Корупцията - сред основните причини бизнесът да напуска България

От 126 страни страната ни е на 54 място по върховенство на закона
7 авг 2019 22:40, Екип на Bloomberg
15
Корупцията - сред основните причини бизнесът да напуска България
Снимка: Pixabay

За българския бизнес съществува опасност от липсата на промяна в борбата с корупцията и липсата на електронно управление. Заради това все повече фирми започнаха да събират смелост да преместят дейността си. Трябва да помислим как средата у нас да стане привлекателна, заяви Цветан Симеонов, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът започна с констатацията, че четирите най-големи работодателски организации у нас изпратиха сигнал до Европейската комисия за злоупотреби с господстващо положение на пазара на ток в България.

Продължаваме да не сме доволни от флуктуациите на пазари на електроенергия у нас и цените на електричеството, обясни Цветан Симеонов. "Борсата показа сериозни недостатъци. Видяха се и "вратичките", през които определени фирми могат да реализират неполагащи им се печалби заради слабостите на системата, и всичко това в ущърб на работещите предприятия", допълни той.

"Трябва на борсата да бъдат пуснати по-големи количества електрическа енергия. Второ, недопустимо е българските клиенти на енергоснабдителните дружества да плащат и добавка за задължение към обществото, а износителите да бъдат освободени от това. Не е допустимо някои да закупуват количеството електроенергия и след това да го връщат отново на пазара на по-ниски цени от тези на борсата".

България в цифри (Анализ на данните от 10-та икономическа брошура "Bulgaria in figures").

"Тази година нашето издание включва 27 международни класации. В 16 от тях сме подобрили позиции, 2 от тях са непроменени, а в 8 сме влошили местата си. Най-важна е класацията на Световната банка за правене на бизнес за 2019 г., където сме паднали с 9 позиции. България полага усилия в определени сфери като инфраструктурата, но се оказва, че изоставаме. На 147 място сме в класацията по свързването с електричество".

В една нормално функционираща икономика е важно съотношението между откриващи се и закриващи се фирми, подчерта гостът, пояснявайки, че по отношение на раздаване на разрешения за строеж имаме напредък от 51-во място през 2018 г. до 37-мо сега. "Добри са позициите ни и във връзка с международната търговия. В индекса за икономическата свобода минаваме от 47-мо на 37-мо място. Добре ни се отразява това, че се улеснява достъпът до кредити в България", добави още той.

"Постигаме известен прогрес в сегмента на трудовото законодателство. Въведоха се едноднедневните договори, така се изсветлява икономиката. Институциите ни обаче се забавят. Липсата на електронно управление ни дърпа назад. Здравеопазването ни не се управлява добре".

От 126 страни България се намира на 54 място по върховенство на закона, критериите за които са свързани с регулациите, колко често се променят законите, дали са прозрачни начините на формирането им, дали има ограничения в дейността на правителството, както и какво е нивото на корупция, отбеляза Цветан Сименов. "Тази класация е важна предпоставка за привличането на инвеститори. В нея сме една позиция напред", изтъкна той.

Мнозинството от фирми одобряват намаляването на партийните субсидии, посочи Симеонов.

"Не бихме желали условията за влизане на България в еврозоната да включат и плащане на стари дългове. Говорим за Испания, Португалия, Гърция, вероятно Италия и Франция. Всичко това е резултат от ниската дисциплина в еврозоната. България спазва стриктно валутния борд. Показателите ни са чудесни за еврозоната и показваме много по-голяма дисциплина". 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото полицията, прокуратурата и съдът си вършат страхотно работата в синхрон, ама не в полза на народа. Дано горят в ада.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът изчезва от тази балканска територия , защото е владение на вожда мафиот....
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Шайката корупцията стана държавна политика.За това всички бягат от
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде гледат тези, не виждат ли как фолксваген започват завода до София или Пловдив, а след това и ферари ще дойдат тук. Но Гешев ще подобри нещата. До 1 година всяка корупция ще бъде довършена от него. Много работи, а вечер си почива в Ханчето със сътрудници, борци за прозрачност. Добре си я караме икономиката. До няколко години ще се развият огромни територии, места няма да има, както по Морето. Всичко ще е по вода, ще видите.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колега то толкова мозък на витошка дали не дали когато живеехме по онова време отношението и нормалното мислене бе на мода но на някои тоя модел им липсва нищо поздрави на колегите от витошка да им дадат малко мозък пък дано времето покаже че нормалния човек мисли преди да каже нещо
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и Ко успее може да почерпи както обичам да казвам мисловния процес нее за всеки но да видим какво и пречи да мисли и кое я спира то акъла нее за един ден или тия около нея дето им дават това измерение е за благодарност от бизнеса с които се занимаваме хора всякакви има време за мислене сладки сънища
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех да попитам една де е в депресия днес дали им е минала то накратко това не знам да е дете да изпада пубер да не мисли ми човек на 50 това поколение е с доста странен разсъдък но не всички има и на 50 свестни но има на някои и клопа мозъка но явно е в начинанието което сее захванала нищо желая им успешен бизнес на тая дама и се такава дае може да се пробва както им е кев за неино сведение поздрави от един нормален човек а пък дано съдбата не ми налага да мисля всенародно умея да преценявам
6
2
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
По точно е герберасо корупция.Идеята на тази мафия е престъпленията на режима да остават не неказани и да се ,удрят,както пише в онова тефтерче хора неудобни.А корупцията идва като бонус.Ако се махнат герб,бсп,дпс и се осветят процесите и променят законите.Корупцията няма да е възможна,но престъпленията на режима ще станат видни и не само в бг.Трябва само се елиминира човешкият фактор и няма да има никакви проблеми.Проблемите до някъде идват от системата на вишизма .и идеите за вишо ченгеджиист
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Здравеопазването ни не се управлява добре".ахаххахахаххахахаххахахахаха
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54 място на нивото на Африканските републики
3
3
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛО ТОЛКОВА МНОГО ПРОПАГАНДА И ПЪЖИ, КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията - сред основните причини..бля,бля,бля..... Да а сега като ви се отвори парашута да си купувате и политическата власт в България,не ми се мисли какво ни чака!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли,бе?Добре,че ни го казахте,че ние съвсем,ама съвсем и въобще не го знаехме!!!