожда по друг начин при измерването на безработицата, така че не може да се каже дали информацията е реална“.

Целия разговор може да проследите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що, той сега колко струва?
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах, дали е така?
Кой да ти каже.
47
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в русия винаги си е било просия и тъпaния
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парични единици винаги са девалвирали, дори в господстващите ционистки страни !
По-важно е да се удържи нациналното единство при криза, за да е възможно възстановяване и бъдещ просперитет !
Кое е по-добре ? Паричната единица да стане "нищо"
Или от народа да не остане "нищо" ? Не визирам "нищо" !
45
8
 
15
 
! Отговори
до 41 преди 1 месец
*** - ако не беше "Костовия лев" досега да си умрело от глад...ма вие комундетата ... и без това - нямате връзка с главния
Трябваше още един мандат на Виденов...и щяхте и за Турция да бегате...а Венецуела щеше да ви се види рай!
44
10
 
20
 
! Отговори
росия - просия преди 1 месец
приятелството с росия води до просия.
43
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно че русия няма бъдеще ти за венецуела ни ревеш олгински ..
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще вкарват евра.
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костовият лев и той на буклука и ще вкарат лев. Това е и целта България Венецуела ще станат парични колонии на САЩ и ЕС с долар или евро. Накрая ще останат и само две държави САЩ и СЕЩ а България и Венецуела в историята като държави.
40
2
 
12
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Като си купуваш хляб и пържоли ,продавача пита ли те дали е обезпечена ,или гледа стойноста и. Явно не си пазарувал през зимата на 96-97. И ли не си ползвал купоните за храна и бензин през 1990 т Говоря ти за РЕАЛНИЯ ЖИВОТ бе момче.Аз съм на 70,така че мога да те нарека така.Електронни пари,криптовалути,глобални платежни мрежи и т.н.не го интересуват обикновенният българин.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
IN GOD WE TRUST!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заменям КАМАЗ боливари за стара волга руски рубли.
Изгодно!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34 мотаеми се БГ лев емисия преди 1913 а ма след това покритие със злато Май само в крюгер ранда Може да се намери ...
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доларът е бил, е и ще бъде ,каквото и да си говорим. Видяхме със СИВ какво стана.Видяхме бай Тошо какво каза.Видяхме с 1 долар -1 рубла /0"87ст/ какво стана.Всички големи сделки -оръжейни,технологии,търговски са в долари ,милиарди долари.Не можахме да ги ,,смажем" 50години с нашите лозунги и икономика,напротив винаги сме били зависими от тях.Венецуела с политиката си срещу,,престъпния долар" ще го докара като нас до фалит и мораториум.За сега махнаха пет нули Ние махнахме три,а по рано още 6 !
35
1
 
6
 
! Отговори
Неграмотни българи преди 1 месец
"Ремърке", а... Направо "къмион" да беше написал... Майка плаче...
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31:
Грешно предположение с "милениум поколението". Обади се пак ако някога видиш
"Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката“
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32

НЕ!
Курса е Камаз =Газка=1 $
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курса как е ремърке боливари = щайга руски рубли = 1 долар
31
5
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Твоите финансови познания са в синхрон с ,,милениум поколението" което заменя реалния с виртуалния живот. Сигурно си прав но,когато кило сирене струваше 4000 лева,кило леща 1000,филийка хляб 20лева, а заплатите 20-25 хиляди/7-10 долара/ тези твои ,,въображаеми разкрития" нямаха никакъв смисъл и стойност за НОРМАЛНИЯ ,РЕАЛЕН ЖИВОТ на българина.Попитай мама и тате как са карали с ,,физическите пари"
30
4
 
17
 
! Отговори
Bad Company преди 1 месец
До Анонимен 27

Ами след като боливара и долара не струват нищо дай да направим един бартер бре!! Аз ще ти заредя твоята карта с 10 000 000 боливара а ти ми зареди моята с 10 000 000 $!!!! За "услугата" ще черпя 5 л. сливова и 3 кила луканка, заклевам се! Става ли?